Cairnterrieri

Korkeus: noin 25-31 cm
Korkeus: noin 28-33 cm
Paino: 6-8 kg (uros)
Paino: 6-7 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Skotlanninterrieri

Mikä on Cairnterrieri

Cairnterrieri on pieni ja rohkea koirarotu, joka on peräisin Skotlannista. Ne ovat perinteisesti olleet käytössä metsästyskoirina, erityisesti jänisten ja jyrsijöiden metsästyksessä. Cairnterrierit ovat älykkäitä ja itsenäisiä koiria, jotka ovat myös erittäin rohkeita ja energisiä.

Cairnterrierit ovat yleensä noin 25-33 cm korkeita ja painavat noin 6-8 kg. Niillä on karkea ja karhea turkki, joka voi olla eri värejä, kuten punainen, musta, kerma tai harmaa. Cairnterrierit ovat myös tunnettuja siitä, että niillä on vahva saalisvietti ja ne voivat olla hieman taipuvaisia omatoimiseen toimintaan.

Nämä koirat ovat yleensä ystävällisiä ja leikkisiä perheenjäseniä, jotka rakastavat olla mukana kaikessa toiminnassa. Ne ovat myös hyviä vahtikoiria, jotka ilmoittavat äänekkäästi vieraiden lähestymisestä. Cairnterrierit tarvitsevat kuitenkin riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä.

Cairnterrierin historia

Cairnterrieri on pienikokoinen ja rohkea koirarotu, joka on peräisin Skotlannista. Rotu on saanut nimensä kivikasoista, joita kutsutaan cairneiksi, ja joita käytettiin rotua metsästettäessä.

Cairnterrieri on peräisin 1600-luvulta ja se kehitettiin metsästyskoiraksi, erityisesti jänisten ja jyrsijöiden metsästykseen. Rotu on tunnettu rohkeudestaan ja itsenäisyydestään, ja se on suosittu niin seurakoirana kuin metsästyskumppaninakin.

Cairnterrieri on myös suosittu näyttelykoira, ja se on voittanut useita palkintoja eri näyttelyissä ympäri maailmaa. Rotu on myös suosittu lemmikki monissa maissa, ja se on tunnettu energisestä ja leikkisästä luonteestaan.

Cairnterrierin luonne

Cairnterrieri on rohkea, itsenäinen ja energinen rotu. Se on älykäs ja oppivainen, mutta saattaa olla hieman itsepäinen. Cairnterrieri on yleensä ystävällinen ja leikkisä, mutta se saattaa olla varautunut vieraita kohtaan. Rotu on myös erittäin aktiivinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Cairnterrierin haasteet

 • Aggressiivisuus muiden koirien kanssa
 • Itsepäisyys ja omatoimisuus
 • Taipumus kaivaa ja kaivautua
 • Terveysongelmat kuten polvilumpion sijoiltaanmeno
 • Tarve liikuntaan ja aktivointiin

  Cairnterrierin koko

  Cairnterrieri on pienikokoinen rotu, urosten ollessa noin 25-33 cm korkeita ja painaen noin 6-8 kg. Nartut ovat hieman pienempiä, noin 23-30 cm korkeita ja painavat noin 5-7 kg.

  Cairnterrierin turkinhoito

  Cairnterrieri on pienikokoinen ja karkea turkkinen rotu, joka vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen turkkinsa hyvässä kunnossa. Tässä muutamia ohjeita Cairnterrierin turkinhoitoon:

  • Harjaus: Cairnterrierin turkki on karkea ja karhea, joten se tulisi harjata vähintään kerran viikossa poistaakseen irtoavan karvan ja estääkseen takkujen muodostumisen. Käytä karkeaharja tai kampa Cairnterrierin turkin harjaamiseen.
  • Kylpy: Cairnterrieri ei tarvitse usein kylpyjä, sillä sen turkki on luonnostaan likaa hylkivä. Kylpeminen liian usein voi kuivattaa Cairnterrierin ihon ja turkin. Kylpemisen yhteydessä käytä koirille tarkoitettua shampoota ja hoitoainetta.
  • Kynsien leikkaus: Leikkaa Cairnterrierin kynnet säännöllisesti, noin kerran kuukaudessa. Liian pitkät kynnet voivat aiheuttaa kipua ja epämukavuutta koiralle.
  • Korvien puhdistus: Tarkista Cairnterrierin korvat säännöllisesti ja puhdista ne tarvittaessa. Käytä koirille tarkoitettuja korvienpuhdistustippoja ja vanulappuja korvien puhdistamiseen.

  Seuraa näitä ohjeita ja pidä Cairnterrierin turkki hyvässä kunnossa!

  Cairnterrierin hinta

  Cairnterrierin elinikä

  Cairnterrierin elinikä on yleisesti noin 12-15 vuotta. Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja hyvinvoinnista sen koko elämän ajan.

  Cairnterrierin terveys

  Cairnterrieri on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia cairnterriereillä ovat:

  • Patellaluksaatio eli polvilumpion sijoiltaanmeno
  • Portosysteeminen shuntti eli maksan verisuonivirhe
  • Legg-Calvé-Perthesin tauti eli lonkkaluun pään nekroosi

  On tärkeää huolehtia cairnterrierin terveydestä säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä, terveellisellä ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla. Lisäksi rotua kasvattavien tulisi tehdä terveystutkimuksia vanhemmista koirista, jotta perinnöllisten sairauksien riski saadaan minimoitua.

  Cairnterrierin sopii ihmisille, joka

  – on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä cairnterrieri tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

  – on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä cairnterrieri voi olla itsepäinen ja vaativa

  – asuu omakotitalossa tai maaseudulla, sillä cairnterrieri on energinen ja saattaa haukkua herkästi

  – haluaa seurakoiran, joka on uskollinen ja omistautunut perheelleen

  Cairnterrierin lähteet