Cardiganwelshcorgi

Korkeus: noin 30-33 cm
Korkeus: noin 25-31 cm
Paino: 12-14 kg (uros)
Paino: 11-14 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Corgi

Mikä on Cardiganwelshcorgi

Cardiganwelshcorgi on pienikokoinen koirarotu, joka on peräisin Walesista. Se on yksi kahdesta welshcorgi-rodusta, toinen on Pembroke Welsh Corgi. Cardiganwelshcorgi on tunnettu lyhyistä jaloistaan, pitkästä ruumiistaan ja suurista korvistaan.

Nämä koirat ovat älykkäitä, vilkkaita ja ystävällisiä. Ne ovat myös erittäin uskollisia omistajilleen ja sopivat hyvin perhekoiriksi. Cardiganwelshcorgit ovat myös hyviä vahtikoiria, sillä ne ovat valppaita ja haukkuvat herkästi vieraita ihmisiä tai eläimiä nähdessään.

Cardiganwelshcorgit tarvitsevat säännöllistä liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina. Ne ovat myös melko helppohoitoisia, sillä niiden turkki ei vaadi paljoa hoitoa. Cardiganwelshcorgi on monipuolinen ja rakastettava koirarotu, joka sopii monenlaisiin koteihin.

Cardiganwelshcorgin historia

Cardiganwelshcorgi on vanha walesilainen koirarotu, joka on peräisin Walesin Cardiganin alueelta. Rotu on ollut olemassa jo vuosisatojen ajan ja sitä on käytetty paimenkoirana karjan ja lampaiden paimentamiseen.

Cardiganwelshcorgi on pienikokoinen ja vahvaluonteinen rotu, joka on tunnettu älykkyydestään ja vilkkaudestaan. Rotu on myös erittäin suosittu seurakoira, sillä se on ystävällinen ja hellyydenkipeä perheenjäsen.

Cardiganwelshcorgi on saanut nimensä Walesin Cardiganin alueen mukaan ja se erottuu toisesta walesilaisesta corgi-rodusta, Pembroke Welsh Corgista, muun muassa hännän muodostaan. Cardiganwelshcorgilla on pitkä häntä, kun taas Pembroke Welsh Corgilla on lyhyt tai ei lainkaan häntää.

Cardiganwelshcorgi on edelleen suosittu rotu ympäri maailmaa ja sitä arvostetaan sen monipuolisten ominaisuuksien vuoksi. Rotu on myös näyttelymenestys, ja sitä käytetään edelleen paimenkoirana eri puolilla maailmaa.

Cardiganwelshcorgin luonne

Cardiganwelshcorgi on älykäs, vilkas ja ystävällinen rotu. Ne ovat erittäin seurallisia ja kiintyvät vahvasti omistajiinsa. Cardiganwelshcorgit ovat myös rohkeita ja itsenäisiä, mutta samalla ne ovat myös herkkiä ja hermostuvat helposti. Ne ovat hyviä vahtikoiria ja pitävät perheensä turvassa. Cardiganwelshcorgit ovat myös erittäin energisiä ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina.

Cardiganwelshcorgin haasteet

 • Liikunnantarve: Cardiganwelshcorgit tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina. Niiden energiataso on korkea ja ne nauttivat pitkistä lenkeistä ja leikeistä.
 • Omistautuminen: Cardiganwelshcorgit ovat erittäin omistautuneita perheelleen ja saattavat kärsiä eroahdistuksesta, jos joutuvat olemaan yksin pitkiä aikoja.
 • Herkkä vatsa: Cardiganwelshcorgit voivat olla herkkiä ruoansulatusongelmille, joten niiden ruokavalioon on kiinnitettävä erityistä huomiota.
 • Aggressiivisuus muita koiria kohtaan: Cardiganwelshcorgit voivat olla territoriaalisia ja aggressiivisia muita koiria kohtaan, joten niiden sosiaalistamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

  Cardiganwelshcorgin koko

  Cardiganwelshcorgi on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 30-38 cm korkeita ja narttujen noin 25-33 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 11-17 kg välillä.

  Cardiganwelshcorgin turkinhoito

  Cardiganwelshcorgi on keskikokoinen koira, jolla on kaksinkertainen turkki. Sen turkki on lyhyt ja tiheä, ja se vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen hyvässä kunnossa.

  Cardiganwelshcorgin turkkia tulee harjata vähintään kerran viikossa poistaakseen irtoavan karvan ja estääkseen takkujen muodostumisen. Koiran turkkia voi tarvittaessa myös trimmata, erityisesti korvien ja tassujen alueelta.

  Koiran korvat tulee tarkistaa säännöllisesti ja tarvittaessa puhdistaa, jotta korvatulehduksilta vältytään. Kynnet tulee leikata säännöllisesti, ja hampaita kannattaa harjata päivittäin.

  Cardiganwelshcorgin turkki ei vaadi usein pesua, mutta tarvittaessa koira voidaan pestä miedolla koirashampoolla. Koiran turkki tulee kuivata hyvin pesun jälkeen, jotta iho ei ärsyynny.

  Muista myös tarkistaa koiran turkki ja iho säännöllisesti mahdollisten loisten varalta. Jos huomaat iholla tai turkissa poikkeavuuksia, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

  Cardiganwelshcorgin hinta

  Cardiganwelshcorgin elinikä

  Cardiganwelshcorgin elinikä on yleisesti noin 12-15 vuotta. Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja hyvinvoinnista sen koko elämän ajan.

  Cardiganwelshcorgin terveys

  Cardiganwelshcorgi on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia ovat lonkkaniveldysplasia, silmäsairaudet ja selkäongelmat. On tärkeää huolehtia koiran terveydestä säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä ja terveellisellä ruokavaliolla.

  Cardiganwelshcorgin sopii ihmisille, joka

  – on aktiivinen ja valmis liikkumaan päivittäin, sillä tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

  – on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Cardiganwelshcorgi voi olla itsepäinen ja vaatii johdonmukaista koulutusta

  – asuu tilavassa kodissa, jossa on mahdollisuus ulkoiluun ja leikkimiseen, sillä Cardiganwelshcorgi tarvitsee tilaa liikkua ja leikkiä

  – on valmis harjaamaan koiraa säännöllisesti, sillä Cardiganwelshcorgin turkki vaatii hoitoa ja karvanlähtö voi olla runsasta

  Cardiganwelshcorgin lähteet