Anatoliankoira

Korkeus: 74-81 cm
Korkeus: 71-81 cm
Paino: 50-65 kg (uros)
Paino: 40-55 kg (naaras)
Elinikä: 10-13 vuotta

Anatolianpaimenkoira, Anatoliankarjakoira

Mikä on Anatoliankoira

Anatoliankoira on suuri ja voimakas rotu, joka on peräisin Turkista. Niitä käytettiin alun perin paimenkoirina suojelemaan karjaa villieläimiltä ja petoeläimiltä. Anatoliankoirat ovat itsenäisiä ja rohkeita, mutta myös uskollisia ja omistautuneita perheelleen. Ne ovat erittäin vahvoja ja kestäviä koiria, jotka tarvitsevat runsaasti liikuntaa ja tilaa liikkua.

Anatoliankoiran historia

Anatoliankoira on antiikin ajoilta peräisin oleva koirarotu, joka on peräisin Turkista. Se on ollut osa ihmisten elämää jo tuhansia vuosia ja sitä on alun perin käytetty paimenkoirana suojelemaan lampaita ja muita karjaeläimiä petoeläimiltä, kuten susilta ja karhuilta.

Anatoliankoira on tunnettu rohkeudestaan ja vahvasta suojeluvaistostaan, minkä vuoksi se on ollut arvostettu työkoira Turkissa ja muissa Lähi-Idän maissa. Rotu on myös erittäin itsenäinen ja älykäs, mikä tekee siitä haastavan koulutettavan, mutta samalla erinomaisen vahtikoiran ja seuralaisen.

Anatoliankoiran historia juontaa juurensa antiikin ajoille, ja se on säilynyt lähes muuttumattomana vuosisatojen ajan. Rotu on nykyisin suosittu ympäri maailmaa niin työkoirana kuin lemmikkinäkin, ja se on erityisesti arvostettu omistajiensa uskollisuudesta ja suojelunhalusta.

Anatoliankoiran luonne

Anatoliankoira on itsenäinen ja rohkea rotu. Se on myös älykäs ja uskollinen omistajalleen. Anatoliankoira on usein varautunut vieraita kohtaan ja se toimii erinomaisena vahtikoirana. Rotu on myös erittäin omistautunut perheelleen ja se voi olla hyvin suojeleva niitä kohtaan. Anatoliankoira on rauhallinen ja tasapainoinen, mutta se voi olla myös hyvin vaativa ja tarvita paljon liikuntaa ja henkistä stimulaatiota.

Anatoliankoiran haasteet

Anatoliankoirat ovat itsenäisiä ja vaativat johdonmukaista koulutusta ja selvät rajat.

Ne voivat olla teräviä vieraita kohtaan ja tarvitsevat sosiaalistamista ja tottelevaisuuskoulutusta.

Anatoliankoirat voivat olla paimenkoirien kanssa taipumus suojella reviiriään aggressiivisesti.

Ne ovat suuria ja voimakkaita koiria, joten niiden tarvitsee saada tarpeeksi liikuntaa ja aktivointia.

Anatoliankoiran koko

Anatoliankoira on suuri rotu, uroksilla ollen typypaino 50-65 kg ja säkäkorkeus 74-81 cm, ja nartuilla paino 40-55 kg ja säkäkorkeus 71-79 cm.

Anatoliankoiran koko

Anatoliankoira on suuri rotu, uroksilla ollen typypaino 50-65 kg ja säkäkorkeus 74-81 cm, ja nartuilla paino 40-55 kg ja säkäkorkeus 71-79 cm.

Anatoliankoiran elinikä

Anatoliankoiran elinikä on yleisesti noin 10-14 vuotta.

Useat tekijät voivat vaikuttaa Anatoliankoiran elinikään, kuten perinnölliset sairaudet, ravitsemus, liikunta, ympäristö ja yleinen terveydentila. Säännöllinen eläinlääkärin tarkastus ja terveelliset elintavat voivat auttaa pidentämään Anatoliankoiran elinikää.

Anatoliankoiran terveys

Anatoliankoirat ovat yleisesti terveitä ja kestäviä koiria, joiden elinikä keskimäärin on noin 11-13 vuotta. Rotu on geneettisesti monipuolinen ja sillä ei ole suuria rotukohtaisia terveysongelmia. Anatoliankoirat voivat kuitenkin olla alttiita lonkka- ja kyynärnivelten dysplasialle, joten pennuille tehtyjen terveystutkimusten merkitys on tärkeä.

Anatoliankoiran omistajan tulee kiinnittää erityistä huomiota koiran ruokavalioon ja liikuntaan, jotta koiran luiden ja nivelten terveys säilyy hyvänä. Lisäksi Anatoliankoirat voivat olla herkkiä tietyille lääkeaineille, joten lääkärissä käydessä on tärkeä mainita koiran rotu.

Anatoliankoiran sopii ihmisille, joka

– on kokenut koiran omistaja ja pystyy tarjoamaan sille paljon liikuntaa ja aktiviteetteja.

– asuu maaseudulla tai omakotitalossa, sillä se tarvitsee paljon tilaa liikkumiseen.

– on johdonmukainen ja kärsivällinen, sillä Anatoliankoira voi olla itsenäinen ja itsepäinen.

– haluaa koiran, joka on uskollinen ja suojeleva perheelleen.

Anatoliankoiran lähteet