Cocker spanieli

Korkeus: noin 39-41 cm
Korkeus: noin 38-41 cm
Paino: 13-16 kg (uros)
Paino: 12-15 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Englanninspringerspanieli

Mikä on Cocker spanieli

Cocker spanieli on keskikokoinen ja iloinen koirarotu, joka tunnetaan erityisesti pitkistä korvistaan ja kauniista silmistään. Rotu on peräisin Espanjasta ja sitä käytettiin alun perin lintujen metsästykseen. Cocker spanielit ovat älykkäitä, ystävällisiä ja energisiä koiria, jotka sopivat hyvin perhekoiriksi.

Cocker spanielin historia

Cocker spanieli on peräisin Iso-Britanniasta ja se on peräisin spanielien ryhmästä, joka on perinteisesti käytetty metsästyksessä lintujen noutamiseen. Rotu sai nimensä siitä, että se oli erityisen hyvä metsästämään koppelokanoja, eli ”cocker” -lintuja.

Cocker spanielin alkuperäinen rotu kehittyi 1800-luvulla, kun spanieleita alettiin jalostaa eri tarkoituksiin. Cocker spanielin jalostuksessa keskityttiin erityisesti sen metsästysominaisuuksiin, kuten hyvään hajuaistiin ja nopeaan reagointiin.

Nykyään cocker spanieli on suosittu seurakoira ja harrastuskoira ympäri maailmaa. Rotu on tunnettu energisyydestään, älykkyydestään ja ystävällisestä luonteestaan. Cocker spanieli on myös menestynyt hyvin näyttelyissä ja agility-kilpailuissa.

Cocker spanielin luonne

Cocker spanieli on iloinen, ystävällinen ja leikkisä rotu. Ne ovat älykkäitä ja oppivat nopeasti uusia asioita. Cocker spanielit ovat myös erittäin seurallisia ja rakastavat olla ihmisten läheisyydessä. Ne ovat energisiä ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina.

Cocker spanielin haasteet

 • Taipumus ylipainoon, joten ruokavalion ja liikunnan tulee olla tasapainossa.
 • Korkea energiataso vaatii paljon liikuntaa ja aktiviteetteja.
 • Taipumus erilaisiin silmäsairauksiin, kuten kaihiin ja glaukoomaan.
 • Saattaa olla herkkä korville ja iholle, joten niiden kuntoa tulee seurata tarkasti.
 • Voi olla taipumus erilaisiin käytösongelmiin, kuten eroahdistukseen tai liialliseen haukkumiseen.

  Cocker spanielin koko

  Cocker spanieli on keskikokoinen koira, uroksilla säkäkorkeus on noin 39-41 cm ja nartuilla noin 38-39 cm. Paino vaihtelee yleensä 12-16 kg välillä.

  Cocker spanielin koko

  Cocker spanieli on keskikokoinen koira, uroksilla säkäkorkeus on noin 39-41 cm ja nartuilla noin 38-39 cm. Paino vaihtelee yleensä 12-16 kg välillä.

  Cocker spanielin elinikä

  Cocker spanielin elinikä on yleisesti noin 12-15 vuotta.

  Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ylipaino, liikunnan puute ja huono ruokavalio. On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja hyvinvoinnista, jotta se voi elää mahdollisimman pitkän ja terveen elämän.

  Cocker spanielin terveys

  Cocker spanielit ovat yleisesti terveitä koiria, mutta heillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia cocker spanieleilla ovat korvatulehdukset, silmäsairaudet kuten kaihi ja progressiivinen verkkokalvon surkastuminen, sekä iho-ongelmat kuten atooppinen dermatiitti.

  On tärkeää huolehtia cocker spanielin korvista pitämällä ne puhtaina ja tarkistamalla ne säännöllisesti mahdollisten tulehdusten varalta. Silmäsairauksien varhainen havaitseminen on myös tärkeää, joten säännölliset silmätarkastukset eläinlääkärillä ovat suositeltavia.

  Cocker spanieleilla voi myös olla taipumusta lihavuuteen, joten ruokinnan ja liikunnan tulee olla tasapainossa pitääkseen koira terveenä ja hyvässä kunnossa.

  Cocker spanieli sopii ihmisille, joka

  – on valmis sitoutumaan aktiiviseen ja energiseen koiranpitoon

  – nauttii ulkoilusta ja liikunnasta, sillä cocker spanielit tarvitsevat paljon liikuntaa

  – on valmis harjaamaan koiran pitkää turkkia säännöllisesti

  – haluaa seurallisen ja leikkisän koiran, joka sopii hyvin perheeseen

  Cocker spanielin lähteet