Borzoi

Korkeus: 75-85 cm
Korkeus: 68-78 cm
Paino: 34-48 kg (uros)
Paino: 25-41 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Venäjänvinttikoira

Mikä on Borzoi

Borzoi on venäläinen koirarotu, joka tunnetaan myös nimellä venäjänvinttikoira. Ne ovat suuria ja sopusuhtaisia koiria, joilla on pitkä ja hoikka ruumis. Borzoit ovat perinteisesti olleet metsästyskoiria, jotka on jalostettu saalistamaan suurriistaa kuten susia ja hirviä.

Tämä rotu on älykäs, itsenäinen ja ylpeä, mutta samalla myös lempeä ja uskollinen perheenjäsen. Borzoi tarvitsee paljon liikuntaa ja tilaa juosta, joten se sopii parhaiten aktiiviselle omistajalle, joka pystyy tarjoamaan sille riittävästi liikuntaa ja virikkeitä.

Borzojn historia

Borzoj on venäläinen koirarotu, joka tunnetaan myös nimellä venäjänvinttikoira. Rotu on peräisin Venäjältä ja sitä on käytetty metsästyksessä jo vuosisatojen ajan. Borzoit ovat nopeita ja kestäviä koiria, jotka on alun perin jalostettu metsästämään susia, kettuja ja muita saaliseläimiä.

Borzoit ovat myös olleet suosittuja hovien ja aatelisten keskuudessa Venäjällä. Niitä on käytetty metsästyksen lisäksi myös seurakoirina ja kilpakoirina. Rotu on tunnettu elegantista ulkonäöstään ja pitkästä, hoikasta vartalostaan.

Nykyään borzoit ovat edelleen suosittuja metsästys- ja seurakoirina ympäri maailmaa. Ne ovat älykkäitä ja itsenäisiä koiria, jotka tarvitsevat runsaasti liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä.

Borzojn luonne

Borzoit ovat yleisesti ottaen rauhallisia ja lempeitä koiria. Ne ovat älykkäitä ja itsenäisiä, mutta myös herkkiä ja hermostuvat helposti kovasta käsittelystä. Borzoit ovat erittäin seurallisia ja kiintyvät vahvasti omistajiinsa. Ne ovat myös erittäin nopeita ja kestäviä koiria, jotka nauttivat juoksemisesta ja liikunnasta.

Borzojn haasteet

  • Liikunnantarve: Borzoit ovat erittäin energisiä ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja juoksemista. Niiden omistajan tulee varmistaa, että ne saavat tarpeeksi liikuntaa päivittäin.
  • Sosiaalisuus: Borzoit ovat yleensä hyvin itsenäisiä ja saattavat olla hieman varautuneita vieraita kohtaan. Niiden omistajan tulee panostaa sosiaalistamiseen ja tottelevaisuuskoulutukseen.
  • Ulkoiset vaarat: Borzoit ovat suuria ja nopeita koiria, joten niiden omistajan tulee olla tarkkana ulkoisten vaarojen, kuten liikenteen, kanssa.
  • Herkkä iho: Borzoilla voi olla herkkä iho, joten niiden omistajan tulee kiinnittää erityistä huomiota ihon ja turkin hoitoon.

Borzojn koko

Borzoit ovat suuria koiria, urosten ollessa yleensä noin 75-85 cm korkeita ja naaraiden hieman pienempiä. Ne painavat yleensä noin 27-40 kg. Borzoit ovat siroja ja elegantteja koiria, joilla on pitkä ja solakka ruumis.

Borzojn turkinhoito

Borzoilla on lyhyt ja tiheä turkki, joka vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen hyvässä kunnossa. Tässä muutamia vinkkejä borzojn turkinhoitoon:

  • Päivittäinen harjaus auttaa pitämään borzojn turkin puhtaana ja estää takkujen muodostumista.
  • Kylpyjä ei tarvitse antaa usein, mutta tarvittaessa borzoj voi pestä miedolla koirashampoolla. Muista kuivata turkki hyvin pesun jälkeen.
  • Kynsien leikkaaminen on tärkeää, jotta ne eivät kasva liian pitkiksi ja aiheuta kipua borzojlle.
  • Korvien ja silmien tarkistaminen säännöllisesti auttaa ehkäisemään mahdollisia tulehduksia.
  • Hampaiden harjaaminen säännöllisesti auttaa pitämään borzojn suun terveenä.

Muista myös tarkistaa borzojn turkki ulkoilun jälkeen esimerkiksi punkkien varalta.

Borzojn hinta

Borzoi’n elinikä

Borzoi-koirien elinikä vaihtelee yleisesti 10-14 vuoden välillä.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. On tärkeää pitää huolta Borzoi-koiran terveydestä ja hyvinvoinnista sen koko elämän ajan.

Borzoi’n terveys

Borzoi on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia borzoilla ovat nivelten dysplasia, sydänongelmat ja silmäsairaudet. On tärkeää huolehtia borzoin liikunnantarpeesta ja tarjota sille riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja pitääkseen sen terveenä ja onnellisena.

Borzoien sopii ihmisille, joka

Rakastaa pitkiä lenkkejä ja juoksemista, sillä borzoi on erittäin nopea ja kestävä koira.

Haluaa omistaa aristokraattisen ja ylvään koiran, joka on myös erittäin kaunis ulkonäöltään.

Pystyy tarjoamaan tilaa ja mahdollisuuden juosta vapaana, sillä borzoi tarvitsee paljon liikuntaa ja tilaa.

Borzoin lähteet