Dobermann

Korkeus: 68-72 cm
Korkeus: 63-72 cm
Paino: 40-45 kg (uros)
Paino: 32-35 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Dobermannilla ei ole muita virallisia nimiä.

Mikä on Dobermann

Dobermann on keskikokoinen ja voimakas rotu, joka tunnetaan älykkyydestään ja uskollisuudestaan omistajalleen. Ne ovat peräisin Saksasta ja alun perin jalostettu vartioimaan ja suojelemaan. Dobermannit ovat erittäin energisiä ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä.

Dobermannit ovat myös erittäin älykkäitä ja nopeita oppimaan, mikä tekee niistä erinomaisia ​​palveluskoiria. Ne ovat myös erittäin uskollisia ja kiintyvät vahvasti perheeseensä. Dobermannit tarvitsevat johdonmukaista koulutusta ja sosiaalistamista varmistaakseen, että ne kehittyvät hyvin käyttäytyviksi aikuisiksi koiriksi.

Dobermannin historia

Dobermann on rotu, joka on saanut nimensä saksalaisen veronkantajan Louis Dobermannin mukaan. Louis Dobermann halusi luoda työkoiran, joka olisi uskollinen ja rohkea, ja joka pystyisi suojelemaan häntä työmatkoillaan. Hän risteytti erilaisia koirarotuja, kuten rottweilereitä, pinseriä ja weimareita, luodakseen tämän uuden rodun.

Dobermannin rotu vakiintui 1800-luvun lopulla ja se tunnustettiin virallisesti omaksi rodukseen vuonna 1900. Dobermannit ovat monipuolisia työkoiria, jotka ovat olleet suosittuja niin sotilas- ja poliisikoirina kuin myös seurakoirina. Ne ovat älykkäitä, rohkeita ja uskollisia kumppaneita, jotka tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä.

Dobermannin luonne

Dobermann on älykäs, rohkea ja itsevarma rotu. Se on erittäin uskollinen omistajalleen ja perheelleen, mutta saattaa olla vieraille varautunut. Dobermann on erittäin energinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Se on myös erittäin oppivainen ja tottelevainen, mikä tekee siitä hyvän koulutettavan. Dobermann on myös erittäin suojelushaluinen ja voi olla aggressiivinen vieraita kohtaan, jos sitä ei ole sosiaalistettu kunnolla. Rotu sopii parhaiten kokeneelle omistajalle, joka pystyy tarjoamaan sille tarpeeksi liikuntaa ja henkistä stimulaatiota.

Dobermannin haasteet

Dobermannit voivat olla alttiita perinnöllisille terveysongelmille, kuten sydän- ja nivelvaivoille.

Ne ovat älykkäitä ja energisiä koiria, jotka tarvitsevat paljon liikuntaa ja henkistä stimulaatiota.

Dobermannit voivat olla hyvin suojelunhaluisia ja vaativat johdonmukaista ja päättäväistä koulutusta.

Dobermannin koko

Dobermann on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 68-72 cm korkeita ja narttujen noin 63-68 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 30-40 kg välillä.

Dobermannin turkinhoito

Dobermannin turkki on lyhyt ja tiheä, joten se ei vaadi kovin paljon hoitoa. Riittää, että harjaat dobermannin turkkia säännöllisesti esimerkiksi kumisualla tai harjalla poistaaksesi irtoavan karvan ja pitääksesi turkin kiiltävänä. Kylmällä säällä dobermanni voi tarvita lisäsuojaa esimerkiksi takin muodossa.

Dobermannin korvat tulee tarkistaa säännöllisesti ja tarvittaessa puhdistaa, sillä ne voivat olla alttiita tulehduksille. Myös kynsien leikkaaminen on tärkeää, jotta koira pysyy terveenä ja kynnet eivät kasva liian pitkiksi.

Dobermannin turkki ei yleensä haise voimakkaasti, joten kylpyjä ei tarvitse antaa kovin usein. Kuitenkin tarvittaessa voit pestä dobermannin turkin miedolla koirashampoolla ja varmistaa, että turkki kuivataan kunnolla pesun jälkeen.

Dobermannin hinta

Dobermannin elinikä

Dobermannin elinikä on yleensä noin 10-12 vuotta, mutta jotkut yksilöt voivat elää jopa 13-14 vuotiaiksi.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhuolto. Säännölliset eläinlääkärikäynnit ja terveellinen elämäntapa voivat auttaa pidentämään dobermannin elinikää.

Dobermann terveys

Dobermannit ovat yleisesti terveitä koiria, mutta heillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia dobermanneilla ovat lonkka- ja kyynärnivelten dysplasia, sydänongelmat, kilpirauhasen sairaudet ja von Willebrandin tauti.

On tärkeää huolehtia dobermannin terveydestä säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä, terveellisellä ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla. Lisäksi on suositeltavaa hankkia dobermanni luotettavalta kasvattajalta, joka tekee terveystarkastuksia vanhemmille koirille ennen pentueen kasvatusta.

Dobermann sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja energinen, ja pystyy tarjoamaan koiralleen paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– on johdonmukainen ja päättäväinen koulutuksessa, sillä dobermannit ovat älykkäitä ja tarvitsevat selkeät rajat

– on valmis sitoutumaan koiran terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon, sillä dobermannit voivat kärsiä joistakin perinnöllisistä terveysongelmista

– haluaa koiran, joka on uskollinen ja omistautunut perheelleen, mutta samalla myös hyvä vartija ja suojelija

Dobermannin lähteet