Basenji

Korkeus: noin 41-46 cm
Korkeus: noin 40-43 cm
Paino: 10-12 kg (uros)
Paino: 9-11 kg (naaras)
Elinikä: 12-16 vuotta

Kongo, Kongo-koira, Afrikkalainen villikoira

Mikä on Basenji

Basenji on pienikokoinen koirarotu, joka tunnetaan muun muassa äänettömyydestään. Se on alkuperäinen afrikkalainen metsästyskoira, joka on peräisin Kongon alueelta. Basenji on hyvin energinen ja älykäs rotu, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen tyytyväisenä.

Tämän koirarodun erityispiirre on se, että se ei hauku normaalilla tavalla. Sen sijaan Basenji pystyy tuottamaan erilaisia ääniä, kuten vinkumista, murinaa ja ulvomista. Basenji on myös erittäin puhdasrotuinen ja se puhdistaa itseään kuin kissa.

Basenji on yleensä lempeä ja helposti koulutettava koira, mutta se saattaa olla itsenäinen ja jääräpäinen. Rotu on myös tunnettu siitä, että se kiintyy voimakkaasti omistajiinsa. Basenji on sopiva valinta aktiiviselle omistajalle, joka pystyy tarjoamaan sille tarpeeksi liikuntaa ja aktiviteetteja.

Basenjin historia

Basenji on muinainen koirarotu, joka on peräisin Afrikasta, erityisesti Kongon alueelta. Sitä on käytetty metsästykseen ja se on tunnettu ominaisuudestaan olla äänetön haukkumaan, mikä tekee siitä hiljaisen ja sopivan kumppanin metsästykseen. Basenjin uskotaan olevan yksi vanhimmista koiraroduista, ja sen alkuperä juontaa aina muinaiseen Egyptiin saakka.

Basenji löydettiin länsimaiseen maailmaan 1800-luvun lopulla, kun sitä alettiin tuoda Eurooppaan ja Amerikkaan. Rotu on saavuttanut suosiota erityisesti sen ainutlaatuisten piirteiden, kuten äänettömyyden ja itsenäisen luonteen, takia. Basenji on myös tunnettu siitä, että se puhdistaa itseään samalla tavalla kuin kissa.

Basenji on pienikokoinen ja vilkas rotu, joka on sopeutunut hyvin nykyaikaiseen elämäntyyliin. Se on älykäs, rohkea ja riippumaton koira, joka tarvitsee runsaasti liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Basenji on myös erittäin kiintynyt omistajiinsa ja se voi osoittaa uskollisuutta ja rakkautta perheelleen.

Basenjin luonne

Basenji on itsenäinen, älykäs ja itsepäinen koirarotu. Ne ovat yleensä varautuneita vieraita kohtaan, mutta uskollisia perheenjäseniä. Basenjit ovat hyvin energisiä ja liikunnallisia, ja heillä on tapana juosta kovaa vauhtia lyhyitä matkoja. He osaavat olla myös hyvin äänettömiä, sillä he eivät hauku samalla tavalla kuin monet muut koirarodut. Basenjit voivat olla haastavia koulutettavia johtuen niiden itsepäisyydestä, mutta positiivisella kannustamisella ja kärsivällisyydellä ne oppivat mielellään uusia temppuja ja käyttäytymissääntöjä.

Basenjin haasteet

 • Omalaatuisen ja itsenäisen luonteen vuoksi koulutus voi olla haastavaa
 • Tarvitsee paljon liikuntaa ja virikkeitä pysyäkseen tyytyväisenä
 • Ei pidä yksinolosta ja saattaa kehittää eroahdistusta
 • Saa helposti hajuaistilleen ja ajomielialalleen, joten aitaus on oltava turvallinen
 • Usein terveydellisiä ongelmia, kuten uraturvoja ja näönkehityksen häiriöitä
 • Basenjin koko

  Basenji on pienikokoinen koira, uroksen säkäkorkeus on noin 41-43 cm ja nartun hieman pienempi. Paino voi vaihdella 9-11 kg välillä.

  Basenjin turkinhoito

  Basenjin turkinhoito on suhteellisen helppoa, sillä tämä rotu ei juuri karvaa. Basenjilla on lyhyt, tiheä ja kiiltävä turkki, joka ei juurikaan irtoa. Rotua kutsutaankin usein hypoallergeeniseksi, eli allergikolle sopivaksi.

  Basenjin turkki ei vaadi säännöllistä pesua, vaan sitä riittää harjata silloin tällöin pitääkseen karvan kiiltävänä ja puhtaana. Suositeltavaa on käyttää kumiharjaa tai kumihanskaa, joka poistaa irtokarvan ja stimuloi ihon verenkiertoa. Basenjin korvia kannattaa myös tarkkailla ja puhdistaa säännöllisesti, sillä ne voivat olla herkkiä tulehduksille.

  Basenjin turkki ei myöskään haise juurikaan, joten kylpemistä tarvitaan harvoin. Pesussa kannattaa käyttää hellävaraista koirashampoota ja varoa liiallista pesemistä, jotta ihon luonnollinen öljy tasapaino säilyy.

  Basenjin turkki on helppo pitää siistinä ja terveenä säännöllisellä harjauksella ja hygieniasta huolehtimisella.

  Basenjin hinta

  Basenjin elinikä

  Basenjin elinikä on keskimäärin 12-14 vuotta.

  Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ravinto, liikunta, lääkärinhoito ja yleinen terveys.

  Basenjin terveys

  Basenjit ovat yleisesti terveitä koiria, mutta kuten kaikilla roduilla, niilläkin voi esiintyä joitakin perinnöllisiä sairauksia. Yleisimpiä terveysongelmia basenjeilla ovat esimerkiksi silmäsairaudet, kuten progressiivinen verkkokalvon surkastuminen ja kaihi. Lisäksi basenjeilla voi esiintyä myös vatsavaivoja, kuten ruoansulatusongelmia ja herkkää mahaa.

  Basenjin omistajien on tärkeää huolehtia koiran terveydestä aktiivisesti ja viedä se säännöllisiin eläinlääkärintarkastuksiin. Hyvä ravitsemus, liikunta ja oikeaoppinen hoito auttavat pitämään basenjin terveenä ja onnellisena.

  Basenjin sopii ihmisille, joka

  -on aktiivinen ja liikunnallinen, koska basenji tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

  -on kärsivällinen ja johdonmukainen kouluttaja, sillä basenji saattaa olla itsepäinen ja itsenäinen

  -pystyy tarjoamaan sosiaalista seuraa ja aktiviteetteja basenjille, sillä se ei ole mielellään yksin ja tarvitsee paljon virikkeitä

  Basenjin lähteet

 • Basenji – Wikipedia
 • Basenji – American Kennel Club
 • Basenji – Dog Time