Australiankelpie

Korkeus: 46-51 cm
Korkeus: 43-51 cm
Paino: 15-20 kg (uros)
Paino: 16-20 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Australialainen karjakoirarotu

Mikä on Australiankelpie

Australiankelpie on ketterä ja älykäs työkoira, joka on peräisin Australiasta. Se on alun perin jalostettu lampaiden paimentamiseen ja se on erittäin hyvä työskentelemään karjaeläinten kanssa. Australiankelpiellä on vankka rakenne ja kestävä luonne, mikä tekee siitä erinomaisen työ- ja seurakoiran.

Australiankelpien historia

Australiankelpie on australialainen koirarotu, joka on alunperin kehitetty karjan paimentamiseen Australiassa. Rodun juuret juontavat 1800-luvun loppupuolelle, jolloin australialaiset tarvitsivat koiria avukseen maanviljelyksessä ja karjanhoidossa.

Australiankelpien esi-isinä pidetään skotlantilaista collie-rotua sekä dingoja, joten ne ovat sekä hyviä paimenkoiria että sopeutuvaisia ja kestäviä. Rotu on erityisen suosittu Australiassa, mutta se on levinnyt myös muihin maihin ympäri maailmaa.

Australiankelpie tunnetaan älykkyydestään, nopeudestaan ja työskentelyhalukkuudestaan, ja se sopii erinomaisesti monenlaiseen käyttöön karjanpaimennuksesta harrastuskoiraksi. Rotu on myös saavuttanut menestystä monissa eri koiraurheilulajeissa, kuten agilityssä ja tokossa.

Australiankelpien luonne

Australiankelpiet ovat älykkäitä, energisiä ja itsenäisiä koiria. Ne ovat erittäin työskentelyhaluisia ja nauttivat haasteista. Australiankelpie on rohkea ja sitoutunut kumppani, joka on valmis tekemään töitä omistajansa kanssa. Ne ovat hyvin suojelevia perhettään kohtaan, mutta voivat olla vieraille varautuneita. Australiankelpie tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pitääkseen mielensä virkeänä.

Australiankelpien haasteet

 • Voimakas vahtimis- ja paimennusvietti voi aiheuttaa ongelmia, jos sitä ei saa kanavoitua oikein.
 • Tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja, jotta se pysyy tyytyväisenä ja terveenä.
 • Älykkyytensä vuoksi se voi olla haastava koulutettava niille, joilla ei ole kokemusta koirien kanssa työskentelystä.
 • Sosiaalistamista ja varhaista tottelevaisuuskoulutusta tarvitaan, jotta se oppii olemaan ystävällinen ja rauhallinen muiden koirien ja ihmisten seurassa.

  Australiankelpien koko

  Australiankelpie on keskikokoinen koira, uros voi olla noin 46-51 cm korkea ja painaa noin 14-20 kg, kun taas naaras voi olla noin 43-48 cm korkea ja painaa noin 14-20 kg.

  Australiankelpien turkinhoito

  Australiankelpie on keskikokoinen, aktiivinen ja älykäs koirarotu, jolla on lyhyt, tiheä ja sileä karvapeite. Sen turkinhoito on yleisesti ottaen helppoa, mutta se vaatii säännöllistä huoltoa ja harjaamista pitääkseen turkin terveenä ja kiiltävänä.

  Paras tapa hoitaa Australiankelpien turkkia on harjata sitä säännöllisesti, esimerkiksi kerran viikossa. Harjaamalla turkki pysyy puhtaana ja irtoava karva saadaan poistettua ennen kuin se ehtii levitä ympäriinsä. Lisäksi harjaaminen auttaa stimuloimaan koiran ihoa ja edistää verenkiertoa.

  Kun peset Australiankelpien, varmista että käytät vain koirille tarkoitettua shampooa ja et huuhtele karvaa liian usein, jotta et poista koiran ihon luonnollisia öljyjä. Pidä myös huoli, että kuivaat koiran huolellisesti pesun jälkeen, ettei sen turkki jää kosteaksi ja alttiiksi iho-ongelmille.

  Australiankelpien hinta

  Hinta vaihtelee yleisesti 1000-2000 euron välillä

  Australiankelpien elinikä

  Australiankelpien elinikä voi olla noin 12-15 vuotta.

  Elinikään vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa perinnölliset sairaudet, ravitsemus, liikunta ja yleinen terveydentila.

  Australiankelpien terveys

  Australiankelpie on yleisesti terve rotu, jolla ei ole suuria geneettisiä terveysongelmia. Rotu on yleensä pitkäikäinen ja kestäväinen, ja monilla yksilöillä on hyvä terveys läpi elämän.

  Joillakin Australiankelpieillä voi kuitenkin esiintyä lonkka- ja kyynärnivelten dysplasiaa, joten jalostukseen käytettävien koirien tulisi aina testata nämä ongelmat ennen kasvatusta.

  Rotu on myös altis silmäongelmille, kuten kaihille ja verkkokalvon rappeumille. Säännölliset silmätarkastukset ovatkin suositeltavia.

  Oikeanlaisella ravinnolla, liikunnalla ja terveellä elämäntyylillä Australiankelpie voi elää pitkän ja terveen elämän ilman suurempia terveysongelmia.

  Australiankelpien sopii ihmisille, joka

  – on aktiivinen ja energinen

  – harrastaa ulkoilua ja liikuntaa säännöllisesti

  – osaa tarjota riittävästi aikaa ja aktiviteetteja koiralleen

  – on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen

  Australiankelpien lähteet