Aidi

Korkeus: 52-62 cm
Korkeus: 52-62 cm
Paino: 23-25 kg (uros)
Paino: 20-30 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Atlasvuorien koira, Marokon koira

Mikä on Aidi

Aidi on koira, joka kuuluu pohjoisafrikkalaisiin berberikansoihin ja on perinteisesti ollut paimenkoira ja vartija Marokossa. Se tunnetaan myös nimellä Atlas Mountain Dog tai Atlas Sheepdog. Aidi on keskikokoinen ja vahvarakenteinen koira, jolla on karkea turkki ja vahva luonne. Se on lojaali omistajalleen ja hyvä vartija.

Aidin historia

Aidi, joka tunnetaan myös nimellä Atlas Shepherd, on Algeriasta kotoisin oleva koirarotu. Se on perinteisesti ollut paimenkoirana käytetty rotu, joka on auttanut karjankasvattajia suojelemaan karjaansa villeiltä pedoilta. Aidin uskotaan polveutuvan antiikin aikaisista berberikoirista, jotka ovat olleet osa alueen karjakulttuuria jo vuosisatojen ajan.

Aidin on tunnettu uskollisuudestaan ja rohkeudestaan sekä kyvystään toimia itsenäisesti ja itsessään. Rodulla on hyvä vahti- ja suojeluvaisto, mikä tekee siitä erinomaisen karjan vartijan. Aidi on myös älykäs ja helposti koulutettavissa oleva rotu, joka kiintyy vahvasti omistajaansa.

Viime vuosina Aidi on alkanut saada suosiota myös seurakoirana, mutta se säilyttää edelleen vahvat paimenominaisuutensa. Rotu on harvinainen Suomessa, mutta sitä löytyy Algeriasta ja muista Pohjois-Afrikan maista edelleen laajasti karjakäytössä.

Aidin luonne

Aidi on perinteisesti tunnettu rohkeasta ja itsenäisestä luonteestaan. Se on uskollinen ja omistautunut kumppani, joka on valmis puolustamaan perhettään ja reviiriään tarvittaessa. Aidi on älykäs ja omistautunut työkoira, joka nauttii saadessaan tehtäviä ja aktiviteetteja. Se voi olla hieman varautunut vieraita kohtaan, mutta on yleensä ystävällinen ja lempeä perheenjäsenilleen. Aidi on myös erittäin energinen ja vaatii paljon liikuntaa ja virikkeitä pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Aidin haasteet

 • Alueellisen eristäytyneisyyden vuoksi rotu on geneettisesti suppea, mikä altistaa rotua perinnöllisille sairauksille ja terveysongelmille.
 • Aidit ovat erittäin itsenäisiä ja itsenäisiä, mikä voi tehdä niiden kouluttamisesta haastavaa.
 • Rodun aktiivisen luonteen vuoksi ne tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina.
 • Aidit voivat olla varautuneita vieraita kohtaan, mikä vaatii sosiaalistamista ja totuttelua erilaisiin tilanteisiin nuoresta iästä lähtien.
 • Aidin koko

  Aidi on suuri ja voimakas koirarotu, uroksen säkäkorkeus on noin 65-75 cm ja nartun 60-70 cm. Paino vaihtelee yleensä 40-55 kg välillä. Aidilla on vankka ja lihaksikas rakenne.

  Aidin koko

  Aidi on suuri ja voimakas koirarotu, uroksen säkäkorkeus on noin 65-75 cm ja nartun 60-70 cm. Paino vaihtelee yleensä 40-55 kg välillä. Aidilla on vankka ja lihaksikas rakenne.

  Aidin elinikä

  Aidin elinikä on noin 12-14 vuotta.

  Elinikään vaikuttavia tekijöitä ovat perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, ympäristö ja yleinen terveydenhoito.

  Aidin terveys

  Aidi on vahva ja terve rotu, joka ei kärsi suurista terveysongelmista. Rodulla voi kuitenkin esiintyä joitain perinnöllisiä sairauksia, kuten lonkkadysplasiaa ja silmäsairauksia. On tärkeää huolehtia Aidin ruokavaliosta ja liikunnasta sekä käydä säännöllisesti eläinlääkärin tarkastuksissa.

  Aidin sopii ihmisille, joka

  – on fyysisesti aktiivinen ja tarjoaa koiralleen riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja

  – haluaa koiran, joka on uskollinen ja suojeleva perheenjäsen

  – on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Aidi saattaa olla vieraita kohtaan varautunut

  – asuu omakotitalossa tai maaseudulla, jossa koiralla on tilaa liikkua ja vahtia

  Aidin lähteet