Cairnterrieri

Korkeus: noin 25-31 cm
Korkeus: noin 28-33 cm
Paino: 6-8 kg (uros)
Paino: 6-7 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Skotlanninterrieri

Cairnterrieri – Pieni koira suurella persoonallisuudella

Yleiskatsaus

Cairnterrieri on pieni, mutta erittäin sitkeä ja energinen terrierirotu, joka on peräisin Skotlannista. Tämä karvainen ystävä tunnetaan erityisesti älykkäästä ja leikkisästä luonteestaan, joka tekee siitä erinomaisen kumppanin monenlaisiin koteihin. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin cairnterrierin ominaisuuksiin, historiaan, hoitoon ja luonteeseen.

Rodun historia

Cairnterrierin juuret ulottuvat Skotlannin Ylämaille, missä sitä käytettiin pienriistan, kuten rottien, mäyrien ja muiden tuholaisten metsästykseen. Rodun nimi ”cairn” viittaa kivikasoihin, joita löytyy runsaasti Ylämailta ja jotka toimivat usein eläinten suojapaikkoina. Näiden kivikasojen välistä metsästys vaati rohkeaa ja sinnikästä koiraa, ja juuri nämä ominaisuudet kehittyivät cairnterrierissä kautta vuosisatojen.

Ulkonäkö

Cairnterrieri on pieni ja kompakti koira, joka on täynnä elinvoimaa. Se on täysikasvuisena yleensä noin 28-31 cm korkea ja painaa 6-8 kg. Tämän rodun turkki on karkea ja vedenpitävä, mikä suojaa sitä sääolosuhteilta. Turkin väritys vaihtelee ja voi olla esimerkiksi hiekanvärinen, punainen, harmaa tai lähes musta.

Luonne ja käyttäytyminen

Cairnterrierin luonne on yksi sen parhaista piirteistä. Tämä koira on erittäin älykäs, utelias ja itsevarma. Se on myös erittäin sosiaalinen ja viihtyy ihmisten seurassa, mutta se tarvitsee myös aktiivista tekemistä ja virikkeitä, jotta se ei kyllästy.

Cairnterrierin luonteelle ominaista:
– Energia: Tämä koira tarvitsee päivittäistä liikuntaa ja aikaa leikkiä.
– Älykkyys: Cairnterrieri oppii nopeasti uusia temppuja ja komentoja, mutta voi olla itsepäinen.
– Sosiaalisuus: Hyvin sosiaalistettuna cairnterrieri tulee toimeen muiden koirien ja jopa kissojen kanssa.

Hoito ja terveys

Cairnterrierin hoito on suhteellisen helppoa, mutta se vaatii säännöllisyyttä. Turkin hoitaminen on erityisen tärkeää, jotta se pysyy hyvässä kunnossa.

Hoitovinkkejä:
– Harjaus: Cairnterrierin turkki tulisi harjata viikoittain, jotta se ei takkuunnu.
– Trimmaus: Turkki tarvitsee säännöllistä trimmausta muutaman kuukauden välein.
– Liikunta: Päivittäinen liikunta on tärkeää tämän energisen koiran hyvinvoinnille.

Rodulla on yleensä hyvä terveys, mutta kuten kaikki rodut, myös cairnterrierit voivat kärsiä tietyistä perinnöllisistä sairauksista, kuten nivellisiä ja silmäongelmia. Säännölliset eläinlääkärikäynnit auttavat pitämään koiran terveenä.

Cairnterrieri perheissä

Cairnterrieri sopii erityisen hyvin perheisiin, joissa on aktiivista elämäntapaa. Se tulee toimeen lasten kanssa ja on loistava kumppani leikkiin. Cairnterrierin pieni koko tekee siitä mukavan myös kaupunkiasuntoihin, kunhan se saa riittävästi liikuntaa ja virikkeitä.

Yhteenveto

Cairnterrieri on monipuolinen ja eloisa rotu, joka tarjoaa paljon iloa ja seuraa omistajalleen. Sen hoito on melko yksinkertaista, kunhan muistaa säännölliset harjaukset ja aktiivisen arjen. Jos etsit pientä, mutta energistä ja älykästä koiraa, cairnterrieri voisi olla erinomainen valinta.

Lisätietoa

Jos olet kiinnostunut cairnterrieristä ja haluat oppia lisää, suosittelemme vierailemaan Suomen Cairnterrierit ry:n [verkkosivuilla](http://www.cairnterrierit.fi). Siellä löydät lisää tietoa rodusta, sen hoitovinkeistä ja kasvattajista.

Toivottavasti tämä artikkeli antoi sinulle hyvän johdatuksen cairnterrierin maailmaan!

Cairnterrierin lähteet