Belgiantervueren

Korkeus: 61-66 cm
Korkeus: 56-66 cm
Paino: 26-30 kg (uros)
Paino: 25-30 kg (naaras)
Elinikä: 10-14 vuotta

Belgiantervuerenilla ei ole muita nimiä.

Mikä on Belgiantervueren

Belgiantervueren on Belgiasta kotoisin oleva koirarotu, joka tunnetaan erityisesti älykkyydestään ja työskentelyhalukkuudestaan. Rotu on peräisin samasta belgialaisesta paimenkoirien perheestä kuin belgianpaimenkoirat, mutta belgiantervueren erottuu omaksi rodukseen muun muassa pitkän ja siloisin karvapeittonsa ansiosta.

Belgiantervueren on keskikokoinen ja vahvarakenteinen koira, joka soveltuu erinomaisesti erilaisiin työtehtäviin, kuten paimennukseen, vartioimiseen ja hajun jäljittämiseen. Rotu on myös suosittu harrastuskoirana esimerkiksi agilityssa ja tottelevaisuuskoulutuksessa.

Tervueren on älykäs ja helposti koulutettava rotu, joka on omistautunut ja uskollinen perheelleen. Se tarvitsee runsaasti liikuntaa ja henkistä stimulaatiota voidakseen hyvin. Belgiantervueren on myös erinomainen vahtikoira, joka puolustaa omistajiaan tarvittaessa.

Yhteenvetona belgiantervueren on monipuolinen ja energinen rotu, joka sopii aktiiviselle omistajalle, jolla on aikaa ja kiinnostusta sitoutua koiran kouluttamiseen ja aktiiviseen elämäntapaan.

Belgiantervueren historia

Belgiantervueren on belgialainen koirarotu, joka on peräisin Belgiasta. Rotu kehitettiin 1800-luvun loppupuolella ja sitä käytettiin alunperin paimen- ja vartiokoirana.

Belgiantervuerenin esi-isät ovat belgialaiset vartiokoirat, ja rotuun on risteytetty myös muita belgialaisia paimenkoiria. Rotu sai nykyisen nimensä Belgian kylän, Tervuerenin, mukaan.

Nykyään Belgiantervuerenia käytetään yhä paimen- ja vartiotehtävissä, mutta se on myös suosittu harrastus- ja seurakoira. Rotu on älykäs, herkkä ja energinen, ja se tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen tyytyväisenä.

Belgiantervueren luonne

Belgiantervueren on älykäs, aktiivinen ja työskentelevä rotu. Ne ovat yleensä hyvin uskollisia ja omistautuneita perheelleen, ja sopivasti sosiaalisia muiden koirien ja ihmisten kanssa. Belgiantervueren tarvitsee paljon liikuntaa ja älyllistä aktiviteettia pysyäkseen onnellisena. Ne voivat olla varautuneita vieraita kohtaan, mikä tekee niistä myös hyviä vartijakoiria. Rotu on yleensä tottelevainen ja helposti koulutettavissa, ja he nauttivat uusien haasteiden ja tehtävien ratkaisemisesta.

Belgiantervueren haasteet

  • Belgiantervuereilla voi olla taipumusta olla dominoivia ja tarvitsevat johdonmukaista ja tiukkaa koulutusta.
  • Ne ovat erittäin energisiä ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina.
  • Belgiantervuereilla voi olla taipumusta vartioida ja olla varautuneita vieraille, joten sosiaalistaminen on tärkeää pentu iässä.
  • Ne saattavat olla herkkä hip dysplasialle ja silmäsairauksille, joten terveystarkkailuja tulee tehdä säännöllisesti.
  • Belgiantervuereiden turkin hoito voi olla työlästä, sillä se vaatii säännöllistä harjaamista ja trimmaamista pitääkseen sen hyvässä kunnossa.

Belgiantervueren koko

Belgiantervuere on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 60-66 cm korkeita ja narttujen noin 56-62 cm korkeita. Ne painavat yleensä noin 25-30 kiloa. Belgiantervuere on atleettinen ja lihaksikas rotu, joka on sopivan kokoinen niin kaupunki- kuin maaseutuympäristöön.

Belgiantervueren turkinhoito

Belgiantervueren turkki on keskipitkä, tiheä ja karhea. Turkki vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen kauniina ja terveenä.

Päivittäinen harjaus on suositeltavaa pitää turkki takuttomana ja poistaa irtokarvat. Kylmällä säällä turkkia kannattaa suojata esimerkiksi takilla tai haalarilla ulkoillessa.

Kylpeminen on tarpeellista vain tarvittaessa, noin 2-4 kuukauden välein. Käytä koirille tarkoitettua shampoota ja hoitoainetta.

Kynsien leikkaus on tärkeässä osassa turkinhoitoa. Leikkaa koiran kynnet säännöllisesti ja varovasti kynsileikkurilla. Puhtaat ja leikatut kynnet vähentävät sivuttaista liukuun ja epämukavuutta kävellessä.

Belgiantervueren korvat tulisi tarkastaa säännöllisesti ja puhdistaa tarvittaessa. Käytä puhdistustippoja ja vanulappuja estääksesi korvatulehduksia.

Muista myös tarkastaa koiran hampaat ja harjata niitä säännöllisesti. Huonokuntoiset hampaat voivat aiheuttaa ikenien tulehduksia ja muita terveysongelmia.

Belgiantervueren hinta

Belgiantervueren pentujen hinta Suomessa vaihtelee yleisesti noin 1000-2000 euron välillä, riippuen pentujen sukutaulusta ja kasvattajasta. Aikuisen belgiantervueren hinta vaihtelee yleisesti 1000-2500 euron välillä.

Belgiantervueren elinikä

Belgiantervueren keskimääräinen elinikä on noin 10-14 vuotta. Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, yleinen terveydenhoito ja elinolosuhteet.

Belgiantervueren terveys

Belgiantervueren ovat yleisesti terveitä koiria, mutta niillä on jonkin verran rodulle tyypillisiä terveysongelmia, kuten lonkkadysplasia, silmäsairaudet ja epilepsia. On tärkeää hankkia belgiantervueren pentu luotettavalta kasvattajalta, joka tekee terveystutkimuksia vanhemmilleen.

Belgiantervueren sopii ihmisille, joka

-on aktiivinen ja energinen, ja harrastaa paljon liikuntaa

-on valmis tarjoamaan koiralle runsaasti henkistä stimulaatiota ja aktiviteetteja

-on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen

-haluaa koiran, joka on uskollinen ja suojeleva, mutta myös ystävällinen ja sosiaalinen

-on valmis hoitamaan koiran pitkää ja tiheää turkkia säännöllisesti

Belgiantervueren lähteet