Amerikanbulldoggi

Korkeus: n. 60-71 cm
Korkeus: 51-66 cm
Paino: 60-65 kg (uros)
Paino: 34-40 kg (naaras)
Elinikä: 10-16 vuotta

Amerikanbulldoggi tunnetaan myös nimillä American Bulldog, AmBulldog, American Bulldogge, American Bulldoggy

Mikä on Amerikanbulldoggi?

Amerikanbulldoggi on suuri ja voimakasrotuinen koira, joka on peräisin Yhdysvalloista. Tämä rotu on alun perin jalostettu työkoiraksi, erityisesti karjanvartijaksi ja vahtikoiraksi. Amerikanbulldoggi on älykäs, rohkea ja uskollinen koira, joka on erittäin omistautunut perheelleen.

Amerikanbulldoggi on fyysisesti vahva ja kestävä koira, jolla on lyhyt turkki ja vahvat lihakset. Ne ovat yleensä lempeitä ja ystävällisiä perheenjäseniä, mutta voivat olla myös erittäin suojelevia ja territoriaalisia. Siksi niiden on tärkeää saada riittävästi sosiaalistamista ja koulutusta nuorena.

Tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pitääkseen itsensä onnellisena ja terveenä. Amerikanbulldoggi on myös hyvä vahtikoira, joka varoittaa omistajiaan vieraiden lähestymisestä. He ovat erinomaisia suojelijoita ja uskollisia kumppaneita niille, jotka osaavat kouluttaa ja hoitaa heitä oikein.

Amerikanbulldoggin historia

Amerikanbulldoggi on peräisin Yhdysvalloista, ja se on kehittynyt 1800-luvun lopulla amerikkalaisesta bulldogista. Rodun alkuperäiset käyttötarkoitukset olivat karjan paimentaminen, vartioiminen ja metsästysapuna toimiminen.

Amerikanbulldoggi on vahva ja lihaksikas koira, joka on erittäin sitkeä ja kestävä. Rodun kasvattajat ovat panostaneet terveyteen ja luonteeseen, joten amerikanbulldoggi on yleisesti ottaen terve ja ystävällinen koira.

Amerikanbulldoggi on suosittu erityisesti Yhdysvalloissa, mutta se on saanut jalansijaa myös muissa maissa, kuten Suomessa. Rodun harrastajat arvostavat sen uskollisuutta ja rohkeutta, ja amerikanbulldoggi onkin oiva lemmikki niille, jotka arvostavat voimakasta ja reipasta koiraa.

Amerikanbulldoggin luonne

Amerikanbulldoggi on rohkea, itsevarma ja uskollinen rotu. Se on erittäin leikkisä ja energinen, mutta samalla myös rauhallinen ja ystävällinen perheenjäsen. Amerikanbulldoggi on älykäs ja oppivainen, mutta myös omaa oman tahdon ja voi olla itsepäinen.

Amerikanbulldoggin haasteet

  • Aggressio: Amerikanbulldoggit voivat olla taipuvaisia aggressiiviseen käytökseen, jos niitä ei kouluteta ja sosiaalisteta asianmukaisesti.
  • Liikalihavuus: Tämä rotu saattaa taipua ylipainoon, jos niiden ruokavaliota ei valvota tarkasti ja niitä ei liikuteta tarpeeksi.
  • Terveysongelmat: Amerikanbulldogit voivat kärsiä monista terveysongelmista, kuten nivelvaivoista, ihotulehduksista ja hengitysvaikeuksista.
  • Kuolleet rauhaset: Tämä rotu on altis kuolleiden rauhasten ongelmille, jotka voivat aiheuttaa kipua ja epämukavuutta.

Amerikanbulldoggin koko

Amerikanbulldoggi on keskikokoinen koira, uroksilla tyypillisesti 52-68 cm korkea ja nartuilla 48-63 cm korkea. Paino vaihtelee yleensä 30-58 kg välillä. Amerikanbulldoggi on vahvarakenteinen ja lihaksikas rotu.

Amerikanbulldogin turkinhoito

Amerikanbulldoggi on lyhyt- ja tiheäkarvainen rotu, joka ei vaadi kovin paljon turkinhoitoa. Turkinhoito pitää kuitenkin tehdä säännöllisesti, jotta koira pysyy terveenä ja siistinä.

Harjaa amerikanbulldogin karva vähintään kerran viikossa pehmeällä karstalla tai harjalla. Tämä auttaa poistamaan irtokarvaa ja pitämään turkin hyväkuntoisena. Kylpeminen on tarpeen vain silloin tällöin, esimerkiksi jos koira on ollut ulkona mudassa tai muuten likaantunut.

Trimmausta amerikanbulldoggin ei yleensä tarvitse tehdä, mutta tarkista säännöllisesti korvat, silmät ja kynnet. Pidä korvat puhtaina ja tarkkaile, ettei niihin kerry liikaa likaa. Leikkaa tarvittaessa kynnet, jos ne kasvavat liian pitkiksi.

Muista myös hoitaa amerikanbulldogin hampaita säännöllisesti. Harjaa hampaat päivittäin tai tarjoa koiralle puruluita, jotka auttavat pitämään hampaiden kunnon hyvänä.

Amerikanbulldoggin hinta

Amerikanbulldoggi

Amerikanbulldoggin elinikä vaihtelee yleisesti 10-15 vuoden välillä.

Amerikanbulldoggin elinikään vaikuttavat monet tekijät, kuten perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, yleinen terveydentila ja elinolosuhteet. Terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja säännölliset eläinlääkärintarkastukset voivat auttaa pidentämään Amerikanbulldoggin elinikää. Lisäksi rotu on altis tietyille perinnöllisille sairauksille, joihin tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

Amerikanbulldoggin terveys

Amerikanbulldoggi on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia amerikanbulldogilla voivat olla lonkkadysplasia, kyynärpään dysplasia, allergiat ja iho-ongelmat.

On tärkeää pitää amerikanbulldoggi terveenä ja hyvinvoivana. Säännöllinen liikunta, terveellinen ruokavalio ja säännölliset eläinlääkärintarkastukset ovat avainasemassa amerikanbulldoggin terveyden ylläpitämisessä.

Amerikanbulldoggi sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja energinen, ja pystyy tarjoamaan runsaasti liikuntaa ja aktiviteetteja koiralleen

– haluaa sitoutua koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä amerikanbulldoggi tarvitsee johdonmukaista ja selkeää johtajuutta

– on valmis sitoutumaan rodun terveysongelmiin ja mahdollisiin käytösongelmiin, kuten taipumukseen aggressiiviseen käytökseen

– arvostaa vahvaa suojeluviettiä ja uskollisuutta, jotka ovat tyypillisiä amerikanbulldoggin luonteelle

Amerikanbulldoggin lähteet