Belgianpaimenkoira

Korkeus: 61-66 cm
Korkeus: 56-62 cm
Paino: 25-30 kg (uros)
Paino: 20-27 kg (naaras)
Elinikä: 10-14 vuotta

Malinois, Groenendael, Tervueren, Laekenois

Mikä on Belgianpaimenkoira

Belgianpaimenkoira on keskikokoinen ja älykäs koirarotu, joka tunnetaan erinomaisista vartiointi- ja paimenkoiran taidoistaan. Niitä on neljää eri tyyppiä: malinois, groenendael, turvueren ja laekenois. Belgianpaimenkoirat ovat aktiivisia, rohkeita ja energisiä koiria, jotka tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pitääkseen itsensä onnellisina.

He ovat myös erittäin sitoutuneita omistajalleen ja perheelleen, ja voivat olla varautuneita vieraita kohtaan. Belgianpaimenkoirat ovat erinomaisia koulutettavia ja ne nauttivat älyllisistä tehtävistä. Ne ovat myös tyypillisesti terveitä koiria, joilla on pitkä elinikä.

Koska he ovat niin aktiivisia ja älykkäitä, Belgianpaimenkoirat sopivat parhaiten omistajille, jotka ovat valmiita antamaan heille paljon liikuntaa, henkistä stimulaatiota ja koulutusta. He ovat myös erinomaisia vartiointikoiria ja voivat suojella perhettään tarvittaessa.

Belgianpaimenkoiran historia

Belgianpaimenkoira on peräisin Belgiasta ja se tunnetaan erinomaisesta paimennus- ja vartiointikykynsä. Rotu kehittyi 1800-luvun loppupuolella ja sitä alettiin alun perin käyttää karjan- ja lampaiden paimennuksessa. Belgianpaimenkoirasta tuli nopeasti suosittu myös vartio- ja suojelukoirana.

Rodun eri muunnelmat, kuten malinois, groenendael, tervueren ja lakkinen, kehitettiin eri tarkoituksiin, kuten vartiointiin, karjanpaimennukseen ja pelastustehtäviin. Nykyään Belgianpaimenkoira on yksi monipuolisimmista ja älykkäimmistä koiraroduista, joka suoriutuu hyvin erilaisista tehtävistä, kuten haku-, pelastus-, ja palveluskoirana.

Belgianpaimenkoiran luonne

Belgianpaimenkoira on älykäs, rohkea ja uskollinen rotu. Se on erittäin oppivainen ja halukas miellyttämään omistajaansa. Belgianpaimenkoira on myös erittäin energinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Se on itsenäinen ja päättäväinen, mutta myös herkkä ja herkkä. Belgianpaimenkoira on erinomainen vahtikoira ja työskentelee mielellään omistajansa kanssa erilaisissa tehtävissä.

Belgianpaimenkoiran haasteet

Belgianpaimenkoiran haasteita ovat esimerkiksi korkea energiataso, joka vaatii runsaasti liikuntaa ja aktiviteetteja päivittäin.

Lisäksi rotu saattaa olla erittäin älykäs ja omistautunut omistajalleen, mikä voi johtaa ongelmiin eristäytymisen ja eroahdistuksen kanssa.

Belgianpaimenkoira voi myös olla melko vaativa koulutettava, ja se saattaa tarvita johdonmukaista ja selkeää ohjausta.

Belgianpaimenkoiran koko

Belgianpaimenkoira on keskikokoinen ja vahva rotu. Urosten säkäkorkeus on yleensä noin 60-66 cm ja narttujen noin 56-62 cm. Ne painavat noin 25-30 kg.

Belgianpaimenkoiran turkinhoito

Belgianpaimenkoiralla on kaksinkertainen turkki, joka vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen terveenä ja kauniina. Tässä muutamia ohjeita belgianpaimenkoiran turkinhoitoon:

  • Harjaaminen: Harjaa belgianpaimenkoiran turkki vähintään kerran viikossa, mieluiten useammin. Käytä harjaa, joka sopii pitkäkarvaisen koiran turkille.
  • Kylpy: Kylve belgianpaimenkoiraa tarvittaessa, mutta älä kylve liian usein, koska se voi kuivattaa ihon ja turkin. Käytä koirille tarkoitettua shampooa ja hoitoainetta.
  • Tassujen trimmaus: Leikkaa belgianpaimenkoiran tassujen karvat tarvittaessa, jotta ne eivät kasva liian pitkiksi ja aiheuta hankaluuksia kävellessä.
  • Korvien puhdistus: Puhdista belgianpaimenkoiran korvat säännöllisesti, jotta niihin ei kerry likaa ja bakteereja. Käytä koirille tarkoitettua korvienpuhdistusainetta.
  • Hampaiden harjaus: Harjaa belgianpaimenkoiran hampaat säännöllisesti tahnalla, joka on tarkoitettu koirille. Terveet hampaat ja ikenet ovat tärkeä osa koiran yleisterveyttä.

Belgianpaimenkoiran hinta

Belgianpaimenkoiran elinikä

Belgianpaimenkoiran elinikä vaihtelee yleisesti noin 10-14 vuoden välillä.

Elinikään vaikuttaa moni tekijä, kuten perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito.

On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja tarjota sille aktiivinen ja virikkeellinen elinympäristö, jotta sen elinikä olisi mahdollisimman pitkä.

Belgianpaimenkoiran terveys

Belgianpaimenkoira on yleisesti terve rotu, joka elää keskimäärin 10-14 vuotta. Rotu voi kuitenkin kärsiä joistakin perinnöllisistä terveysongelmista, kuten lonkka- ja kyynärnivelten dysplasiasta sekä silmäsairauksista. On tärkeää huolehtia koiran terveydestä säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä ja terveellisellä ruokavaliolla. Liikunta ja aktiviteetit ovat myös tärkeitä belgianpaimenkoiran terveyden ylläpitämisessä.

Belgianpaimenkoira sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja haluaa liikkua paljon

– pystyy tarjoamaan runsaasti älyllistä stimulaatiota koiralle

– on valmis sitoutumaan rodulle tyypilliseen turkinhoitoon

– osaa asettaa selkeät rajat ja olla johdonmukainen koulutuksessa

Belgianpaimenkoiran lähteet