Bordercollie

Korkeus: 48-56 cm
Korkeus: noin 46-53 cm
Paino: 14-20 kg (uros)
Paino: 12-20 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Rajakarjakoira

Mikä on Bordercollie

Bordercollie on älykäs ja energinen koirarotu, joka on alun perin kehitetty paimenkoiraksi. Se on tunnettu erinomaisista työskentelytaidoistaan ja kyvystään oppia nopeasti uusia tehtäviä. Bordercollie on erityisen suosittu paimennuskilpailuissa ja erilaisissa koiraurheilulajeissa.

Rodun ominaisuudet

 • Koko: Keskikokoinen
 • Paino: 14-20 kg
 • Korkeus: 46-56 cm
 • Elinikä: 12-15 vuotta
 • Turkki: Keskipitkä tai lyhyt, tiheä aluskarva
 • Väri: Useita eri värejä, yleisimmin mustavalkoinen

Luonne ja käyttäytyminen

Bordercollie on erittäin älykäs, energinen ja työorientoitunut koira. Se tarvitsee paljon liikuntaa ja henkistä stimulaatiota pysyäkseen tyytyväisenä. Tämä rotu on erittäin uskollinen ja kiintyy vahvasti omistajaansa. Bordercollie sopii parhaiten aktiiviselle omistajalle, joka pystyy tarjoamaan sille riittävästi virikkeitä ja tehtäviä.

Hoito ja terveys

Bordercollien turkki vaatii säännöllistä harjausta, erityisesti karvanlähtöaikoina. Rotu on yleensä terve, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä sairauksia, kuten lonkkadysplasiaa ja silmäsairauksia. Säännölliset eläinlääkärikäynnit ja terveellinen ruokavalio auttavat pitämään koiran hyvässä kunnossa.

Yhteenveto

Bordercollie on erinomainen valinta aktiiviselle ja kokeneelle koiranomistajalle, joka etsii älykästä ja monipuolista kumppania. Tämä rotu vaatii paljon liikuntaa ja henkistä stimulaatiota, mutta palkitsee omistajansa uskollisuudella ja erinomaisilla työskentelytaidoilla.

Bordercollien historia

Bordercollie on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista paimenkoiraroduista. Sen historia ulottuu vuosisatojen taakse, ja se on kehittynyt erityisesti Iso-Britannian ja Skotlannin rajaseuduilla, mistä se on saanut nimensäkin (”border” tarkoittaa rajaa).

Alkuperä ja kehitys

Bordercollien juuret juontavat 1700- ja 1800-luvuille, jolloin paimenet tarvitsivat älykkäitä ja ketteriä koiria lampaiden paimentamiseen. Rodun kehityksessä on käytetty useita erilaisia paimenkoiria, ja sen ominaisuudet ovat muotoutuneet vuosien saatossa tarkasti valikoidun jalostuksen kautta.

Ensimmäiset maininnat

Ensimmäiset kirjalliset maininnat bordercolliesta löytyvät 1800-luvun lopulta. Rodun virallinen tunnustus tapahtui kuitenkin vasta 1900-luvun alkupuolella, kun se alkoi saavuttaa suosiota paitsi paimenkoirana myös näyttelykoirana.

Bordercollie nykypäivänä

Nykyään bordercollie tunnetaan erityisesti sen älykkyydestä, työskentelyhalusta ja erinomaisista paimennusominaisuuksista. Se on suosittu rotu paitsi maatiloilla myös erilaisissa koiraurheilulajeissa, kuten agilityssä ja tottelevaisuuskokeissa.

 • Älykkyys: Bordercollie on usein listattu maailman älykkäimmäksi koiraroduksi.
 • Työskentelyhalu: Rodulla on vahva työskentelyvietti ja se tarvitsee paljon aktiviteetteja.
 • Paimennus: Bordercollie on edelleen yksi parhaista paimenkoirista ja sitä käytetään laajasti lampaiden ja muiden eläinten paimentamiseen.

Bordercollien historia on rikas ja monipuolinen, ja se on edelleen yksi arvostetuimmista ja monipuolisimmista koiraroduista maailmassa.

