Collie

Korkeus: noin 56-61 cm
Korkeus: 51-61 cm
Paino: 20-30 kg (uros)
Paino: 20-29 kg (naaras)
Elinikä: 12-14 vuotta

Skotlanninpaimenkoira

Mikä on Collie

Collie on keskikokoinen ja älykäs koirarotu, joka tunnetaan erityisesti karkeakarvaisesta ja sileäkarvaisesta versiostaan. Collieita on kahta eri tyyppiä: skotlantilainen collie ja bordercollie. Skotlantilainen collie on perinteisesti paimenkoira, kun taas bordercollie on erittäin energinen ja älykäs rotu, joka on erinomainen laumaeläinten ohjaamisessa.

Collie on yleensä lempeä, uskollinen ja helposti koulutettava rotu. Ne ovat erinomaisia perhekoiria ja sopivat hyvin myös aktiivisiin harrastuksiin, kuten agilityyn ja paimennukseen. Collie tarvitsee paljon liikuntaa ja henkistä stimulaatiota pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Collien historia

Collie on peräisin Skotlannista, missä sitä käytettiin alun perin paimenkoirana. Rotu on saanut nimensä skotlantilaisesta murteesta, jossa ”collie” tarkoittaa karjaa. Collie on ollut suosittu rotu myös Englannissa ja Yhdysvalloissa, missä sitä on käytetty niin paimen- kuin seurakoiranakin.

Collie tunnetaan älykkyydestään, uskollisuudestaan ja lempeästä luonteestaan. Rotu on myös erittäin hyvä lapsiperheiden kanssa, ja se onkin yksi suosituimmista perhekoirista ympäri maailmaa.

Collien luonne

Collien luonne on yleisesti ottaen älykäs, uskollinen ja lempeä. Ne ovat erittäin hyviä perhekoiria ja tulevat hyvin toimeen lasten kanssa. Colliet ovat myös erittäin oppivaisia ja motivoituneita koulutuksessa. Ne ovat aktiivisia ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina. Colliet ovat myös erittäin herkkiä ja tunteellisia, joten niiden kanssa tulee olla kärsivällinen ja lempeä.

Collien haasteet

 • Liikunnantarve: Collie on aktiivinen rotu, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä ja onnellisena. Omistajan tulee varmistaa, että collie saa riittävästi liikuntaa päivittäin.
 • Herkkyys: Collie on herkkä rotu, joka saattaa reagoida voimakkaasti ympäristön ärsykkeisiin ja muutoksiin. Omistajan tulee olla kärsivällinen ja ymmärtäväinen collieen liittyvissä tilanteissa.
 • Sosiaalisuus: Collie on hyvin seurallinen rotu, joka kaipaa paljon ihmisen seuraa ja huomiota. Yksinolo saattaa aiheuttaa collieille stressiä ja ahdistusta, joten omistajan tulee varmistaa, että collie saa tarpeeksi sosiaalista kanssakäymistä.
 • Karvanhoito: Collieilla on pitkä ja tiheä turkki, joka vaatii säännöllistä harjaamista ja hoitoa. Omistajan tulee varata aikaa karvanhoitoon ja varmistaa, että collie pysyy puhtaana ja hyvin hoidettuna.

  Collien koko

  Collien koko vaihtelee rodun sisällä, mutta yleisesti ottaen se on keskikokoinen koira. Uros collieilla on yleensä noin 56-61 cm korkea ja painaa noin 20-29 kg, kun taas nartut ovat hieman pienempiä, noin 51-56 cm korkeita ja painavat noin 18-25 kg.

  Collien turkinhoito

  Collien turkki vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen hyvässä kunnossa. Tässä muutamia ohjeita collien turkinhoitoon:

  • Päivittäinen harjaus auttaa pitämään collien turkin takuttomana ja terveenä. Käytä harjaukseen sopivaa harjaa tai kampaa.
  • Kylpyjä ei tarvitse antaa liian usein, mutta tarvittaessa voit pestä collien miedolla koirashampoolla. Muista kuivata turkki kunnolla pesun jälkeen.
  • Trimmaus on suositeltavaa tehdä muutaman kerran vuodessa, jotta turkki pysyy siistinä ja terveenä.
  • Collien korvat tulee tarkistaa säännöllisesti ja tarvittaessa puhdistaa, jotta korvat pysyvät terveinä.
  • Kynsien leikkaus on myös tärkeä osa collien turkinhoitoa. Leikkaa kynnet säännöllisesti, jotta ne eivät kasva liian pitkiksi.

  Collien hinta

  Collien hinta vaihtelee yleisesti 800-1500 euron välillä Suomessa.

  Collien elinikä

  Collien elinikä on yleensä noin 12-14 vuotta, mutta ne voivat elää jopa 16 vuotiaiksi. Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. On tärkeää pitää huolta collien terveydestä ja hyvinvoinnista, jotta ne voivat elää mahdollisimman pitkään ja terveenä.

  Collien terveys

  Collie on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia collieilla ovat silmäsairaudet, kuten silmäluomien epämuodostumat ja silmänpohjan sairaudet. Lisäksi collieilla voi esiintyä lonkka- ja kyynärnivelten dysplasiaa sekä sydänongelmia.

  On tärkeää huolehtia collieiden terveydestä säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla ja pitämällä ne terveellisessä fyysisessä kunnossa. Lisäksi on tärkeää huolehtia niiden turkin hygieniasta ja liikunnantarpeesta.

  Collie sopii ihmisille, joka

  – on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä collie tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

  – on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä collie on älykäs ja tarvitsee henkistä stimulaatiota

  – asuu tilavassa kodissa, sillä collie tarvitsee tilaa liikkua ja juosta

  – on valmis harjaamaan koiraa säännöllisesti, sillä colliella on pitkä ja tiheä turkki

  Collie:n lähteet