Cavalier King Charles Spaniel

Korkeus: noin 30-33 cm
Korkeus: noin 30-33 cm
Paino: 5-8 kg (uros)
Paino: 5-8 kg (naaras)
Elinikä: 9-14 vuotta

Cavalier, King Charles Spaniel

Mikä on Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel on pieni ja suloinen koirarotu, joka on peräisin Britanniasta. Ne ovat tunnettuja ystävällisestä ja iloisesta luonteestaan, ja ne ovat erinomaisia seurakoiria.

Tämä rotu on nimetty kuningas Charles II:n mukaan, joka oli suuri koirien ystävä. Cavalier King Charles Spanielit ovat älykkäitä ja helppoja kouluttaa, ja ne sopivat hyvin perhekoiriksi.

Heillä on pitkä ja silkkimäinen turkki, joka vaatii säännöllistä hoitoa. Cavalier King Charles Spanielit ovat myös aktiivisia ja tarvitsevat päivittäistä liikuntaa ja aktiviteetteja pitääkseen mielensä virkeänä.

Cavalier King Charles Spanielin historia

Cavalier King Charles Spaniel on pieni seurakoira, joka on saanut nimensä kuningas Kaarle I:n mukaan. Rotu on peräisin Britanniasta, ja sitä pidettiin alun perin aristokraattien seurakoirana. Cavalier King Charles Spanielit olivat suosittuja hovissa ja ne esiintyivät usein maalauksissa kuninkaallisten seurassa.

Rotu oli suosittu myös 1800-luvun lopulla, mutta sen suosio laski merkittävästi ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Rotu oli jopa vaarassa hävitä kokonaan, kunnes rotua alettiin elvyttää ja jalostaa uudelleen 1920-luvulla.

Nykyään Cavalier King Charles Spaniel on suosittu seurakoira ympäri maailmaa. Rotu tunnetaan ystävällisestä luonteestaan ja se sopii hyvin perhekoiraksi. Cavalier King Charles Spaniel on myös suosittu näyttelykoira, ja se on voittanut useita palkintoja eri koiranäyttelyissä.

Cavalier King Charles Spanielin luonne

Cavalier King Charles Spaniel on lempeä, ystävällinen ja iloinen rotu. Ne ovat erittäin seurallisia ja rakastavat olla ihmisten seurassa. Cavalierit ovat myös älykkäitä ja oppivat nopeasti uusia asioita. Ne ovat leikkisiä ja energisiä, mutta samalla myös rauhallisia ja helppoja käsitellä. Cavalierit ovat hyvin sosiaalisia ja tulevat yleensä hyvin toimeen muiden koirien ja ihmisten kanssa. Ne ovat lojaaleja ja kiintyvät vahvasti omistajiinsa.

Cavalier King Charles Spanielin haasteet

 • Taipumus eristäytyä ja tulla eroahdistuneeksi
 • Altistuminen sydän- ja silmäsairauksille
 • Taipumus lihavuuteen, joka voi aiheuttaa muita terveysongelmia
 • Herkkä iholle ja korville, joten vaatii säännöllistä hoitoa
 • Voi olla vaikeaa kouluttaa, koska ne ovat älykkäitä mutta myös itsepäisiä

  Cavalier King Charles Spanielin koko

  Cavalier King Charles Spaniel on pienikokoinen rotu, urosten ollessa noin 30-33 cm korkeita ja painaen noin 5-8 kg. Nartut ovat hieman pienempiä, noin 25-30 cm korkeita ja painavat noin 5-7 kg.

  Cavalier King Charles Spanielin turkinhoito

  Cavalier King Charles Spanielin turkki on pitkä ja silkkisen pehmeä, ja se vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen hyvässä kunnossa.

  Ensinnäkin, harjaa koiran turkki vähintään muutaman kerran viikossa, mieluiten päivittäin. Tämä auttaa estämään takkujen muodostumista ja pitää turkin kiiltävänä.

  Käytä koiranhoitoon tarkoitettua harjaa tai kampaa, joka sopii parhaiten Cavalier King Charles Spanielin turkille. Harjaa turkki huolellisesti läpi aina pohjasta alkaen varovasti eteenpäin.

  Käytä tarvittaessa myös hoitoaineita ja turkinhoitosuihketta, jotka auttavat pitämään turkin pehmeänä ja kiiltävänä. Kylpyjä ei tarvitse antaa usein, mutta tarvittaessa käytä koiranhoitoon tarkoitettua shampoota ja hoitoainetta.

  Muista myös tarkistaa koiran korvat ja puhdistaa ne säännöllisesti, sekä leikata kynnet tarvittaessa.

  Älä unohda myöskään hampaiden harjausta, joka on tärkeä osa koiran yleistä hyvinvointia.

  Cavalier King Charles Spanielin hinta

  Cavalier King Charles Spanielin elinikä

  Cavalier King Charles Spanielin elinikä on yleisesti noin 9-14 vuotta. Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja hyvinvoinnista, jotta se voi elää mahdollisimman pitkän ja terveen elämän.

  Cavalier King Charles Spanielin terveys

  Cavalier King Charles Spaniel on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia ovat sydänvaivat, erityisesti sydänläpän ahtauma, sekä aivojen syringomyelia. Rotu voi myös kärsiä polvilumpion sijoiltaanmenosta eli patellaluksaatiosta.

  On tärkeää hankkia Cavalier King Charles Spaniel luotettavalta kasvattajalta, joka tekee terveystutkimuksia vanhemmille koirille ja pyrkii ehkäisemään perinnöllisiä sairauksia. Säännölliset eläinlääkärintarkastukset ja terveellinen ruokavalio ovat myös tärkeitä tämän rodun terveyden ylläpitämisessä.

  Cavalier King Charles Spanielin sopii ihmisille, joka

  – etsii seurallista ja ystävällistä lemmikkiä

  – haluaa koiran, joka sopii hyvin perheenjäseneksi

  – kaipaa koiraa, joka on leikkisä ja iloinen

  – ei tarvitse kovin aktiivista koiraa, vaan sopii myös vähemmän liikunnan tarpeeseen

  Cavalier King Charles Spanielin lähteet