Australianpaimenkoira

Korkeus: 46-58 cm
Korkeus: 46-51 cm
Paino: 20-30 kg (uros)
Paino: 16-25 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Aussie

Mikä on Australianpaimenkoira

Australianpaimenkoira on energinen ja älykäs koirarotu, joka on alun perin kehitetty Australiassa paimentamaan karjaa. Nämä koirat ovat keskikokoisia ja vahvarakenteisia, ja niillä on pitkä ja tiheä karvapeite.

Australianpaimenkoirat ovat erittäin aktiivisia ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina. Ne ovat myös erinomaisia työkoiria erilaisiin tehtäviin, kuten paimentamiseen, haku- ja pelastustehtäviin sekä jopa kilpailemiseen erilaisissa koiraurheilulajeissa.

Näillä koirilla on yleensä lempeä ja ystävällinen luonne, ja ne ovat lojaaleja perheenjäseniä. Australianpaimenkoirat ovat myös älykkäitä ja oppivat nopeasti erilaisia temppuja ja käskyjä.

Australianpaimenkoiran historia

Australianpaimenkoira on alkuperäinen australialainen koirarotu, joka kehittyi 1800-luvun loppupuolella Australian paimentolaisalueilla. Rotu jalostettiin erityisesti karjanvartijaksi ja paimenkoiraksi, ja se on erittäin älykäs, toimelias ja helposti koulutettava.

Australianpaimenkoiran alkuperäisiin vanhempiin kuuluvat muun muassa collie ja Australian kelpie. Rotu tunnetaan myös nimillä ”Aussie” ja ”Aussie Shepherd”. Se on suosittu rotu ympäri maailmaa, erityisesti karjanvartijana ja urheilukoirana.

Australianpaimenkoira on energinen ja liikunnallinen rotu, joka tarvitsee paljon aktiviteetteja ja liikuntaa pysyäkseen terveenä ja onnellisena. Rotu on tunnettu myös erinomaisesta vahtikoiran ominaisuuksistaan ja uskollisuudestaan perheelleen.

Australianpaimenkoiran luonne

Australianpaimenkoira on älykäs, energinen ja ahkera rotu. Se on erittäin uskollinen ja omistautunut perheelleen, mutta saattaa olla varautunut vieraita kohtaan. Australianpaimenkoira on erinomainen paimenkoira ja se tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen tyytyväisenä. Rotu on myös erittäin oppivainen ja sopii erinomaisesti erilaisiin harrastuksiin ja koulutukseen.

Australianpaimenkoiran haasteet

1. Tarve liikuntaan ja aktivointiin: Australianpaimenkoirat ovat erittäin energisiä ja älykkäitä koiria, jotka tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktivointia pysyäkseen terveinä ja onnellisina. Niiden omistajien tulee varata aikaa päivittäiseen lenkkeilyyn, leikkimiseen ja muihin aktiviteetteihin.

2. Tarve sosiaalistumiseen: Australianpaimenkoirat ovat hyvin seurallisia ja tarvitsevat paljon sosiaalista kanssakäymistä niin ihmisten kuin muiden koirien kanssa. Riittämätön sosiaalistuminen voi johtaa käytösongelmiin ja ahdistukseen.

3. Vahtivietti: Australianpaimenkoirat ovat luonteeltaan vahtiviettisiä ja saattavat olla epäluuloisia vieraita kohtaan. Omistajan tulee opettaa heille oikea tapa reagoida vieraisiin tilanteisiin ja tarvittaessa hillitä liiallista vartioimiskäyttäytymistä.

Australianpaimenkoiran koko

Australianpaimenkoira on keskikokoinen koira, uroksilla säkäkorkeus on noin 51-58 cm ja nartuilla noin 46-53 cm. Ne painavat yleensä noin 14-23 kg.

Australianpaimenkoiran turkinhoito

Australianpaimenkoiran turkki on keskipitkä, tiheä ja kaksinkertainen. Se vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen terveenä ja kauniina.

Päivittäinen harjaus on tärkeää, erityisesti turkin alusvilla voi takkuuntua helposti. Käytä harjaukseen sopivaa harjaa tai kamman, ja tarkista erityisesti korvien takaa, kainaloista ja jalantakaa.

Kylpeminen on tarpeen vain tarvittaessa, esimerkiksi jos koira on päässyt kuraan tai muuhun likaan. Käytä koirille tarkoitettua shampoota ja varmista hyvä huuhtelu. Kuivaa koira hyvin pesun jälkeen.

Australianpaimenkoiran turkkia ei tarvitse trimmata, mutta pennuilla saattaa olla tarvetta lyhentää karvaa tassujen ympäriltä. Tämä kannattaa tehdä varovaisesti ja ammattilaisen ohjeiden mukaisesti.

Huolehdi myös koiran hampaiden ja kynsien hoidosta, ja tarkkaile turkin kuntoa säännöllisesti. Jos huomaat esimerkiksi ihotulehdusta tai muita ongelmia, ota yhteys eläinlääkäriin.

Australianpaimenkoiran hinta

Australianpaimenkoiran elinikä

Australianpaimenkoirien elinikä on yleensä noin 12-15 vuotta. Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi rodun geneettiset tekijät, liikunta, ruokavalio, terveydenhoito ja yleinen elinympäristö.

Australianpaimenkoiran terveys

Australianpaimenkoirat ovat yleisesti melko terveitä koiria, mutta niillä voi olla taipumus perinnöllisiin sairauksiin kuten lonkkanivelen dysplasiaan ja silmäsairauksiin. On tärkeää huolehtia koiran terveydestä säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä, terveellisellä ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla.

Australianpaimenkoiran sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja energinen

– harrastaa ulkoilma- ja liikunta-aktiviteetteja säännöllisesti

– pystyy tarjoamaan koiralle paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– on valmis sitoutumaan koiran koulutukseen ja sosiaalistamiseen

– etsii uskollista ja älykästä seuralaista, joka nauttii yhteisestä tekemisestä

Australianpaimenkoiran lähteet