Barbet

Korkeus: noin 58-65 cm.
Korkeus: 52-62 cm
Paino: 20-28 kg (uros)
Paino: noin 17-28 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Ranskan vesikoira

Mikä on Barbet

Barbet on ranskalainen koirarotu, joka tunnetaan erityisesti vesikoirana. Ne ovat keskikokoisia ja vahvaliikkeisiä koiria, jotka ovat peräisin 1500-luvulta. Barbetteja käytettiin alunperin vesilintujen metsästykseen, mutta nykyään ne ovat suosittuja seurakoiria ja harrastuskoiria.

Barbetit ovat älykkäitä, ystävällisiä ja sosiaalisia koiria, jotka tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina. Niiden tunnusomaisia ominaisuuksia ovat myös kiharainen turkki ja letkeä luonne.

Barbetin historia

Barbet on vanha ranskalainen koirarotu, jonka alkuperä juontaa 1500-luvulle. Sitä on käytetty erityisesti vesilintujen metsästykseen ja vesipelastustehtävissä. Barbet on myös tunnettu erinomaisesta uintikyvystään ja se on ollut suosittu koirarotu vesillä työskentelevien kalastajien ja veneilijöiden keskuudessa.

Barbetin nimi tulee ranskankielisestä sanasta ”barbe”, joka tarkoittaa partaa. Rotu on saanut nimensä runsaan karvapeitteen ja partamaisen ulkonäkönsä vuoksi.

Barbetin suosio on vaihdellut vuosien saatossa, mutta rotu on säilyttänyt ominaispiirteensä ja monipuolisen käyttötarkoituksensa. Nykyään Barbettia pidetään ennen kaikkea seurakoirana ja harrastuskoirana, mutta sen alkuperäinen tehtävä vesillä työskentelevänä ja metsästävänä koirana on edelleen osa sen perintöä.

Barbetin luonne

Barbet on ystävällinen, leikkisä ja älykäs koirarotu. Se on erittäin rakastava ja kiintyy vahvasti perheeseensä. Barbetti on myös utelias ja se pitää aktiviteeteista ja uusista haasteista. Se on erinomainen uimari ja nauttii vedessä leikkimisestä. Barbetti on myös hyvin sopeutuvainen ja se on usein iloinen ja energinen. Rotuun kuuluu myös lievästi vartioiva ja vahtikoira ominaisuudet, mutta yleisesti ottaen se on ystävällinen kaikkia kohtaan.

Barbetin haasteet

 • Vaativa turkinhoito: Barbetin pitkä ja kihara turkki vaatii säännöllistä hoitoa ja harjaamista, jotta se pysyy hyväkuntoisena.
 • Liikunnantarve: Barbetti ovat aktiivisia koiria, jotka tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pitääkseen mielensä virkeänä.
 • Sosiaalisuus: Barbetti ovat hyvin seurallisia ja sosiaalisia koiria, jotka kaipaavat paljon huomiota ja vuorovaikutusta omistajiltaan.
 • Koulutettavuus: Barbetti ovat älykkäitä koiria, mutta ne saattavat olla hieman itsepäisiä koulutettaessa. Joh

  Barbetin koko

  Barbet on keskikokoinen koira, uroksilla säkäkorkeus on noin 58-65 cm ja nartuilla 53-61 cm. Paino vaihtelee noin 17-28 kg välillä.

  Barbetin turkinhoito

  Barbetin turkki tulee harjata ja selvittää säännöllisesti, jotta se pysyy terveenä ja hyväkuntoisena. Turkki on kihara ja voi helposti muodostaa takkuja, joten päivittäinen harjaus on suositeltavaa.

  Barbet tarvitsee myös säännöllisiä kylpyjä, mutta liiallista pesemistä tulee välttää, jotta turkin luonnollinen rasvakerros säilyy. Käytä koiran omalle turkille sopivaa shampooa ja hoitoainetta pesun yhteydessä.

  Trimmaus voi olla tarpeen tarvittaessa, erityisesti turkin tassujen ympäriltä ja korvista. Turkki kannattaa myös leikata silloin tällöin tasaiseksi ja siistiksi.

  Muista tarkistaa ja puhdistaa myös koiran korvat ja hampaat säännöllisesti osana turkinhoitorutiinia.

  Barbetin hinta

  Barbetin elinikä

  Barbet-koiran tyypillinen elinikä on noin 12-15 vuotta. Koiran elinikään vaikuttavat monet eri tekijät, kuten perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydentila. Hyvässä hoidossa oleva Barbet voi elää jopa yli 15 vuotiaaksi, kun taas huonosti hoidettuna sen elinikä voi jäädä lyhyemmäksi.

  Barbetin terveys

  Barbet on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä sairauksia barbetilla ovat lonkka- ja silmäsairaudet. Lonkkadysplasia ja progressiivinen verkkokalvon surkastuma ovat riskitekijöitä rodulle. On tärkeää huolehtia barbetin terveydestä säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla ja terveellisellä ravinnolla.

  Barbetin sopii ihmisille, joka

  – rakastaa ulkoilua ja aktiivista elämäntapaa

  – on valmis sitoutumaan koiran päivittäiseen turkin hoitoon

  – etsii seurallista ja leikkisää koiraa perheeseensä

  Barbetin lähteet

  American Kennel Club – Barbet

  Barbet Club of America – Barbet History

  Barbet Club of Great Britain – The Barbet