Norwich Terrier

Korkeus: noin 25-26 cm
Korkeus: noin 25-26 cm
Paino: 5-6 kg (uros)
Paino: 5-5,5 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Norwichin terrieri

Norwichinterrieri – Pieni ja Eloisa Koirarotu

Norwichinterrieri on energinen ja iloinen koirarotu, joka on peräisin Englannista. Tämän rodun pienet mutta jäntevät koirat ovat tunnettuja ystävällisyydestään ja uskollisuudestaan. Seuraavassa artikkelissa tarkastellaan tätä kiehtovaa rotua tarkemmin ja annetaan perustiedot sen historiasta, ulkonäöstä, luonteesta ja hoidosta.

Historia

Norwichinterrierin historia juontaa juurensa 1800-luvun loppuun, Norfolkista ja Cambridgesta Englannista. Rotu kehitettiin alun perin rottien pyydystämiseen maatiloilla sekä ketunmetsästykseen. Norwichinterrierin aikaset muodot risteytettiin muun muassa irlanninterrierien ja pienikokoisten terriereiden kanssa. Rodun virallinen tunnustus tapahtui vuonna 1932 Britanniassa, ja se hyväksyttiin myöhemmin myös muualla maailmassa.

Ulkonäkö

Norwichinterrieri on pieni mutta lihaksikas koira. Sen paino on tyypillisesti 5-6 kiloa ja säkäkorkeus noin 25 senttimetriä. Koiran karvapeite on suora ja karkeatekoinen, väriltään usein punainen, vehnänvärinen, musta tai harmaa. Korvat ovat pystyt, mikä erottaa sen läheisestä sukulaisrodusta, norfolkinterrieristä, jolla on luppakorvat.

Luonne

Luonteeltaan norwichinterrieri on iloinen, ystävällinen ja rohkea. Se on erittäin sosiaalinen koira, joka tulee toimeen niin ihmisten, lasten kuin muiden eläintenkin kanssa. Tämän rodun koirat ovat myös tunnettuja älykkyydestään ja sitkeydestään, mikä tekee niistä hyviä harrastuskoiria erilaisiin lajeihin, kuten agilityyn ja tokoon.

Hoito

  • Turkinhoito: Norwichinterrierin karkea turkki vaatii säännöllistä harjausta noin kerran viikossa. Turkki tulisi myös trimmata muutaman kerran vuodessa.
  • Liikunta: Vaikka norwichinterrieri on pieni koira, se vaatii paljon liikuntaa. Päivittäiset lenkit ja leikkituokiot ovat välttämättömiä, jotta koira pysyy terveenä ja onnellisena.
  • Ruokinta: Kuten kaikilla koirilla, myös norwichinterrierillä on oltava terve ja tasapainoinen ruokavalio. Noudata eläinlääkärin suosituksia ruokinnan suhteen ja varmista, ettei koira pääse lihomaan liikaa.
  • Terveys: Norwichinterrierit ovat yleensä terveitä koiria, mutta tietyt rodulle tyypilliset terveysongelmat, kuten patellaluksaatio ja lonkkaniveldegeneraatio, voivat ilmetä. Säännölliset eläinlääkärikäynnit ja tarvittavat rokotukset ovat tärkeitä.

Yhteenveto

Norwichinterrieri on erinomainen valinta aktiiviselle perheelle, joka etsii pientä mutta aktiivista koiraa. Tämä rotu on tunnettu ystävällisyydestään, rohkeudestaan ja sopeutumiskyvystään. Norwichinterrieri tuo iloa ja energiaa kaikkialle, minne se menee. Sen hoidon ja liikunnan tarpeet ovat hallittavissa, joten se sopii hyvin niin kaupunkiasuntoon kuin maaseututaloon.

Lisätietoa norwichinterrieristä löydät myös virallisista rotuyhdistyksistä ja kennelkerhoista. Voit aloittaa tutustumisen esimerkiksi FCI:n viralliselta nettisivulta.

Näin tämän upean, vähän tunnetun koirarodun maailma avautuu yhä useammalle koiranystävälle.

Norwich Terrierin lähteet