Briard

Korkeus: 62-68 cm
Korkeus: 58-65 cm
Paino: 30-40 kg (uros)
Paino: 25-34 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Ranskanpaimenkoira

Mikä on Briard

Briard on ranskalainen koirarotu, joka tunnetaan erityisesti karvaisesta turkistaan ja älykkäästä luonteestaan. Briardit ovat keskikokoisia ja vahvarakenteisia koiria, joilla on pitkä ja tiheä turkki. Niiden turkki voi olla eri värejä, kuten musta, ruskea tai harmaa.

Briardit ovat erittäin älykkäitä ja oppivat nopeasti erilaisia temppuja ja tehtäviä. Ne ovat myös uskollisia ja suojelevia perheenjäseniä, jotka ovat valmiita puolustamaan omiaan tarvittaessa. Briardit ovat energisiä ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä.

Briardit ovat myös erinomaisia paimenkoiria ja ne nauttivat työskentelystä ihmisen kanssa. Ne ovat hyviä vahtikoiria ja pitävät huolta omistajiensa turvallisuudesta. Briardit ovat yleisesti ottaen ystävällisiä ja leikkisiä koiria, jotka sopivat hyvin perhekoiriksi aktiivisiin koteihin.

Briardin historia

Briard on ranskalainen koirarotu, joka tunnetaan erityisesti paimenkoirana. Rotu on peräisin Ranskasta, ja sitä on käytetty paimentamaan karjaa jo vuosisatojen ajan. Briardit ovat myös olleet suosittuja seurakoiria Ranskassa ja muualla maailmassa.

Briardin uskotaan polveutuvan muinaisista ranskalaisista paimenkoirista, ja rotu on kehittynyt vuosisatojen aikana nykyiseen muotoonsa. Briardit ovat älykkäitä, rohkeita ja uskollisia koiria, jotka ovat erinomaisia vahtikoiria ja perheenjäseniä.

Briardit ovat myös olleet suosittuja työkoiria Ranskassa, ja niitä on käytetty muun muassa etsintä- ja pelastustehtävissä. Rotu on myös suosittu näyttelykoira, ja briardeja nähdään usein erilaisissa koiranäyttelyissä ympäri maailmaa.

Briardin luonne

Briard on älykäs, uskollinen ja rohkea koirarotu. Se on erittäin omistautunut perheelleen ja rakastaa olla mukana kaikessa toiminnassa. Briard on myös erittäin itsenäinen ja päättäväinen, mikä tekee siitä hyvän vahti- ja paimenkoiran. Se on leikkisä ja energinen, mutta samalla myös rauhallinen ja lempeä luonteeltaan. Briard on erinomainen kumppani ulkoiluun ja erilaisiin aktiviteetteihin, ja se on yleensä hyvin ystävällinen muiden koirien ja ihmisten kanssa.

Briardin haasteet

 • Briardit tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä. Niiden energiamäärä voi olla haastavaa hallita, jos niille ei tarjota tarpeeksi liikuntaa.
 • Briardit voivat olla itsepäisiä ja vaativat johdonmukaista ja kärsivällistä koulutusta. Ne voivat olla myös herkkiä ja tarvitsevat positiivista vahvistamista.
 • Briardit voivat olla suojelevia ja territoriaalisia, mikä voi aiheuttaa ongelmia vieraiden ihmisten tai eläinten kanssa. Sosiaalistaminen on tärkeää näiden ominaisuuksien hallitsemiseksi.
 • Briardit voivat olla alttiita perinnöllisille terveysongelmille, kuten lonkka- ja silmäsairauksille. Säännöllinen eläinlääkärintarkastus on tärkeää niiden terveyden ylläpitämiseksi.

  Briardin koko

  Briard on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 58-69 cm korkeita ja narttujen 56-65 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 25-41 kg välillä.

  Briardin turkinhoito

  Briardin turkki vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen hyvässä kunnossa. Tässä muutamia ohjeita briardin turkinhoitoon:

  • Harjaus: Briardin turkki on pitkä ja tiheä, joten se tulisi harjata vähintään muutaman kerran viikossa. Tämä auttaa estämään takkujen muodostumista ja pitää turkin siistinä.
  • Kylpy: Briardia ei tarvitse kylpeä usein, mutta tarvittaessa se voidaan pestä miedolla koirashampoolla. Muista kuivata turkki hyvin pesun jälkeen.
  • Trimmaus: Briardin turkkia ei yleensä tarvitse trimmata, mutta korvien ja tassujen karvat tulisi pitää lyhyinä. Myös turkin alapuoli kannattaa pitää lyhyenä ja siistinä.
  • Kynsien leikkaus: Briardin kynnet tulisi leikata säännöllisesti, jotta ne eivät kasva liian pitkiksi. Kynsien leikkaus kannattaa jättää ammattilaiselle, jos et ole varma miten se tehdään oikein.

  Seuraamalla näitä ohjeita ja pitämällä briardin turkin hyvässä kunnossa, voit varmistaa että koira pysyy terveenä ja onnellisena.

  Briardin hinta

  Briardin elinikä

  Briardin elinikä on yleensä noin 10-12 vuotta, mutta ne voivat elää jopa 14 vuotiaiksi.

  Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito.

  Briardin terveys

  Briard on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia briardeilla ovat lonkka- ja kyynärnivelten dysplasia, silmäsairaudet ja sydänongelmat. On tärkeää huolehtia briardin terveydestä säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä ja terveellisellä ruokavaliolla.

  Briardin sopii ihmisille, joka

  – on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä briard tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

  – on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä briard on älykäs ja itsenäinen rotu

  – asuu omakotitalossa tai maaseudulla, sillä briard tarvitsee tilaa ja mahdollisuuden juosta vapaana

  – on valmis harjaamaan koiraa säännöllisesti, sillä briardin turkki vaatii huoltoa ja trimmausta

  Briardin lähteet