Australianterrieri

Korkeus: noin 25-28 cm
Korkeus: noin 25-28 cm
Paino: 6-7 kg (uros)
Paino: 8 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Aussie, Australian terrieri

Mikä on Australianterrieri

Australianterrieri on pieni ja rohkea koirarotu, joka on peräisin Australiasta. Se on alun perin kehitetty rottien ja jyrsijöiden metsästykseen, mutta nykyään sitä pidetään enemmän seurakoirana. Australianterrieri on älykäs, leikkisä ja helposti koulutettavissa. Se on myös erittäin energinen rotu ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Australianterrieri on yleensä ystävällinen ja sosiaalinen muiden koirien ja ihmisten kanssa, mutta se voi olla myös suojeluva perhettään kohtaan.

Australianterrierin historia

Australianterrieri on alkuperältään Australiasta peräisin oleva koirarotu. Se kehitettiin 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alussa Australiassa, ja se on yksi maan alkuperäisistä koiraroduista.

Australianterrieri on peräisin pienikokoisista terriereistä, jotka tuotiin Australiaan eurooppalaisten siirtolaisten mukana. Rotu kehitettiin alun perin maatilojen ja karjatilojen pienriistan metsästykseen. Australianterrieri oli myös suosittu rotu rotuharrastajien keskuudessa, ja se rekisteröitiin virallisesti rotuna Kennelliiton rekisteriin vuonna 1933.

Australianterrieri on pienikokoinen ja älykäs koira, jolla on rohkea ja ystävällinen luonne. Se on monipuolinen ja sopeutuva koira, joka viihtyy niin maatilalla kuin kaupungissakin. Rotu on edelleen suosittu lemmikki sekä Australiassa että ympäri maailmaa.

Australianterrierin luonne

Australianterrierit ovat rohkeita, aktiivisia ja leikkisiä koiria. Ne ovat älykkäitä ja oppivat nopeasti erilaisia temppuja. Ne ovat myös itsepäisiä ja saattavat olla hieman jääräpäisiä, mutta samalla ne ovat uskollisia ja omistautuneita perheelleen. Australianterrierit ovat hyviä vahtikoiria ja ilmoittavat mielellään vieraiden saapumisesta. Ne ovat energisiä ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja voidakseen pysyä tyytyväisinä. Australianterrierit ovat myös sosiaalisia koiria ja tulevat yleensä hyvin toimeen muiden koirien ja ihmisten kanssa.

Australianterrierin haasteet

  • Ylimääräinen aggressiivisuus: Australianterrierit voivat olla taipuvaisia aggressiiviseen käyttäytymiseen, mikä voi aiheuttaa ongelmia muiden koirien ja ihmisten kanssa.
  • Sosiaalistaminen: Tämä rotu tarvitsee varhaista sosiaalistamista, jotta se oppii olemaan mukava ja turvallinen ympäristöissä, joissa on muita koiria ja ihmisiä.
  • Liikunnantarve: Australianterrierit tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina. Liian vähäinen liikunta voi johtaa käyttäytymisongelmiin.
  • Omistajan sitoutuminen: Tämä rotu tarvitsee omistajan, joka pystyy sitoutumaan niiden kouluttamiseen ja tarjoamaan niille tarpeeksi huomiota ja aktiviteetteja.

Australianterrierin koko

Australianterrieri on keskikokoinen rotu, uroksilla keskimääräinen säkäkorkeus on noin 25-27 cm ja naarailla 23-25 cm. Paino vaihtelee yleensä 6-7 kg välillä.

Australianterrierin koko

Australianterrieri on keskikokoinen rotu, uroksilla keskimääräinen säkäkorkeus on noin 25-27 cm ja naarailla 23-25 cm. Paino vaihtelee yleensä 6-7 kg välillä.

Australianterrierin elinikä

Australianterrierin elinikä on yleisesti noin 12-15 vuotta.

Elinikään vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa perinnölliset sairaudet, ylipaino, liikunnan puute ja yleinen terveydenhuolto. Hyvä ravitsemus, aktiivinen elämäntapa ja säännölliset eläinlääkärikäynnit voivat pidentää Australianterrierin elinikää.

Australianterrierin terveys

Australianterrieri on yleisesti ottaen terve rotu, jolla ei ole merkittäviä perinnöllisiä sairauksia. Kuten kaikilla koirilla, myös Australianterrierillä voi kuitenkin esiintyä joitakin terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia ovat korvatulehdukset, allergiat, iho-ongelmat ja patellaluksaatio eli polvilumpion sijoiltaanmeno.

On tärkeää pitää Australianterrierin korvat puhtaina ja tarkkailla mahdollisia oireita, kuten punoitusta tai epämiellyttävää hajua. Terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja asianmukainen turkin hoito voivat auttaa vähentämään iho-ongelmien riskiä. Patellaluksaatiosta kärsiville koirille voidaan tarvittaessa suorittaa leikkaushoito.

Yleisesti ottaen Australianterrierit elävät keskimäärin noin 12-15 vuoden ikään, mutta yksilölliset erot voivat olla suuria. Säännölliset eläinlääkärintarkastukset ja terveellinen elämäntapa auttavat pitämään Australianterrierin terveyden hyvänä.

Australianterrierin sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja ulkoilmaihminen

– etsii pientä ja pippurista seuraa

– on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja aktiiviseen liikuntaan

– haluaa koiran, joka on rohkea ja itsenäinen mutta myös rakastava perheenjäsen

Australianterrierin lähteet