Alentejonkoira (Portugalinpodengo)

Korkeus: 20-30 cm
Korkeus: 20-30 cm
Paino: 9-14 kg (uros)
Paino: 5-7 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Portugalinpodengo

Mikä on Alentejonkoira (Portugalinpodengo)

Alentejonkoira, eli tuttavallisemmin Portugalinpodengo, on alkuperäinen portugalilainen koirarotu, joka on tunnettu erityisesti metsästys- ja vahtikoirana. Tämä rotu on perinteisesti käytetty pienriistan metsästykseen, kuten jänisten ja lintujen metsästykseen. Alentejonkoira on älykäs, valpas ja energinen rotu, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Alentejonkoira on jaettu kolmeen eri kokoon: pieni, keskikokoinen ja suuri. Jokainen koko vaihtelu on saman rotuisia ja jakavat samat ominaisuudet. Alentejonkoira on luonteeltaan itsenäinen ja itsepäinen, mutta myös erittäin uskollinen ja kiintynyt omistajaansa. Tämä rotu soveltuu parhaiten aktiiviseen ja ulkoilmaa rakastavaan perheeseen.

Alentejonkoira (Portugalinpodengo) historia

Alentejonkoira, joka tunnetaan myös nimellä Portugalinpodengo, on alkuperäinen koirarotu Portugalista. Rodun juuret ulottuvat Antiikin aikaan, ja sitä on käytetty metsästyksessä ja paimentamisessa vuosisatojen ajan.

Alentejonkoira on jaettu kolmeen eri kokoluokkaan: pienikokoinen (Pequeno), keskikokoinen (Medio) ja suurikokoinen (Grande). Jokaisella näistä kokoluokista on omat ominaispiirteensä ja tehtävänsä metsästyksessä.

Alentejonkoira on tunnettu nopeudestaan ja ketteryydestään, mikä tekee siitä erinomaisen metsästyskumppanin. Rotu on myös uskollinen ja ystävällinen perheenjäsen.

Alentejonkoira on tullut suosituksi rotuksi ympäri maailmaa, ja sitä arvostetaan erityisesti sen monipuolisten kykyjen ja luonteen vuoksi.

Alentejonkoiran luonne

Alentejonkoira eli Portugalinpodengo on älykäs, leikkisä ja eloisa rotu. Se on yleensä ystävällinen ja seurallinen muiden koirien sekä ihmisten kanssa. Alentejonkoira on myös erittäin aktiivinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja virikkeitä pysyäkseen tyytyväisenä.

Alentejonkoira (Portugalinpodengo)n haasteet

  • Itsenäinen luonne voi tehdä koulutuksesta haastavaa
  • Voi olla arka vieraita ihmisiä kohtaan
  • Tarvitsee paljon liikuntaa ja virikkeitä pysyäkseen tyytyväisenä
  • Saa helposti hajun siitä ja saattaa jahtaa pieniä eläimiä
  • Vaatii hyvää sosiaalistusta jo pentuna

Alentejonkoiran koko

Alentejonkoira, eli Portugalinpodengo, on keskikokoinen koira.urosten korkeus on noin 40–56 cm ja narttujen korkeus 38–52 cm. Niiden paino vaihtelee noin 9–17 kg välillä. Tämä rotu on siro ja kevytrakenteinen.

Alentejonkoira (Portugalinpodengo) turkinhoito

Alentejonkoira on rodultaan karkea- ja lyhytkarvainen, joten sen turkinhoito on melko helppoa verrattuna pitkäkarvaiseen rotuun. Turkinhoitoon riittää säännöllinen harjaus, joka poistaa irtokarvan ja pitää turkin hyvässä kunnossa.

Suosittelen harjaamaan Alentejonkoiraa vähintään kerran viikossa, ja tarvittaessa useammin jos koira on erityisen likainen tai on ulkoillut paljon maastossa. Käytä harjana pehmeää harjaa tai kampaa, jotta et vahingoita koiran ihoa.

Kylpemistä ei tarvitse tehdä liian usein, sillä Alentejonkoira on luonnostaan puhtaana pysyvä rotu. Käytä koiralle tarkoitettua lempeää shampoota ja viimeistele pesu hyvin huuhtelemällä koiran turkki huolellisesti.

Leikkaa tarvittaessa koiran kynnet ja puhdista korvat säännöllisesti. Tarkkaile myös koiran turkin ja ihon kuntoa, ja huomaa muutokset ajoissa esimerkiksi ihottuman tai iho-ongelmien osalta.

Alentejonkoira (Portugalinpodengo)n hinta

Alentejonkoiran hinta Suomessa vaihtelee yleisesti 1000-2000 euron välillä. Hintaan voi vaikuttaa esimerkiksi koiran sukutaulu ja terveys. Lisäksi pentujen hintaan voi vaikuttaa myös kasvattajan sijainti sekä kysyntätilanne.

Alentejonkoira (Portugalinpodengo) elinikä

Alentejonkoiran elinikä on yleensä noin 12-15 vuotta.

Elinikään vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, yleinen terveys ja elinolosuhteet.

Hyvän hoidon, terveellisen ruokavalion ja riittävän liikunnan avulla Alentejonkoira voi elää pitkän ja terveen elämän.

Alentejonkoira (Portugalinpodengo)n terveys

Alentejonkoira on yleisesti terve rotu, joka ei kärsi monista perinnöllisistä sairauksista. Rotu on luonnostaan kestävä ja aktiivinen, mikä edistää niiden yleistä terveyttä.

Alentejonkoiralla voi kuitenkin olla alttius nivelongelmille, kuten lonkka- ja kyynärluudisplastioille. On tärkeää pitää huolta koiran painosta ja liikunnasta, jotta nivelongelmilta vältyttäisiin mahdollisimman hyvin.

Rotu voi myös olla herkkä iholle, joten säännöllinen turkin hoito ja mahdollisten allergioiden huomioiminen on tärkeää. Lisäksi Alentejonkoiran tulisi saada riittävästi liikuntaa ja virikkeitä pitääkseen mielensä ja kehonsa terveenä.

Alentejonkoira (Portugalinpodengo) sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä ja onnellisena

– omistaa aikaa ja kärsivällisyyttä koiran kouluttamiseen, sillä Alentejonkoira on älykäs mutta myös itsenäinen rotu

– osaa tarjota hyvän ja turvallisen ympäristön koiralle, sillä tämä rotu kaipaa paljon huomiota ja seuraa

– on valmis sitoutumaan koiran hoitoon ja hyvinvointiin pitkäksi aikaa, sillä Alentejonkoira elää yleensä noin 12-15 vuoden ikään

Alentejonkoira (Portugalinpodengo) lähteet