Broholmer

Korkeus: 75-80 cm
Korkeus: 70-75 cm
Paino: 50-70 kg (uros)
Paino: 45-55 kg (naaras)
Elinikä: 8-12 vuotta

Tanskan mastiffi

Broholmer – Vahva ja ystävällinen tanskalaiskoira

Broholmer on suurikokoinen tanskalainen koirarotu, joka tunnetaan vahvasta ja ystävällisestä luonteestaan. Tämä koira on erinomainen kumppani perheille, mutta se sopii myös valppautensa ja voimansa ansiosta erinomaisesti vahtikoiraksi. Tässä artikkelissa kerromme Broholmer-rodun historiasta, ominaisuuksista, hoidosta ja siitä, millainen tämä upea rotu on luonteeltaan.

Historia

Broholmer saanut nimensä Broholm-linnasta, jossa tätä koiraa alettiin kasvattamaan 1600-luvulla. Alun perin Broholmerit käytettiin metsästyksessä suurriistan, kuten peurojen ja villisikojen, saalistuksessa. Kuitenkin 1800-luvulla niitä alettiin käyttää yhä enemmän vahtikoirina tilalla ja kotona. Tanskalainen kreivi Niels Frederik Sehested onnistuikin elvyttämään rodun, jolloin se pääsi jälleen kukoistamaan. Kuitenkin toisen maailmansodan jälkeen rodun kanta väheni merkittävästi, mutta 1970-luvulla aloitettiin aktiiviset toimet rodun elvyttämiseksi.

Fyysiset ominaisuudet

Broholmerit ovat suurikokoisia ja voimakasrakenteisia. Tässä on muutamia tärkeitä seikkoja niiden ulkonäöstä:

  • Koko: Urokset voivat saavuttaa korkeuden 75 cm ja painon 50-70 kg. Nartut ovat hieman pienempiä, yleensä korkeudeltaan 70 cm ja painoltaan 40-60 kg.
  • Kallo: Pää on suhteellisen suuri ja leveä, mutta se ei näytä kömpelöltä.
  • Turkki: Turkki on lyhyt ja tiheä, ja sen väri voi olla fawn, black tai brindle.

Luonne ja käyttäytyminen

Broholmerit ovat tunnettuja tasapainoisesta ja ystävällisestä luonteestaan. Ne ovat erinomaisia perhekoiria, sillä ne tulevat hyvin toimeen lasten kanssa ja yleensä sietävät muita lemmikkejä. Molemmat luonneominaisuudet tekevät tästä koirasta erityisen suositun perhepiireissä:

  • Ystävällisyys: Broholmerit ovat erittäin ystävällisiä ja lempeitä. Ne luottavat perheeseensä ja ovat heille uskollisia.
  • Valppaus: Tämä tekee niistä erinomaisia vahtikoiria. Ne ovat tarpeen tullen suojeluhaluisia ja ilmaisevat selkeästi, jos jokin uhkaa perheen turvallisuutta.

Hoitaminen ja terveys

Kuten kaikilla roduilla, myös Broholmerilla on omat erityistarpeensa hoidon suhteen:

  1. Liikunta: Broholmer tarvitsee säännöllistä liikuntaa pitääkseen itsensä terveenä ja hyvinvoivana. Päivittäiset kävelyt ja aktiiviset leikit ovat tarpeen.
  2. Ravinto: Hyvin tasapainotettu ruokavalio on tärkeä, jotta koira pysyy terveenä. Suurikokoisena rotuna Broholmerilla on taipumus nivelsairauksiin, mikä tekee oikean ravinnon valinnasta erityisen tärkeää.
  3. Turkinhoito: Broholmerin turkki on suhteellisen helppohoitoinen. Säännöllinen harjaus riittää poistamaan irtokarvat ja pitämään turkin siistinä.

Yhteenveto

Broholmer on upea, suurikokoinen koirarotu, joka yhdistää vahvan ulkonäkönsä lempeään ja ystävälliseen luonteeseen. Se on erinomainen valinta perhekoiraksi sen erityispiirteiden, kuten ystävällisyyden ja valppauden ansiosta. Broholmer tarvitsee säännöllistä liikuntaa, tasapainoista ravintoa ja perus hoitoa pysyäkseen terveenä ja onnellisena. Tämä koirarotu voi olla täydellinen valinta niille, jotka etsivät suurikokoista ja lempeää perheenjäsenä.

Lue lisää Broholmer-rodusta Wikipediassa

Broholmerin lähteet