Amerikanakita

Korkeus: 66-71 cm
Korkeus: 61-71 cm (uros), 56-66 cm (narttu)
Paino: 45-65 kg (uros)
Paino: 34 kg (naaras)
Elinikä: 10-15 vuotta

Akita, American Akita

Mikä on Amerikanakita

Amerikanakita on suuri ja voimakas koirarotu, joka kuuluu alkuperäiskansojen koiriin. Se on peräisin Japanista, mutta se tunnetaan nykyisin myös Amerikassa suosittuna rotuna.

Amerikanakita on itsenäinen, rohkea ja uskollinen koira, joka tarvitsee johdonmukaista ja määrätietoista koulutusta. Se on hyvin omistautunut perheelleen ja se osaa olla hyvin suojeleva niitä kohtaan, joita se pitää rakkaina.

Amerikanakita on vaativa rotu, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä ja tyytyväisenä. Sen turkki vaatii myös säännöllistä harjausta ja hoitoa.

Amerikanakitan historia

Amerikanakita on alkuperältään japanilainen rotu, joka on kehittynyt Aasiassa satoja vuosia sitten. Rotu tunnettiin alun perin nimellä Akita Inu ja sitä käytettiin metsästyksessä ja vartioinnissa.

Amerikanakita toi Japaniin ensimmäinen amerikkalainen sotilas Henry Weese vuonna 1937. Rotu voitti nopeasti suosiotaan Amerikassa ja Amerikanakitat alkoivat kehittyä omaksi alalajikseen.

Amerikanakita on suuri, vahva ja älykäs rotu, joka tunnetaan uskollisuudestaan ja rohkeudestaan. Nykyään amerikanakit ovat suosittuja seurakoiria ympäri maailman.

Amerikanakitan luonne

Amerikanakita on itsenäinen, rohkea ja uskollinen koirarotu. Se on erittäin älykäs ja itsenäinen, mutta samalla myös hyvin omistautunut ja uskollinen perheelleen. Amerikanakita voi olla hyvin suojeleva ja territorialinen, ja se saattaa olla varautunut vieraita kohtaan. Rotu vaatii johdonmukaisen ja tiukan koulutuksen sekä sosiaalistamisen, jotta se oppii käyttäytymään hyvin muiden ihmisten ja eläinten kanssa.

Amerikanakitan haasteet

1. Amerikanakitat vaativat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina.

2. Ne ovat hyvin itsenäisiä ja saattavat olla haastavia kouluttaa.

3. Amerikanakitoilla voi olla territoriaalisia taipumuksia, mikä voi aiheuttaa ongelmia muiden koirien kanssa.

4. Ne saattavat tarvita erityistä sosiaalistamista ja koulutusta, jotta ne pärjäävät muiden koirien ja ihmisten kanssa.

5. Amerikanakitat voivat olla herkkiä lämpöhalvaukselle, joten niiden kanssa on oltava varovainen kuumina päivinä.

Amerikanakitan koko

Amerikanakita on suuri ja voimakas rotu. Urosten korkeus on yleensä noin 66-71 cm ja paino 45-68 kg, kun taas nartut ovat hieman pienempiä, noin 61-66 cm ja painoltaan 34-54 kg. Ne ovat vahvaliikkeisiä ja voimakkaita koiria, jotka vaativat paljon liikuntaa ja tilaa.

Amerikanakitan turkinhoito

Amerikanakita on iso koira, jolla on kaksinkertainen turkki. Sen turkin hoito vaatii säännöllistä harjaamista vähintään muutaman kerran viikossa. Erityisesti turkinalaisen tulee olla hyvin hoidettu, sillä se voi takkuuntua helposti.

Kesäisin Amerikanakitan turkkia ei tarvitse leikata, mutta talvella kannattaa varoa, ettei koira palellu. Talvella voi olla tarpeen antaa koiralle takki tai puku ulkoillessa kylmällä säällä.

Pesun tarve riippuu koiran aktiivisuudesta. Amerikanakita ei yleensä tarvitse useita pesuja, riittää kun se pestään muutaman kerran vuodessa tai tarvittaessa. Käytä koiran turkinpesuun tarkoitettua mietoa shampoota ja huuhtele huolellisesti.

Muista myös tarkistaa koiran korvat, silmät ja kynnet säännöllisesti. Koiran turkinhoito on tärkeä osa sen hyvinvointia, joten panosta siihen aikaa ja vaivaa.

Amerikanakitan hinta

Amerikanakitan hinta Suomessa vaihtelee yleisesti 1500-3000 euron välillä, riippuen koiran sukupuolesta, iästä ja rekisteröinnistä. Lisäksi koiran jalostus- ja näyttelylinjat voivat vaikuttaa hintaan. On tärkeää ostaa koiran luotettavalta kasvattajalta, joka noudattaa hyvää kasvatustapaa ja pitää huolta koiran terveydestä.

Amerikanakin elinikä

Amerikanakitojen elinikä on noin 10-13 vuotta. Elinikään vaikuttavat tekijät, kuten perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. Säännölliset eläinlääkärikäynnit ja terveelliset elämäntavat voivat auttaa pidentämään Amerikanakitojen elinikää.

Amerikanakitan terveys

Amerikanakita on yleisesti terve rotu, mutta sillä on joitakin perinnöllisiä terveysongelmia, joihin omistajan tulee kiinnittää huomiota. Yleisimpiä terveysongelmia amerikanakitoilla voivat olla lonkkadysplasia, silmäsairaudet, kilpirauhasen ongelmat ja nivelongelmat.

Lonkkadysplasia on nivelongelma, joka voi aiheuttaa kipua ja liikkumisvaikeuksia koiralle. Silmäsairaudet, kuten kaihi, glaukooma ja verkkokalvon rappeuma, voivat myös vaikuttaa amerikanakitojen terveyteen. Kilpirauhasen ongelmat voivat aiheuttaa ylipainoa, väsymystä ja muita oireita koiralle.

On tärkeää huolehtia amerikanakitan säännöllisestä terveystarkastuksista eläinlääkärillä ja pitää huolta koiran oikeasta ruokavaliosta ja liikunnasta. Näin voidaan ehkäistä ja hoitaa mahdollisia terveysongelmia ajoissa.

Amerikanakitan sopii ihmisille, joka

– on kokenut koiran omistaja

– on aktiivinen ja sitoutunut koiran ulkoiluttamiseen ja liikuntaan

– pystyy hallitsemaan vahvaa ja itsenäistä koiraa

– tarjoaa selkeät rajat ja koulutuksen koiralleen

Amerikanakitan lähteet