Airedalenterrieri

Korkeus: 58-61 cm
Korkeus: 56-61 cm
Paino: 23-29 kg (uros)
Paino: 18-20 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Airedalen terrieri

Mikä on Airedalenterrieri

Airedalenterrieri on vanha ja harvinainen rotu, joka on peräisin Englannista. Se on keskikokoinen terrieri, joka tunnetaan älykkyydestään, rohkeudestaan ja aktiivisesta luonteestaan. Airedalenterrieri on perinteisesti käytetty metsästykseen ja vartioimiseen, mutta nykyään se on myös suosittu seurakoira.

Tämä rotu on hyvin energinen ja tarvitsee runsaasti liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Airedalenterrieri on myös älykäs ja helppo kouluttaa, mutta se saattaa olla hieman itsepäinen ajoittain.

Airedalenterrieri on tunnistettavissa karkeasta, tiheästä turkistaan ja tummista kuonon ja korvien karvoista. Sen luonne on ystävällinen ja leikkisä, ja se sopii hyvin perhekoiraksi aktiiviselle omistajalle, joka pystyy tarjoamaan sille tarpeeksi liikuntaa ja aktiviteetteja.

Airedalenterrierin historia

Airedalenterrieri on peräisin Englannista ja se on saanut nimensä Aire-laaksosta, joka sijaitsee Yorkshiren läänissä. Rotu kehittyi 1800-luvun loppupuolella, ja sitä alettiin käyttää työkoirana karjakoirana ja jäniksen metsästäjänä. Airedalenterrieri on monipuolinen ja älykäs rotu, jota käytetään edelleen erilaisissa tehtävissä kuten palveluskoirana, etsintä- ja pelastuskoirana sekä terapia- ja avustuskoirana.

Airedalenterrierin luonne

Airedalenterrieri on älykäs, rohkea ja itsenäinen rotu. Se on energinen ja leikkisä, mutta myös tarvitsee riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Airedalenterrieri on yleensä ystävällinen ja rakastava perheensä kanssa, mutta saattaa olla varautunut vieraita kohtaan. Se on myös erittäin suojeluhaluinen ja saattaa haukkua vieraita tai osoittaa aggressiivista käytöstä, jos se kokee uhan perheelleen.

Airedalenterrierin haasteet

 • Airedalenterrierit tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä.
 • Ne voivat olla jääräpäisiä ja vaativat johdonmukaista koulutusta.
 • Airedalenterrierit voivat olla aggressiivisia muita koiria kohtaan, joten sosiaalistaminen ja ohjaus ovat tärkeitä.
 • Niiden takkujen ja turkinhoitoon voi mennä paljon aikaa ja vaivaa.

  Airedalenterrierin koko

  Airedalenterrieri on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 56-61 cm korkeita ja naaraat 51-56 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä välillä 18-29 kg.

  Airedalenterrierin turkinhoito

  Airedalenterrieri on rotu, joka tarvitsee säännöllistä ja huolellista turkinhoitoa. Tässä muutamia ohjeita Airedalenterrierin turkinhoitoon Suomeksi:

  • Harjaus: Harjaa Airedalenterrierin turkki vähintään muutaman kerran viikossa pitääksesi sen hyvässä kunnossa. Käytä harjaa, joka sopii sen karkealle turkille.
  • Karvanleikkaus: Voit leikata Airedalenterrierin karvaa tarpeen mukaan, esimerkiksi pitääksesi sen karvaa lyhyenä ja siistinä.
  • Kylpy: Kylve Airedalenterrieri tarpeen mukaan käyttämällä koirille tarkoitettua shampooa. Vältä kuitenkin liian usein kylpemistä, sillä se voi kuivattaa sen ihon.
  • Korvien puhdistus: Muista tarkistaa ja puhdistaa Airedalenterrierin korvat säännöllisesti, sillä ne voivat kerätä likaa ja kosteutta.
  • Kynsien leikkaus: Leikkaa Airedalenterrierin kynnet säännöllisesti, etteivät ne kasva liian pitkiksi ja aiheuta epämukavuutta koiralle.

  Noudattamalla näitä ohjeita ja huolehtimalla Airedalenterrierin turkinhoidosta säännöllisesti, varmistat että se pysyy terveenä ja hyvinvoivana.

  Airedalenterrierin hinta

  Airedalenterrierin elinikä

  Airedalenterrierin elinikä on yleensä noin 10-12 vuotta. Eliniän pituuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten perinnölliset sairaudet, ympäristöolosuhteet, ruokavalio ja liikunta. Terveellisesti hoidettu ja aktiivinen Airedalenterrieri voi elää jopa 15 vuotiaaksi.

  Airedalenterrierin terveys

  Airedalenterrierit ovat yleisesti terveitä koiria, mutta kuten kaikilla roduilla, heillä voi olla joitain perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia, joita Airedalenterriereillä saattaa esiintyä, ovat esimerkiksi lonkka- ja kyynärnivelten dysplasia, kilpirauhasen sairaudet, allergiat ja silmäsairaudet.

  On tärkeää huolehtia Airedalenterrierin terveydestä oikealla ruokavaliolla, riittävällä liikunnalla ja säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla. Hyvin hoidettu Airedalenterrieri voi elää pitkän ja terveen elämän perheen ilona ja seurana.

  Airedalenterrierin sopii ihmisille, joka

  on aktiivinen ja energinen, ja haluaa viettää paljon aikaa ulkona koiran kanssa.

  on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja antamaan sille tarpeeksi liikuntaa ja aktiviteetteja.

  on valmis harjaamaan koiraa säännöllisesti ja huolehtimaan sen turkin hygieniasta.

  Airedalenterrierin lähteet