Poodle (Villakoira)

Korkeus: 38-45 cm
Korkeus: 24-28 cm
Paino: 7-8 kg (uros)
Paino: 3-6 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Villakoira

Mikä on Villakoira

Villakoira, eli poodle, on keskikokoinen koira, joka tunnetaan erityisesti sen kiharakarvaisesta turkista. Villakoiria on kolme eri kokovaihtoehtoa: lelukokoiset, pienet ja keskikokoiset. Ne ovat älykkäitä ja helposti koulutettavissa olevia koiria, jotka ovat myös erittäin leikkisiä ja ystävällisiä.

Villakoirat ovat myös hyvin allergiaystävällisiä, sillä niiden turkki ei irrota karvaa normaalisti. Tämä tekee niistä suosittuja lemmikkejä allergikoille. Villakoirat tarvitsevat säännöllistä turkinhoitoa, kuten trimmausta ja harjaamista, pitääkseen turkkinsa hyvässä kunnossa.

Villakoirat ovat myös monipuolisia harrastuskoiria ja ne menestyvät esimerkiksi agilityssa, tottelevaisuuskoulutuksessa ja näyttelyissä. Ne ovat myös hyviä seurakoiria ja soveltuvat hyvin perhekoiriksi.

Villakoiran historia

Villakoira, eli poodle, on peräisin Saksasta, vaikka se usein mielletäänkin ranskalaiseksi koiraroduksi. Villakoiran alkuperäinen tehtävä oli vesilintujen metsästys, ja sen nimi tulee saksan sanasta ”pudel”, joka tarkoittaa ”vesiämpäriä”. Villakoiran tunnusomainen ulkonäkö, kuten sen kiharat karva ja leikattu turkki, ovat kehittyneet sen alkuperäisen tehtävän mukaisesti.

Villakoirasta on jalostettu eri kokoisia muunnoksia, kuten lelukokoisia, keskikokoisia ja suurikokoisia yksilöitä. Nykyään villakoira on suosittu seurakoira ympäri maailmaa, ja sitä arvostetaan älykkyytensä, ystävällisyytensä ja hypoallergeenisyytensä vuoksi.

Villakoiran luonne

Villakoirat ovat älykkäitä, leikkisiä ja ystävällisiä koiria. Ne ovat helposti koulutettavissa ja nauttivat oppimisesta. Villakoirat ovat myös hyvin seurallisia ja kiintyvät vahvasti omistajiinsa. Ne ovat usein iloisia ja energisiä, mutta voivat myös olla rauhallisia ja lempeitä kotona. Villakoirat ovat yleensä hyvin sosiaalisia muiden koirien ja ihmisten kanssa.

Villakoiran haasteet

  • Villakoiran turkki vaatii säännöllistä hoitoa ja trimmaamista, jotta se pysyy hyvässä kunnossa.
  • Villakoirat voivat olla herkkiä iholle ja allergioille, joten niiden ruokavalio ja ympäristö tulee olla tarkasti harkittu.
  • Villakoirat tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pitääkseen ne tyytyväisinä ja terveinä.
  • Villakoirat voivat olla älykkäitä ja omistautuneita, mutta myös itsepäisiä ja haastavia kouluttaa.
  • Villakoirat voivat olla herkkiä erilaisille äänille ja ympäristöille, joten niiden kanssa tulee olla kärsivällinen ja ymmärtäväinen.

Villakoiran koko

Villakoira on keskikokoinen koira, uros yleensä noin 45-60 cm korkea ja narttu hieman pienempi. Paino vaihtelee yleensä 7-32 kg välillä.

Villakoiran turkinhoito

Villakoiran turkki vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen hyvässä kunnossa. Villakoiran turkki on kihara ja ei irrota karvaa, joten se vaatii säännöllistä harjaamista ja trimmaamista.

Harjaa villakoiran turkkia vähintään muutaman kerran viikossa, jotta estät takkujen muodostumisen. Käytä harjaukseen erityisesti villakoirille suunniteltua harjaa, joka auttaa selvittämään turkin kiharat.

Villakoiran turkki on hyvä trimmata noin 6-8 viikon välein. Trimmaus auttaa pitämään turkin siistinä ja terveenä. Voit viedä villakoiran trimmaajalle tai opetella itse trimmaamaan turkkia kotona.

Pese villakoiran turkki tarvittaessa miedolla koirashampoolla. Vältä liian usein pesemistä, jotta et kuivata turkkia liikaa. Muista myös kuivattaa turkki kunnolla pesun jälkeen, jotta estät ihon ärsytystä.

Anna villakoiralle myös säännöllisesti ruokaa, joka tukee terveen turkin kasvua. Hyvälaatuinen koiranruoka ja riittävä veden juominen auttavat pitämään turkin kiiltävänä ja terveenä.

Villakoiran hinta

Villakoiran hinta vaihtelee pentumyynnissä yleisesti 1000-3000 euron välillä Suomessa.

Villakoiran elinikä

Villakoiran elinikä on yleensä noin 12-15 vuotta, mutta ne voivat elää jopa 18 vuotiaiksi saakka.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, yleinen terveydentila ja elinolosuhteet.

Villakoiran terveys

Villakoirat ovat yleisesti terveitä koiria, mutta kuten kaikilla roduilla, heilläkin voi olla taipumusta tietyille perinnöllisille sairauksille. Yleisimpiä terveysongelmia villakoirilla ovat silmäsairaudet, kuten kaihi ja progressiivinen verkkokalvon surkastuminen. Lisäksi villakoirilla voi esiintyä iho-ongelmia, kuten allergioita ja seborreaa.

On tärkeää huolehtia villakoiran turkin säännöllisestä hoidosta, sillä niiden villa voi helposti takkuuntua ja aiheuttaa iho-ongelmia. Lisäksi villakoirat tarvitsevat riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja pitääkseen itsensä terveinä ja onnellisina.

Villakoira sopii ihmisille, joka

– etsii allergiaystävällistä koirarotua, sillä villakoirat eivät juuri karvojaan irrota

– haluaa älykkään ja oppivaisen koiran, joka on helppo kouluttaa erilaisiin temppuihin

– kaipaa seuraa ja haluaa viettää paljon aikaa koiransa kanssa, sillä villakoirat ovat hyvin seurallisia

– on valmis säännölliseen turkinhoitoon, sillä villakoiran villa vaatii säännöllistä leikkaamista ja harjaamista

Poodlen (Villakoiran) lähteet