Cirneco dell’Etna

Korkeus: 46-50 cm
Korkeus: 46-50 cm
Paino: 10-12 kg (uros)
Paino: 8-12 kg (naaras)
Elinikä: 12-14 vuotta

Sisilialainen vinttikoira

Mikä on Cirneco dell’Etna

Cirneco dell’Etna on italialainen koirarotu, joka on peräisin Sisiliasta. Se on keskikokoinen ja siro koira, joka on alun perin kehitetty metsästykseen, erityisesti jänisten ja lintujen metsästykseen vaikeassa maastossa. Cirneco dell’Etna on nopea ja ketterä koira, joka on myös erittäin kestävä.

Tämä rotu on tunnettu sirosta ulkonäöstään ja suurista korvistaan. Sen turkki on lyhyt ja tiheä, ja yleisimmin se on punainen tai fawn värinen. Cirneco dell’Etna on älykäs ja itsenäinen koira, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena.

Cirneco dell’Etna on ystävällinen ja leikkisä koira, joka sopii hyvin perhekoiraksi. Se on myös hyvä vahtikoira, sillä se on valpas ja reagoi nopeasti ympäristön muutoksiin. Cirneco dell’Etna on harvinainen rotu Suomessa, mutta se on saavuttanut suosiotaan muiden maiden metsästyskoirana ja seurakoirana.

Cirneco dell’Etnan historia

Cirneco dell’Etna on antiikin aikainen koirarotu, joka on peräisin Sisiliasta, Italiasta. Rotu on saanut nimensä Etna-vuoresta, joka on Sisilian tunnetuin maamerkki. Cirneco dell’Etna on ollut metsästyskumppani jo vuosisatojen ajan, erityisesti pienriistan metsästyksessä.

Rotu on kehittynyt alkuperäisistä paimenkoirista ja metsästyskoirista, ja se on erittäin kestävä ja nopea koira. Cirneco dell’Etna on myös erinomainen hajuaisti, mikä tekee siitä erinomaisen metsästyskumppanin.

Cirneco dell’Etna on nykyään suosittu koirarotu ympäri maailmaa, ja sitä käytetään edelleen metsästyksessä sekä seurakoirana. Rotu on tunnettu elegantista ulkonäöstään ja ystävällisestä luonteestaan.

Cirneco dell’Etnan luonne

Cirneco dell’Etna on energinen, älykäs ja itsenäinen koirarotu. Se on ystävällinen ja leikkisä perheenjäsen, joka rakastaa liikkumista ja ulkoilua. Cirneco dell’Etna on myös erittäin nopea ja ketterä, mikä tekee siitä hyvän harrastus- ja agilitykumppanin. Rotu on yleensä varautunut vieraita kohtaan, mutta se on hyvin omistautunut ja uskollinen omistajalleen. Cirneco dell’Etna tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Cirneco dell’Etnan haasteet

 • Harvinainen rotu Suomessa, vaikea löytää kasvattajia ja pentuja
 • Tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja, ei sovi sohvakoiraksi
 • Suojeluvietti voi olla vahva, vaatii hyvää sosiaalistamista
 • Herkkä iholle ja voi kärsiä allergioista
 • Itsenäinen ja omatoiminen luonne, saattaa olla haastava kouluttaa

  Cirneco dell’Etnan koko

  Cirneco dell’Etna on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 46-50 cm korkeita ja narttujen ollessa hieman pienempiä, noin 42-46 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 10-12 kg välillä.

  Cirneco dell’Etnan turkinhoito

  Cirneco dell’Etnan turkki on lyhyt ja tiheä, eikä se vaadi paljoa hoitoa. Riittää, että harjaat koiraa säännöllisesti pehmeällä harjalla poistaaksesi irtokarvat ja pitääksesi turkin siistinä. Koiraa ei tarvitse kylpeä usein, sillä sen turkki puhdistuu usein itsestään.

  Korvat tulee tarkistaa säännöllisesti ja tarvittaessa puhdistaa, jotta korvat pysyvät terveinä. Kynnet tulee leikata tarvittaessa, ja hampaita kannattaa harjata säännöllisesti.

  Älä unohda myöskään tarkistaa koiran tassujen välit ja leikata tarvittaessa tassukarvat lyhyiksi. Näin vältät tassujen välissä olevien karvojen takkuuntumisen ja mahdolliset tassuongelmat.

  Cirneco dell’Etnan hinta

  Cirneco dell’Etnan elinikä

  Cirneco dell’Etnan elinikä on keskimäärin 12-14 vuotta. Koiran elinikään vaikuttavat monet tekijät, kuten perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja hyvinvoinnista, jotta se voi elää mahdollisimman pitkään ja terveenä.

  Cirneco dell’Etnan terveys

  Cirneco dell’Etna on yleisesti terve rotu, joka ei kärsi suurista perinnöllisistä terveysongelmista. Rotu on yleensä pitkäikäinen ja kestävä, ja sillä on hyvä terveys yleisesti ottaen.

  On kuitenkin tärkeää huolehtia Cirneco dell’Etnan terveydestä oikeanlaisella ruokavaliolla, liikunnalla ja säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla. Rotu saattaa olla herkkä tietyille sairauksille, kuten iho-ongelmille tai silmäsairauksille, joten omistajan tulee olla tarkkana mahdollisten oireiden suhteen.

  Yleisesti ottaen Cirneco dell’Etna on terve rotu, joka voi elää pitkän ja onnellisen elämän, kunhan sille tarjotaan oikeanlaista hoitoa ja huolenpitoa.

  Cirneco dell’Etnan sopii ihmisille, joka

  – on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

  – on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Cirneco dell’Etna voi olla hieman itsenäinen ja omistautunut yhdelle henkilölle

  – asuu alueella, jossa on mahdollisuus tarjota koiralle tilaa juosta ja leikkiä, sillä tämä rotu tarvitsee tilaa ja mahdollisuuden päästä juoksemaan vapaana

  Cirneco dell’Etnan lähteet