Beagle

Korkeus: 33-40 cm
Korkeus: noin 33-41 cm
Paino: 10-11 kg (uros)
Paino: 9-11 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Englanninkielinen nimi: Beagle
Suomenkieliset nimet: Beagle

Mikä on Beagle

Beagle on pieni ajokoira, joka on peräisin Englannista. Ne tunnetaan erityisesti hyvästä nenästään ja metsästystaidoistaan. Beagleilla on lyhyt, sileä turkki ja suuret, lempeät silmät. Ne ovat ystävällisiä, leikkisiä ja aktiivisia koiria, jotka sopivat hyvin perhekoiraksi.

Beagle on myös erittäin älykäs ja omistautunut rotu, mutta ne voivat olla myös hyvin omalaatuisia ja itsepäisiä. Niiden kanssa kannattaa käyttää aikaa ja kärsivällisyyttä koulutuksessa. Beaglet tarvitsevat myös paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina.

Beaglen historia

Beagle on pieni ajokoira, joka on peräisin Britanniasta. Rotu kehitettiin alun perin metsästyksessä käytettäväksi ja sen uskotaan olevan peräisin 1300-luvulta. Beagleista tuli suosittu rotu erityisesti Englannissa, missä niitä käytettiin metsästyksessä jänisten ja muiden pienten riistaeläinten perään.

Beagleja pidettiin myös seurakoirina, ja rotu levisi nopeasti ympäri Eurooppaa. Beaglet ovat tunnettuja erinomaisesta hajuaististaan ja energisestä luonteestaan, mikä tekee niistä suosittuja lemmikkejä nykypäivänäkin.

Beaglen luonne

Beagle on ystävällinen, iloinen ja leikkisä rotu. Ne ovat älykkäitä ja seurallisia koiria, jotka tulevat hyvin toimeen ihmisten ja muiden eläinten kanssa. Beagleilla on vahva metsästysvietti ja ne saattavat lähteä seuraamaan hajujaan, joten niiden kanssa on hyvä harjoitella tottelevaisuutta ja pitää niitä turvallisesti kytkettynä ulkoillessa. Beaglet ovat myös hyviä perhekoiria ja rakastavat olla mukana kaikessa toiminnassa. Ne ovat energisiä ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen tyytyväisinä.

Beaglen haasteet

  • Beagleilla on taipumus karata metsästysviettinsä vuoksi, joten niitä on pidettävä aina hyvin valvonnassa ulkona ollessaan.
  • Beagleilla saattaa olla taipumusta liikalihavuuteen, joten niiden ruokavalioon on kiinnitettävä erityistä huomiota ja niille on tarjottava riittävästi liikuntaa.
  • Beagleilla voi olla vaikeuksia totella koulutusta, koska ne ovat itsenäisiä ja jääräpäisiä luonteeltaan.
  • Beagleilla voi esiintyä perinnöllisiä terveysongelmia, kuten esimerkiksi lonkkavikoja ja silmäsairauksia.

Beaglen koko

Beagle on keskikokoinen koira, uroksilla säkäkorkeus on yleensä noin 36-41 cm ja nartuilla noin 33-38 cm. Paino vaihtelee välillä 9-16 kg. Beagle on siis kompaktin kokoinen ja sopii hyvin perhekoiraksi tai metsästyskumppaniksi.

Beaglen turkinhoito

Beaglen turkki on lyhyt, tiheä ja sileä, joka vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen hyvässä kunnossa.

Beaglen turkkia kannattaa harjata säännöllisesti esimerkiksi kumiharjalla, jotta irtoava karva saadaan poistettua ja turkki pysyy kiiltävänä. Kylpy on tarpeen vain silloin tällöin, esimerkiksi jos koira on päässyt kuraantumaan ulkona. Käytä koirille tarkoitettua shampooa ja varmista, että turkki kuivataan hyvin kylvyn jälkeen ettei koira palellu.

Beaglen korvat kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja tarvittaessa puhdistaa esimerkiksi kostealla vanulla. Kynnet kannattaa leikata tarvittaessa ja hampaita voi harjata koirien hammastahnalla ja harjalla, mikäli koira sen sallii.

Muista myös huomioida beaglen ruokinta ja liikunta, sillä nämä vaikuttavat myös koiran turkin kuntoon ja terveyteen.

Beaglen hinta

Beaglen elinikä

Beaglen elinikä vaihtelee yleisesti 12-15 vuoden välillä. Kuitenkin hyvin hoidettuna ja terveenä beagle voi elää jopa 15 vuotta tai enemmänkin.

Beaglen elinikään vaikuttavat monet tekijät, kuten perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. Beagle on rodultaan melko terve rotu, mutta se voi altistua esimerkiksi nivelongelmille ja liikalihavuudelle, jotka voivat lyhentää sen elinikää.

Beaglen terveys

Beagle on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi olla joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisiä terveysongelmia beagleilla voivat olla esimerkiksi lonkka- ja silmäsairaudet, korvatulehdukset sekä allergiat. Beaglen omistajan tulee kiinnittää erityistä huomiota koiran painoon ja ruokavalioon, sillä beagleilla voi olla taipumus ylipainoon.

Beaglen sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja ulkoilmaihminen

– haluaa kouluttaa ja aktivoida koiraaan

– pystyy tarjoamaan sille riittävästi liikuntaa ja älyllistä stimulaatiota

– on kärsivällinen ja sitoutunut koiran koulutukseen ja sosiaalistamiseen

– arvostaa seurallista ja leikkisää luonnetta

Beaglen lähteet