Affenpinscher

Korkeus: 25-30 cm
Korkeus: 25-30 cm
Paino: 3-4 kg (uros)
Paino: 3-4 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Apinanpinscher

Mikä on Affenpinscher

Affenpinscher on pienikokoinen koirarotu, joka kuuluu seurakoiriin. Rotu on peräisin Saksasta ja sitä pidetään yleisesti seurakoirana perheissä. Affenpinscherilla on tunnusomaista karkeaa ja karheaa turkkia, joka voi olla eri värejä kuten musta, harmaa tai ruskea.

Affenpinscher on energinen ja leikkisä rotu, joka vaatii säännöllistä liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä ja onnellisena. Rotu sopii hyvin myös lapsiperheisiin, mutta niille tulee opettaa hyvät käytöstavat ja rajat jo nuorena.

Affenpinscherilla on luonteeltaan itsenäinen ja rohkea, ja se voi olla myös hieman tulinen ja jääräpäinen. Rotu vaatii johdonmukaista ja kärsivällistä koulutusta, jotta siitä saadaan hyvin käyttäytyvä perheenjäsen.

Affenpinscherin historia

Affenpinscher on alkuperältään saksalainen koirarotu, joka on peräisin 1600-luvulta. Rotua on alun perin käytetty rottien ja hiirien metsästykseen sekä vartio- ja seurakoirana. Nimensä rotu on saanut saksankielisestä sanasta ”affen,” joka tarkoittaa apinaa, johtuen sen apinaa muistuttavasta ulkonäöstä ja leikkisästä luonteesta.

Affenpinscherin suosio lemmikkieläimenä on kasvanut erityisesti 1900-luvun alussa, ja rotu on nykyään tunnettu ennen kaikkea seurakoirana. Affenpinscher on pienikokoinen ja rohkea koira, joka sopii hyvin kaupunkiympäristöön. Rotu on myös erittäin älykäs ja oppivainen, ja se nauttii erilaisista aktiviteeteista ja koulutuksesta.

Affenpinscherin luonne

Affenpinscherit tunnetaan rohkeina ja vilkkaina koirina. Ne ovat leikkisiä ja energisiä, ja niille on tyypillistä iloinen ja hauska luonne. Vaikka ne voivat olla hieman itsepäisiä, ne ovat myös älykkäitä ja oppivat nopeasti. Affenpinscherit ovat lojaaleja ja kiintyvät vahvasti omistajiinsa. Ne voivat olla vieraita kohtaan hieman varautuneita, mutta ovat yleensä ystävällisiä ja leikkisiä. Kaiken kaikkiaan Affenpinscherit ovat reippaita ja eloisia seuralaisia.

Affenpinscherin haasteet

 • Pienikokoisuus ja herkkyys loukkaantumisille
 • Tarve sosiaalistaa ja kouluttaa aktiivisesti
 • Taipumus haukkua ja olla äänekäs
 • Saattaa olla aggressiivinen muiden koirien kanssa
 • Vaatii paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen tyytyväisenä

  Affenpinscherin koko

  Affenpinscher on pienikokoinen rotu. Urosten säkäkorkeus on noin 25-30 cm ja narttujen hieman pienempi. Paino vaihtelee yleensä 3-6 kilon välillä.

  Affenpinscherin turkinhoito

  Affenpinscher on pieni rotu, jolla on karvapeite, joka vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen terveenä ja hyvännäköisenä. Tässä muutamia vinkkejä Affenpinscherin turkinhoitoon:

  • Harjaaminen: Harjaa Affenpinscherin karva vähintään muutaman kerran viikossa poistaaksesi irtoavan karvan ja estääksesi takkujen muodostumisen. Käytä pehmeää harjaa tai kampaa, jotta et vahingoita koiran ihoa.
  • Kylpy: Kylve Affenpinscher tarpeen mukaan käyttäen koirille tarkoitettua shampoota. Varmista, että kuivaat koiran kunnolla kylvyn jälkeen, jotta kosteus ei jää ihon alle ja aiheuta iho-ongelmia.
  • Kuivaaminen: Affenpinscherin karva voi olla pitkä, joten varmista, että kuivaat sen kunnolla pesun jälkeen. Voit käyttää hiustenkuivaajaa matalalla lämmöllä varovasti kuivatakseksi karvan, mutta varo ylikuumenemasta koiraa.
  • Trimmaus: Affenpinscherin turkki voi tarvita säännöllistä trimmausta pitääkseen sen siistinä ja terveenä. Tarvittaessa vie koira ammattilaisen trimmattavaksi.
  • Kynsien leikkaus: Muista leikata Affenpinscherin kynnet säännöllisesti, mikäli ne eivät kulu luonnollisesti. Liian pitkät kynnet voivat aiheuttaa epämukavuutta ja haittaa koiran liikkuvuutta.

  Affenpinscherin hinta

  Affenpinscherin elinikä

  Affenpinscherin elinikä on yleensä noin 12-15 vuotta. Koiran elinikään vaikuttavat monet tekijät, kuten perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, ympäristö ja yleinen terveydentila. Säännöllinen eläinlääkärin tarkastus ja terveelliset elämäntavat voivat auttaa pidentämään Affenpinscherin elinikää. Lisäksi rodun jalostuksessa tehtävät terveystutkimukset voivat edistää koirien terveyttä ja elinikää.

  Affenpinscherin terveys

  Affenpinscherit ovat yleisesti ottaen terveitä koiria, mutta kuten kaikilla roduilla, heilläkin voi esiintyä joitain perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia Affenpinschereilla ovat patellaluksaatio, progressiivinen verkkokalvonatrofia ja sydänongelmat.

  On tärkeää huolehtia Affenpinscherin oikeasta ruokavaliosta ja liikunnasta, jotta ylipainolta vältyttäisiin, mikä voi lisätä riskiä nivelongelmille. Säännöllinen eläinlääkärin tarkastus ja terveystarkastukset ovat myös tärkeitä.

  Jos harkitset Affenpinscherin hankkimista lemmikiksi, varmista että kasvattaja tekee terveystarkastuksia vanhemmille koirille ja että pentue on terve.

  Affenpinscherin sopii ihmisille, joka

  – haluaa pienen ja leikkisän seurakoiran

  – on valmis sitoutumaan aktiiviseen ja energiseen rotuun

  – arvostaa rodun rohkeaa ja itsenäistä luonnetta

  Affenpinscherin lähteet