Akbash

Korkeus: 71-86 cm
Korkeus: 71-79 cm
Paino: 41-54 kg (uros)
Paino: 41-54 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Anatolianpaimenkoira

Mikä on Akbash

Akbash on suuri ja voimakas koirarotu, joka on peräisin Turkista. Tämä rotu tunnetaan erityisesti vartiointikyvystään ja lojaaliudestaan omistajaa kohtaan. Akbashilla on pitkä valkoinen turkki ja se on yleensä rauhallinen ja itsenäinen luonteeltaan.

Akbashit ovat perinteisesti käytetty paimenkoirina suojellen lampaita ja muita kotieläimiä petoeläimiltä Turkissa ja muissa Lähi-idän maissa. Ne ovat myös erittäin hyviä vahtikoiria, jotka pitävät alueen turvattuna.

Akbashilla on vahva vaisto suojella laumaa ja omistajaa, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan karjatiloille tai muille suurille tiloille. Ne ovat yleensä ystävällisiä ja lempeitä perheenjäseniä, mutta voivat olla varautuneita vieraita kohtaan.

Akbashin historia

Akbash on antiikin aikainen rotu, joka on peräisin Turkista. Rotu on alun perin kehitetty paimentamaan ja suojelemaan karjaa susilta ja muilta petoeläimiltä. Akbashin sanotaan olevan yksi maailman vanhimmista paimenkoiraroduista.

Akbashit ovat erittäin itsenäisiä ja voimakkaita koiria, jotka kykenevät hoitamaan paimennustehtävänsä hyvin. Ne ovat myös erittäin uskollisia ja suojelevia omistajiaan ja heidän omaisuuttaan kohtaan.

Akbashit ovat olleet osa turkkilaista karjankasvatusta satojen vuosien ajan ja ne ovat edelleen suosittuja paimenkoiria Turkissa ja muissa Välimeren maissa. Rotu alkoi leviämään myös muihin maihin, kuten Yhdysvaltoihin, 1900-luvun alussa.

Akbashin luonne

Akbash on itsenäinen, rohkea ja älykäs koira, joka on perinteisesti käytetty paimentamaan karjaa. Se on erittäin suojeleva perheensä ja reviirinsä suhteen, ja se voi olla vieraiden suhteen varautunut. Akbash on yleensä rauhallinen ja rauhallinen, mutta se pystyy nopeasti reagoimaan mahdollisiin uhkiin.

Akbash on erittäin omistautunut ja kiintynyt perheeseensä, ja se voi olla erittäin hyvä lasten kanssa. Se tarvitsee kuitenkin johdonmukaisen ja kärsivällisen koulutuksen, sillä se voi olla itsepäinen ja haastava. Akbashilla on vahva vaisto suojella ja vartioida, ja se vaatii runsaasti liikuntaa ja aktiviteetteja pitääkseen sen mielen virkeänä.

Akbashin haasteet

1. Akbashit voivat olla itsenäisiä ja omatoimisia, mikä voi vaikeuttaa niiden kouluttamista ja hallintaa.

2. Ne ovat vahtiviettisiä ja saattavat haukkua paljon sekä puolustaa reviiriään voimakkaasti.

3. Akbashit tarvitsevat runsaasti liikuntaa ja aivojumppaa pitääkseen ne tyytyväisinä ja terveinä.

4. Ne voivat olla dominoivia muita koiria kohtaan, mikä saattaa aiheuttaa konflikteja lauman sisällä.

5. Akbashit voivat myös olla herkkiä sairauksille ja terveysongelmille, kuten lonkka- ja silmäsairauksille.

Akbashin koko

Akbash on suuri rotu, uroksilla on yleensä korkeus 71-81 cm ja paino 40-64 kg, kun taas nartuilla korkeus on noin 71-81 cm ja paino 34-50 kg.

Akbashin koko

Akbash on suuri rotu, uroksilla on yleensä korkeus 71-81 cm ja paino 40-64 kg, kun taas nartuilla korkeus on noin 71-81 cm ja paino 34-50 kg.

Akbashin elinikä

Akbash-koiran elinikä on yleensä 10-12 vuotta, mutta ne voivat elää jopa 15 vuotiaiksi.

Elinikään vaikuttavia tekijöitä ovat perimä, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydentila. Hyvin hoidettu ja terveellisesti ruokittu Akbash voi elää pidempään kuin huonosti hoidettu yksilö.

Akbashin terveys

Akbashit ovat yleisesti terveitä ja kestäviä koiria. Rotuun ei liity merkittäviä perinnöllisiä terveysongelmia, mutta kuten kaikille roduille, myös Akbasheille voi esiintyä jonkin verran perinnöllisiä sairauksia.

Akbashit voivat olla alttiita lonkka- ja kyynärnivelten dysplasialle, jotka voivat aiheuttaa nivelkipua ja liikkumisvaikeuksia. Silmäsairaudet kuten kaihi ja Progressiivinen verkkokalvon surkastuminen voivat myös esiintyä rodussa.

On tärkeää huolehtia Akbashin oikeasta ruokavaliosta, liikunnasta ja terveydenhuollosta, jotta ne pysyvät terveinä ja hyvinvoivina. Säännölliset eläinlääkärintarkastukset ja terveystarkastukset voivat auttaa tunnistamaan mahdolliset terveysongelmat varhaisessa vaiheessa.

Akbashin sopii ihmisille, joka

– tarvitsee vahtikoiraa, sillä se on erittäin suojelushaluinen ja valpas rotu

– on valmis sitoutumaan sen koulutukseen ja sosiaalistamiseen, sillä se voi olla itsenäinen ja omalaatuinen

– asuu maaseudulla tai omakotitalossa, sillä se tarvitsee tilaa liikkua ja suojella reviiriään

Akbashin lähteet