Xoloitzcuintli

Korkeus: 25-51 cm
Korkeus: 25-51 cm
Paino: 4-20 kg (uros)
Paino: 4-15 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Meksikonkarvatonkoira

Mikä on Xoloitzcuintli

Xoloitzcuintli on muinainen meksikolainen koirarotu, joka tunnetaan myös nimellä meksikonkarvatonkoira. Rotu on peräisin muinaisesta Aztekien valtakunnasta ja sitä pidettiin pyhänä eläimenä. Xoloitzcuintli on keskikokoinen ja sillä on karvaton iho, vaikka joillain yksilöillä voi olla myös lyhyttä karvaa. Rotu on älykäs, uskollinen ja lempeä, ja se soveltuu hyvin seurakoiraksi.

Xoloitzcuintlin historia

Xoloitzcuintli on muinainen rotu, joka on peräisin Meksikosta. Sitä pidetään yhtenä maailman vanhimmista koiraroduista, ja sen uskotaan olevan peräisin Aztekien ajoilta. Xoloitzcuintleja on käytetty monipuolisesti erilaisiin tarkoituksiin, kuten metsästykseen, vartioimiseen ja seurakoirina.

Aztekien uskonnossa xoloitzcuintleilla oli erityinen merkitys, ja niitä pidettiin pyhinä koirina. Niitä uhrattiin jumalille ja niitä uskottiin suojelevan ihmisiä pahoilta hengiltä. Rotu oli myös suosittu lemmikki aristokraattien keskuudessa.

Xoloitzcuintli on tunnettu myös siitä, että se on karvaton rotu. Niillä voi kuitenkin olla myös lyhyttä karvaa, ja ne voivat olla eri värejä kuten musta, harmaa ja punainen. Xoloitzcuintleja on kolme eri kokovaihtoehtoa: pieni, keskikokoinen ja suuri.

Nykypäivänä xoloitzcuintleja pidetään edelleen arvostettuina koirina, ja ne ovat suosittuja erityisesti Meksikossa ja Yhdysvalloissa. Rotu on harvinainen, mutta sitä kasvatetaan edelleen ympäri maailmaa niin lemmikkeinä kuin näyttelykoirinakin.

Xoloitzcuintlin luonne

Xoloitzcuintli on älykäs, uskollinen ja lempeä rotu. Se on yleensä varautunut vieraita kohtaan, mutta omistajalleen se on erittäin kiintynyt ja suojeleva. Xoloitzcuintli on myös erittäin leikkisä ja energinen, ja se nauttii pitkistä lenkeistä ja aktiivisesta leikkimisestä. Rotu on yleensä hyvin herkkä ja vaatii lempeää ja kärsivällistä koulutusta. Xoloitzcuintli on myös erittäin itsenäinen ja saattaa olla hieman haastava kouluttaa, mutta sen älykkyyden ansiosta se oppii nopeasti uusia asioita.

Xoloitzcuintlin haasteet

 • Harvinainen rotu Suomessa, joten kasvattajia ja pentuja voi olla vaikea löytää.
 • Vaatii paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä ja onnellisena.
 • Herkkä iholle ja altis auringonpolttamalle, joten vaatii erityistä huomiota ulkoillessa.
 • Saattaa olla arka vieraita ihmisiä kohtaan, joten sosiaalistaminen on tärkeää.
 • Älykäs ja vilkas rotu, joka tarvitsee paljon henkistä stimulaatiota.

  Xoloitzcuintlin koko

  Xoloitzcuintli on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 46-60 cm korkeita ja narttujen 40-55 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 4-20 kg välillä.

  Xoloitzcuintlin turkinhoito

  Xoloitzcuintli on rotu, jolla on lyhyt ja sileä turkki. Sen turkinhoito on melko helppoa verrattuna muihin rotuihin, mutta se vaatii säännöllistä huolenpitoa.

  Ensinnäkin, Xoloitzcuintlin turkkia tulee harjata säännöllisesti pitääkseen se puhtaana ja terveenä. Harjaus auttaa myös poistamaan irtoavan karvan ja estää sitä kertymästä ympäristöön.

  Kylpeminen on tarpeen vain silloin tällöin, kun koira on erityisen likainen. Käytä koiralle sopivaa shampoota ja varmista, että huuhtelet sen turkin hyvin pesun jälkeen.

  Kynsien leikkaaminen on myös tärkeä osa Xoloitzcuintlin turkinhoitoa. Leikkaa kynnet säännöllisesti ja varovasti välttäen verisuonia kynnen sisällä.

  Viimeisenä, muista tarkistaa Xoloitzcuintlin korvat säännöllisesti ja puhdistaa ne tarvittaessa. Tämä auttaa ehkäisemään korvatulehduksia ja muita korvaongelmia.

  Xoloitzcuintlin hinta

  Xoloitzcuintlin elinikä

  Xoloitzcuintlin elinikä vaihtelee yleisesti 12-15 vuoden välillä.

  Elinikään vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, yleinen terveydentila ja elinolosuhteet.

  On tärkeää huolehtia Xoloitzcuintlin terveydestä ja hyvinvoinnista, jotta se voi elää mahdollisimman pitkän ja terveen elämän.

  Xoloitzcuintlin terveys

  Xoloitzcuintli on yleisesti terve rotu, jolla ei ole suuria perinnöllisiä terveysongelmia. Rotu on kuitenkin altis iho-ongelmille, kuten auringonpolttamalle ja ihottumille. Xoloitzcuintlit voivat myös kärsiä nivelongelmista, kuten lonkkadysplasiasta.

  On tärkeää pitää Xoloitzcuintli hyvässä fyysisessä kunnossa ja tarjota sille riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja. Säännölliset eläinlääkärintarkastukset ja terveellinen ruokavalio ovat myös avainasemassa Xoloitzcuintlin terveyden ylläpitämisessä.

  Xoloitzcuintlin sopii ihmisille, joka

  – on valmis sitoutumaan aktiiviseen ja energiseen koiranpitoon

  – haluaa koiran, joka on älykäs ja oppivainen

  – etsii koiraa, joka on uskollinen ja omistautunut perheelleen

  – on valmis tarjoamaan koiralleen riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja

  Xoloitzcuintlin lähteet