Appenzellinpaimenkoira

Korkeus: 52-56 cm
Korkeus: noin 50-56 cm
Paino: 22-30 kg (uros)
Paino: 22-30 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Appenzellinpaimenkoira tunnetaan myös nimillä Appenzeller Sennenhund, Appenzell Cattle Dog, Appenzell Mountain Dog.

Mikä on Appenzellinpaimenkoira?

Appenzellinpaimenkoira on sveitsiläinen koirarotu, joka on peräisin Appenzellin kantonista. Se kuuluu alun perin sveitsiläisten paimentolaisten käyttöön kehittämään neljän saksalaisen paimenkoiran rotuun.

Appenzellinpaimenkoira on keskikokoinen ja voimakas rotu, jolla on tiheä karvapeite. Sen turkki on kolmivärinen, pääosin musta, ruskea ja valkoinen. Rotu on erittäin energinen ja älykäs, mikä tekee siitä hyvän vahtikoiran ja paimenkoiran. Appenzellinpaimenkoira tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Nykyään Appenzellinpaimenkoira on suosittu perhekoira ympäri maailmaa sen ystävällisen luonteen ansiosta. Se on hyvin omistautunut ja rohkea koira, joka rakastaa olla mukana perheen arjessa.

Appenzellinpaimenkoiran historia

Appenzellinpaimenkoira on peräisin Sveitsistä ja se kuuluu sveitsiläisten paimenkoirien ryhmään. Rotu on saanut nimensä Appenzellin kantonista, jossa sitä aikoinaan käytettiin paimentolaiskoirana.

Appenzellinpaimenkoira on vanha rotu, jonka juuret ulottuvat aina 1800-luvulle asti. Rotu kehitettiin paimentamaan karjaa ja vartioimaan maatiloja Sveitsin vuoristoisilla alueilla. Appenzellinpaimenkoira on tunnettu älykkyydestään, sitkeydestään ja intohimoisesta työskentelyhalustaan.

Rotu on nykyään suosittu myös seurakoirana ja harrastuskoirana. Appenzellinpaimenkoirat ovat energisiä ja leikkisiä koiria, jotka vaativat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen tyytyväisinä.

Appenzellinpaimenkoiran luonne

Appenzellinpaimenkoira on älykäs, energinen ja rohkea rotu. Se on hyvin omistautunut perheelleen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Appenzellinpaimenkoirat ovat myös erittäin valppaita ja suojelevia, mikä tekee niistä hyviä vahtikoiria. Ne ovat myös sosiaalisia ja ystävällisiä muita koiria ja ihmisiä kohtaan, mutta voivat olla varautuneita vieraita kohtaan. Rotu tarvitsee johdonmukaisen ja päättäväisen omistajan, joka pystyy tarjoamaan niille paljon henkistä ja fyysistä stimulaatiota.

Appenzellinpaimenkoiran haasteet

Appenzellinpaimenkoiralla on vahva vahtikoira-instinkti, mikä voi aiheuttaa haukkumista ja mahdollista aggressiivista käytöstä vieraita kohtaan.

Tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen tyytyväisenä ja terveenä.

Appenzellinpaimenkoira saattaa olla hieman haastava kouluttaa, joten omistajan tulee olla johdonmukainen ja kärsivällinen sen kanssa.

Appenzellinpaimenkoiran koko

Appenzellinpaimenkoira on keskikokoinen koira, uroksilla noin 52-56 cm korkea ja nartuilla noin 50-54 cm korkea. Paino vaihtelee yleensä 22-32 kg välillä.

Appenzellinpaimenkoiran turkinhoito

Appenzellinpaimenkoiralla on lyhyt ja tiheä karvapeite, joka vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen hyvässä kunnossa. Tässä joitakin ohjeita Appenzellinpaimenkoiran turkinhoitoon:

 • Päivittäinen harjaus on suositeltavaa, jotta karvanlähtö saadaan minimiin ja turkki pysyy puhtaana.
 • Kylpyjä ei tarvitse antaa usein, mutta tarvittaessa koira voidaan pestä miedolla koirashampoolla. Huolehdi, että koira kuivatetaan kunnolla pesun jälkeen.
 • Kynsien leikkaaminen on tärkeää, varsinkin jos koira ei kuluta niitä tarpeeksi luonnollisesti.
 • Korvat tulee tarkistaa säännöllisesti ja tarvittaessa puhdistaa, jotta korvatulehduksilta vältytään.
 • Hampaat kannattaa harjata säännöllisesti, jotta hammaskivi ei pääse muodostumaan.
 • Anna koiralle laadukasta ravintoa ja tarpeeksi vettä, jotta sen turkki pysyy hyvässä kunnossa sisäisesti.

Appenzellinpaimenkoiran hinta

Appenzellinpaimenkoiran elinikä

Appenzellinpaimenkoiran elinikä on keskimäärin 12-14 vuotta.

Elinikään vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi rodun geneettinen perimä, ympäristöolosuhteet, ruokavalio, liikunta ja terveydenhoito. Huolehtimalla koiran terveydestä ja hyvinvoinnista sekä tarjoamalla sille aktiivisen ja virikkeellisen elämän, voi mahdollistaa pidemmän elinajan.

Appenzellinpaimenkoiran terveys

Appenzellinpaimenkoira on yleisesti terve rotu, mutta heillä voi olla alttius joillekin perinnöllisille terveysongelmille. Yleisimpiä sairauksia, jotka voivat esiintyä Appenzellinpaimenkoirilla, ovat lonkka- ja kyynärnivelten dysplasia sekä silmäsairaudet kuten kaihi ja progressiivinen verkkokalvon surkastuminen. On tärkeää pitää Appenzellinpaimenkoira terveellisenä ruokkimalla sitä laadukkaalla ruoalla, tarjoamalla riittävästi liikuntaa ja huolehtimalla säännöllisistä eläinlääkärintarkastuksista.

Appenzellinpaimenkoiran sopii ihmisille, joka

on aktiivinen ja energinen, sillä tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

 • on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Appenzellinpaimenkoira on älykäs ja tarvitsee johdonmukaista ohjausta.
 • asuu maaseudulla tai ainakin lähellä ulkoilumahdollisuuksia, sillä tämä rotu rakastaa ulkoilla ja tutkia ympäristöä.
 • pitää työskentelystä koiransa kanssa, sillä Appenzellinpaimenkoira on perinteisesti käytetty karjanpaimennukseen ja tarvitsee tekemistä pysyäkseen onnellisena.
 • on valmis omistautumaan koiransa terveydelle ja hyvinvoinnille, sillä Appenzellinpaimenkoira saattaa olla altis joillekin terveysongelmille kuten lonkkaniveldysplasialle.

  Appenzellinpaimenkoiran lähteet