Australianpaimenkoira (Australian Shepherd)

Korkeus: noin 51-58 cm
Korkeus: 46-58 cm
Paino: 23-29 kg (uros)
Paino: 16-23 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Aussie

Mikä on Australianpaimenkoira (Australian Shepherd)

Australianpaimenkoira, tai tutummin Australian Shepherd, on aktiivinen ja älykäs koirarotu. Se on peräisin Yhdysvalloista eikä Australiasta, vaikka nimensä perusteella voisi luulla. Australianpaimenkoira on tyypillisesti keskikokoinen ja vahvarakenteinen koira, joka on alun perin kehitetty paimentamaan karjaa. Rotu on tunnettu energisyydestään ja älykkyydestään, mikä tekee siitä erinomaisen työkoiran moniin eri tehtäviin.

Australianpaimenkoira on erittäin seurallinen ja rakastaa olla ihmisten ja muiden koirien seurassa. Se tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen tyytyväisenä ja terveenä. Australianpaimenkoira on myös erittäin oppivainen ja motivoitunut koulutuksen suhteen, joten se soveltuu hyvin erilaisiin harrastuksiin ja kilpailuihin.

Rotu on tunnettu monista eri väreistä ja kuviointeja, kuten siniset silmät ja kirjava turkki. Australianpaimenkoira on usein nuorekas ja leikkisä pitkään aikuisuuden saavuttamisen jälkeen, mikä tekee siitä suositun valinnan monille koiraihmisille ympäri maailmaa.

Australianpaimenkoiran historia

Australianpaimenkoira, jota myös kutsutaan Australian Shepherdiksi, ei todellisuudessa ole peräisin Australiasta, vaan sen alkuperäinen kotimaa on Yhdysvallat. Rodun juuret voidaan jäljittää 1800-luvun loppupuolelle, jolloin se kehittyi siirtolaisten mukana Yhdysvalloissa.

Australianpaimenkoira on alun perin jalostettu lampaiden paimennukseen, mutta se on myös erittäin monipuolinen ja älykäs rotu, jota käytetään nykyään mm. pelastus-, vartiointi- ja palveluskoirana.

Australianpaimenkoira tunnetaan myös erinomaisena agilitykoirana ja se on suosittu harrastuskoirarotu ympäri maailmaa, myös Suomessa.

Australianpaimenkoiran luonne

Australianpaimenkoira on älykäs, energinen ja työskentelevä koira, joka on tunnettu uskollisuudestaan ja ystävällisyydestään. Se on erittäin aktiivinen rotu, joka nauttii saadessaan tehdä töitä ja oppia uusia asioita. Australianpaimenkoira on myös erittäin perhekeskeinen ja rakastaa viettää aikaa ihmistensä kanssa. Se voi olla aluksi ujo vieraiden seurassa, mutta kun se saa tutustua niihin paremmin, se voi olla erittäin leikkisä ja ystävällinen.

Australianpaimenkoiran haasteet

  • Energiamäärä: Australianpaimenkoirat ovat erittäin energisiä ja tarvitsevat runsaasti liikuntaa ja aktiviteetteja pitääkseen ne tyytyväisinä. Omistajan tulee varata aikaa päivittäiseen liikuntaan ja aivojen virikkeisiin.
  • Älykkyys: Australianpaimenkoirat ovat älykkäitä ja oppivat nopeasti, mutta tämä voi myös tehdä niistä haastavia koulutettavia, koska ne voivat olla omiaan testaamaan omistajansa rajoja.
  • Päällekäyvyys: Australianpaimenkoirat voivat olla erittäin seurallisia ja kiintyviä omistajaansa, mikä voi johtaa ongelmiin eroahdistuksen kanssa. Omistajan tulee opettaa koiralleen itsenäisyyttä ja luottamusta.
  • Karvanhoito: Australianpaimenkoirat ovat pitkäkarvaisia ja vaativat säännöllistä harjaamista ja karvanhoitoa pitääkseen turkkinsa terveenä ja kauniina.
  • Herkkyys: Australianpaimenkoirat voivat olla herkkiä ja stressaantua helposti uusista tilanteista tai ärsykkeistä. Omistajan tulee olla kärsivällinen ja tarjota turvallinen ympäristö koiralleen.

Australianpaimenkoiran koko

Australianpaimenkoira on keskikokoinen koira, uroksen säkäkorkeus on noin 51-58 cm ja nartun 46-53 cm. Paino vaihtelee yleensä uroksilla 20-30 kg ja nartuilla 16-25 kg.

Australianpaimenkoiran turkinhoito

Australianpaimenkoiran turkki vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen hyvässä kunnossa. Tämä rotu on keskikokoinen ja sillä on keskipitkä ja tiheä karva.

Päivittäinen harjaus auttaa pitämään turkin takuttomana ja poistaa irtoavan karvan. Lisäksi koiraa tulee kylvettää tarpeen mukaan käyttämällä koirille tarkoitettua shampoota. Turkki tulee kuivata huolellisesti kylvyn jälkeen, jotta iho ei pääse kostumaan.

Korvat tulee tarkistaa ja tarvittaessa puhdistaa säännöllisesti, sillä Australianpaimenkoiran korvat voivat olla herkät korvatulehduksille.

Leikkaa koiran kynnet tarvittaessa ja harjaa hampaat säännöllisesti. Anna koiran tottua turkinhoitoon jo pentuna, jotta se sujuu helpommin myös aikuisiällä.

Australianpaimenkoiran hinta

Australianpaimenkoiran elinikä

Australianpaimenkoiran elinikä on keskimäärin 12-15 vuotta.

Elinikään vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, yleinen terveydentila ja elinolosuhteet.

Australianpaimenkoiran terveys

Australianpaimenkoiralla on yleisesti ottaen hyvä terveys ja pitkä elinikä, mikäli se saa riittävästi liikuntaa ja oikeanlaista ravintoa. Rodussa esiintyy kuitenkin joitakin perinnöllisiä terveysongelmia, joihin omistajan tulisi kiinnittää huomiota.

  • Lonkkaniveldysplasia: Lonkkavika, joka voi aiheuttaa kipua ja liikuntavaikeuksia.
  • Silmäsairaudet: Kuten kaihi ja verkkokalvon sairaudet.
  • Epilepsia: Joissain tapauksissa rodussa esiintyy epilepsiaa.

Oikealla ravinnolla, liikunnalla ja säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa mahdollisia terveysongelmia Australianpaimenkoiralla. On tärkeää huolehtia koiran kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja tarjota sille aktiivinen ja terveellinen elämä.

Australianpaimenkoiran sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja energinen

– nauttii ulkoilusta ja liikunnasta

– haluaa osallistua koiran kanssa erilaisiin harrastuksiin, kuten agilityyn tai tokoon

– pystyy tarjoamaan koiralle riittävästi henkistä ja fyysistä stimulaatiota päivittäin

– omistaa aikaa ja kärsivällisyyttä koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen

– haluaa ottaa vastuun energisestä ja älykkäästä koirasta, joka vaatii paljon huomiota ja aktiviteetteja

Australianpaimenkoiran lähteet