Bordercollieen luonne

Bordercollie on älykäs, energinen ja työskentelevä koirarotu. Ne ovat erittäin oppivaisia ja motivoituneita tekemään erilaisia tehtäviä. Bordercollie on myös erittäin aktiivinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja henkistä stimulaatiota pysyäkseen onnellisena. Ne ovat myös erittäin herkkiä ja hermostuvat helposti, joten niiden koulutuksessa tulee käyttää positiivisia ja kannustavia metodeja. Bordercollie on myös erittäin uskollinen ja kiintyy vahvasti omistajaansa.

Bordercollieen haasteet

 • Bordercollie tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä. Niiden energiamäärä voi olla haastavaa hallita, jos omistajalla ei ole tarpeeksi aikaa ja resursseja tarjota niille tarvittavaa liikuntaa.
 • Bordercollie on älykäs rotu, joka tarvitsee paljon henkistä stimulaatiota. Niiden kanssa tulee olla kärsivällinen ja tarjota niille jatkuvasti uusia haasteita ja tehtäviä, jotta ne eivät kyllästy.
 • Bordercollie saattaa olla taipuvainen ylivilkkauteen ja hermostuneisuuteen, jos niitä ei kouluteta ja sosiaalisteta asianmukaisesti. Ne voivat myös kehittää epätoivottuja käytösmalleja, kuten haukkumista ja puremista, jos niiden tarpeisiin ei vastata.
 • Bordercollie saattaa olla herkkä terveysongelmille, kuten lonkkadysplasialle ja silmäsairauksille. Omistajan tulee olla valmis säännöllisiin eläinlääkärikäynteihin ja terveystarkastuksiin varmistaakseen koiran hyvinvoinnin.

Bordercollie’n koko

Bordercollie on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 48-56 cm korkeita ja narttujen 46-53 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 14-20 kg välillä.

Bordercollien turkinhoito

Bordercollien turkki vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen hyvässä kunnossa. Tässä muutamia vinkkejä bordercollien turkinhoitoon:

 • Päivittäinen harjaus auttaa pitämään bordercollien turkin takuttomana ja terveenä. Käytä harjaukseen sopivaa harjaa tai kampaa.
 • Kylpyjä ei tarvitse antaa liian usein, sillä liiallinen peseminen voi kuivattaa bordercollien ihon ja turkin. Käytä koiralle tarkoitettua shampoota ja huuhtele turkki huolellisesti.
 • Trimmaus on hyvä tapa pitää bordercollien turkki siistinä. Trimmaus voidaan tehdä itse tai ammattilaisen toimesta.
 • Bordercollien korvat tulee tarkistaa säännöllisesti ja tarvittaessa puhdistaa. Liian likaiset korvat voivat altistaa koiran korvatulehduksille.
 • Leikkaa bordercollien kynnet tarvittaessa, jotta ne eivät kasva liian pitkiksi ja aiheuta epämukavuutta koiralle.

Seuraa bordercollien turkin kuntoa ja tarpeita säännöllisesti, jotta voit varmistaa sen hyvinvoinnin ja terveyden.

Bordercollieen hinta

Bordercollie’n elinikä

Bordercollie’n elinikä on yleensä noin 12-15 vuotta.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. Hyvin hoidettu ja terveellisesti ruokittu bordercollie voi elää pidempäänkin.

Bordercollieen terveys

Bordercollie on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia bordercollieilla ovat lonkka- ja kyynärnivelten dysplasia, silmäsairaudet kuten kaihi ja progressiivinen verkkokalvon surkastuma, sekä epilepsia.

On tärkeää huolehtia bordercollieiden liikunnantarpeesta ja tarjota niille riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja. Lisäksi säännölliset eläinlääkärintarkastukset ja terveellinen ruokavalio ovat tärkeitä osia bordercollieen terveyden ylläpitämisessä.

Bordercollie sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja energinen, sillä bordercollie tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja tarjoamaan sille henkistä stimulaatiota

– asuu tilavassa kodissa, jossa koiralla on mahdollisuus liikkua ja leikkiä

– on valmis antamaan koiralle paljon huomiota ja aikaa, sillä bordercollie kaipaa paljon sosiaalista kanssakäymistä

Bordercollie lähteet