Ariegeois

Korkeus: 52-58 cm
Korkeus: noin 52-58 cm
Paino: 23-25 kg (uros)
Paino: 20-26 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Ariege, Ariege Hound

Mikä on Ariegeois

Ariegeois on ranskalainen koirarotu, joka on alun perin kehitetty metsästykseen. Se on keskikokoinen ja vahvaluinen koira, jolla on pitkä ja vahva rakenne. Ariegeoisilla on erittäin hyvä hajuaisti ja se on erinomainen metsästyskoira.

Tämä rotu on ystävällinen, leikkisä ja helposti koulutettavissa. Se sopii hyvin perhekoiraksi, mutta tarvitsee myös paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen tyytyväisenä. Ariegeois on myös erittäin älykäs koira, joka nauttii haasteista ja älyllisestä stimulaatiosta.

Ulkonäöltään Ariegeoisilla on pitkä ja kaunis turkki, joka on valkoinen mustilla tai tummanruskeilla merkeillä. Sen pitkät korvat riippuvat alas ja sen silmät ovat ystävälliset ja lempeät.

Ariegeoisin historia

Ariegeois on peräisin Ranskasta ja sitä käytettiin alunperin metsästyksessä ajavina koirina. Rotu kehitettiin muun muassa baskien ja beaglejen risteytyksellä.

Ariegeois on tunnettu erinomaisista metsästystaidoistaan ja kyvystään seurata hajua pitkiä matkoja. Rotu on myös suosittu seurakoira Ranskassa ja muissa Euroopan maissa.

Ariegeoisin luonne

Ariegeois on ystävällinen, iloinen ja leikkisä koira. Se on myös älykäs ja oppivainen rotu, joka nauttii erilaisista aktiviteeteista. Ariegeois on sosiaalinen ja helppo koulutettava, ja se tulee yleensä hyvin toimeen ihmisten ja muiden eläinten kanssa. Se on myös hyvä vahti, mutta ei yleensä ole aggressiivinen. Ariegeois rakastaa liikuntaa ja tarvitsee paljon liikuntaa pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Ariegeoisin haasteet

  • Rotu tarvitsee runsaasti liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä ja onnellisena
  • Sosiaalistaminen on tärkeää, jotta Ariegeois ei kehity araksi tai aggressiiviseksi
  • Tämä rotu voi olla taipuvainen omistajaan sitoutumiseen ja erossaoloahdistukseen
  • Ariegeois saattaa metsästysviettinsä takia jahtia pienempiä eläimiä tai haukkua paljon
  • Rotu saattaa olla tempperamenttinen ja tarvitsee johdonmukaista koulutusta ja rajojen asettamista

Ariegeoisn koko

Ariegeois on keskikokoinen rotu, urokset ovat yleensä noin 52-58 cm korkeita ja painavat noin 25-30 kiloa. Nartut ovat hieman pienempiä, noin 50-56 cm korkeita ja painavat noin 20-25 kiloa. Rotu on siis sopivan kokoinen niin kaupunki- kuin maalaisympäristöön.

Ariegeoisin turkinhoito

Ariegeois on helppohoitoinen rotu, jonka turkki vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen terveenä ja siistinä. Tässä muutamia ohjeita ariegeoisin turkinhoitoon:

  • Harjaus: Harjaa ariegeoisin turkkia vähintään kerran viikossa poistaaksesi irtoavan karvan ja estääksesi takkujen muodostumisen. Käytä sopivaa harjaa tai kampaa, joka on tarkoitettu koiran turkin hoitoon.
  • Kylpy: Kylvetä ariegeoisia tarvittaessa käyttäen koirille tarkoitettua shampoota. Vältä kuitenkin liian usein kylpemistä, sillä se voi kuivattaa koiran ihon.
  • Kynsien leikkaus: Leikkaa ariegeoisin kynnet säännöllisesti, noin kerran kuukaudessa. Käytä leikkureita, jotka on tarkoitettu koirien kynsien leikkaamiseen ja varo leikkaamasta liian lyhyeksi.
  • Korvien puhdistus: Tarkista ariegeoisin korvat säännöllisesti ja puhdista ne tarvittaessa. Koiran korvat voivat kerätä likaa ja kosteutta, joten pidä ne puhtaina ja kuivina.

Nämä perushoidon ohjeet auttavat pitämään ariegeoisin turkin terveenä ja hyväkuntoisena. Muista myös tarkkailla koiran turkkia ja ihoa mahdollisten muutosten varalta ja ottaa tarvittaessa yhteyttä eläinlääkäriin.

Ariegeoisn hinta

Koiran hinta vaihtelee yleensä 800-1500 euron välillä Suomessa.

Ariegeoisin elinikä

Ariegeois-koiran elinikä vaihtelee yleisesti 12-14 vuoden välillä. Pidemmän eliniän edellytyksenä on terveellinen ruokavalio, riittävä liikunta sekä hyvä hoito ja huolenpito. Geneettiset tekijät voivat myös vaikuttaa koiran elinikään.

Ariegeoisin terveys

Ariegeois on yleisesti terve rotu, jolla ei ole suurta alttiutta perinnöllisille sairauksille. Terveellisen perimänsä ansiosta Ariegeoisilla on yleensä pitkä elinikä, keskimäärin 12–14 vuotta. Rotu on tunnettu hyvästä terveydestään ja kestävyydestään, ja se soveltuu hyvin monenlaisiin aktiivisiin ja fyysisiin aktiviteetteihin.

Ariegeois’n sopii ihmisille, joka

rakastaa aktiivista ja liikunnallista elämäntapaa. Tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja, joten se sopii henkilölle, joka on valmis sitoutumaan koiran fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Ariegeois on myös seurallinen ja ystävällinen rotu, joka sopii hyvin perheenjäseneksi.

Ariegeoisn lähteet