Clumber-spanieli

Korkeus: noin 43-51 cm
Korkeus: noin 43-51 cm
Paino: 29-34 kg (uros)
Paino: 25-39 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Clumber-spanieli on myös tunnettu nimillä Clumber, Clumberin spanieli

Mikä on Clumber-spanieli

Clumber-spanieli on vanha ja harvinainen koirarotu, joka kuuluu spanielien ryhmään. Se on peräisin Englannista ja on saanut nimensä Clumber Parkin mukaan, jossa rotua aikoinaan kasvatettiin. Clumber-spanieli on rauhallinen, ystävällinen ja älykäs koira, joka sopii hyvin perhekoiraksi.

Clumber-spanielit ovat suuria ja vahvoja koiria, joilla on tiheä ja vesitiivis turkki. Niiden väri on yleensä valkoinen, ja niillä voi olla myös oransseja tai sitruunankeltaisia merkkejä. Rotu on tunnettu erinomaisista metsästys- ja hajuaististaan, ja niitä käytetään edelleen metsästyksessä lintukoirina.

Clumber-spanieli on lempeä ja hellyydenkipeä koira, joka rakastaa olla perheensä kanssa. Ne ovat yleensä hyvin sopeutuvaisia ja helppoja kouluttaa, mutta niiden turkinhoito vaatii säännöllistä harjaamista. Clumber-spanieli on harvinainen rotu, mutta se on silti suosittu erityisesti metsästyskoirana ja seurakoirana.

Clumber-spanielin historia

Clumber-spanieli on vanha ja harvinainen koirarotu, joka on peräisin 1700-luvun Englannista. Rotu sai nimensä Clumber Parkin mukaan, joka oli herttua Clumberin omistama metsästysalue. Clumber-spanieli kehitettiin erityisesti lintujen metsästykseen, ja se tunnetaan erinomaisesta hajuaististaan ja rauhallisesta luonteestaan.

Clumber-spanieli oli suosittu hovien ja aateliston keskuudessa 1800-luvulla, mutta rotu oli lähellä sukupuuttoa ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Onneksi rotua onnistuttiin pelastamaan ja nykyään se on edelleen suosittu metsästys- ja seurakoira ympäri maailmaa.

Clumber-spanieli

Clumber-spanieli on rauhallinen, lempeä ja uskollinen rotu. Ne ovat ystävällisiä ja helppoja kouluttaa. Clumber-spanielit ovat myös erittäin kärsivällisiä ja hyviä lasten kanssa. Ne ovat kuitenkin myös melko laiskoja ja saattavat tarvita hieman kannustamista liikunnan suhteen. Rotu on erittäin seurallinen ja nauttii ihmisten seurasta. Clumber-spanielit ovat myös erinomaisia metsästyskoiria ja nauttivat ulkoilusta ja aktiivisesta elämäntyylistä.

Clumber-spanielin haasteet

Clumber-spanielit ovat alttiita lihavuudelle, joten niiden ruokavalion ja liikunnan tulee olla tarkasti hallinnassa.

Heillä voi olla taipumusta nivelongelmiin, erityisesti lonkkien dysplasiaan.

Clumber-spanielit voivat olla hitaita oppimaan ja tarvitsevat johdonmukaista ja kärsivällistä koulutusta.

Clumber-spanieli

Clumber-spanieli on suuri koirarotu, urosten ollessa yleensä noin 43-51 cm korkeita ja painoltaan noin 29-36 kg. Nartut ovat hieman pienempiä, noin 41-48 cm korkeita ja painavat noin 25-32 kg. Heillä on vahva ja kompakti rakenne, joka tekee heistä vaikuttavan näköisiä koiria.

Clumber-spanielin turkinhoito

Clumber-spanielin turkki on pitkä ja silkkisen pehmeä, ja se vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen hyvässä kunnossa. Tässä muutamia ohjeita Clumber-spanielin turkinhoitoon:

  • Harjaus: Harjaa Clumber-spanielin turkkia vähintään muutaman kerran viikossa, erityisesti sen pitkät korvat ja höyhenpeite vaativat huomiota. Käytä harjaukseen sopivaa harjaa tai kampaa, ja varmista että saat kaikki takut ja irtoavat karvat pois.
  • Kylpy: Kylve Clumber-spanieli tarpeen mukaan, mutta älä liian usein ettei sen iho kuivu. Käytä koirille tarkoitettua shampoota ja huuhtele turkki huolellisesti.
  • Korvien puhdistus: Clumber-spanielin pitkät korvat voivat kerätä helposti likaa ja kosteutta, joten tarkista ja puhdista sen korvat säännöllisesti. Käytä korvien puhdistukseen koirille tarkoitettuja puhdistusaineita ja vanulappuja.
  • Kynsien leikkaus: Leikkaa Clumber-spanielin kynnet säännöllisesti, etenkin jos se ei kulje paljon kovilla pinnoilla. Käytä koirille tarkoitettuja kynsisaksia ja varo leikkaamasta liian lyhyeksi.

Clumber-spanielin turkinhoito vaatii säännöllistä huolenpitoa, mutta se on tärkeää pitää sen turkki terveenä ja kauniina.

Clumber-spanielin hinta

Clumber-spanielin elinikä

Clumber-spanielin elinikä on yleensä noin 10-12 vuotta, mutta ne voivat elää jopa 14 vuotiaiksi.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ylipaino, liikunnan puute ja huono ruokavalio. On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja hyvinvoinnista, jotta se voi elää mahdollisimman pitkään ja terveenä.

Clumber-spanielin terveys

Clumber-spanielit ovat yleisesti terveitä koiria, mutta kuten kaikilla roduilla, niillä voi olla taipumusta tiettyihin perinnöllisiin sairauksiin. Yleisimpiä terveysongelmia, joita Clumber-spanieleilla voi esiintyä, ovat lonkka- ja kyynärnivelten dysplasia, silmäsairaudet kuten kaihi ja entropion sekä korvatulehdukset.

On tärkeää huolehtia Clumber-spanielin terveydestä säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä, terveellisellä ruokavaliolla, riittävällä liikunnalla ja hyvällä hygienialla. Lisäksi rodun kasvattajien tulisi tehdä terveystutkimuksia vanhemmille koirille ennen pentujen myymistä, jotta perinnöllisten sairauksien riski voidaan minimoida.

Clumber-spanieli sopii ihmisille, joka

– on valmis sitoutumaan aktiiviseen ja monipuoliseen koiran koulutukseen ja aktivointiin

– arvostaa rauhallista ja lempeää luonnetta

– haluaa koiran, joka tulee hyvin toimeen muiden eläinten ja lasten kanssa

– on valmis tarjoamaan rodulle tarvittavan liikunnan ja aktiviteetit

– etsii koiraa, joka on uskollinen ja omistautunut perheelleen

Clumber-spanielin lähteet