Dunker

Korkeus: 55-60 cm
Korkeus: 50-55 cm
Paino: 18-25 kg (uros)
Paino: 16-20 kg (naaras)
Elinikä: 12-14 vuotta

Norjanhirvikoira

Mikä on Dunker

Dunker on norjalainen koirarotu, joka tunnetaan myös nimellä Norwegian Hound. Se on keskikokoinen ja vahvarakenteinen metsästyskoira, joka on erityisen suosittu Norjassa. Dunkerilla on lyhyt ja tiheä turkki, joka voi olla eri värejä kuten musta, valkoinen ja punainen.

Dunker on alun perin kehitetty metsästyskoiraksi, erityisesti hirven metsästykseen. Se on älykäs, rohkea ja itsenäinen koira, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Dunker on myös ystävällinen ja leikkisä perheenjäsen, joka sopii hyvin aktiiviseen kotiin.

Dunkern historia

Dunker on norjalainen koirarotu, joka kehitettiin 1800-luvun lopulla metsästyskoiraksi. Rotu sai nimensä norjalaisen metsästäjän Wilhelm Dunkerin mukaan, joka oli tärkeä hahmo rodun kehityksessä.

Dunker on alun perin risteytetty norjanharmaahirvikoiran ja englanninajokoiran välillä. Tavoitteena oli luoda koira, joka olisi nopea ja kestävä metsästyskoira, erityisesti hirven metsästykseen. Dunkerilla on erinomainen hajuaisti ja se on myös hyvä uimari, mikä tekee siitä monipuolisen metsästyskumppanin.

Dunker on suosittu metsästyskoira Norjassa ja muissa Pohjoismaissa, mutta se on harvinaisempi rotu muualla maailmassa. Rotu on myös suosittu seurakoira, sillä se on ystävällinen, leikkisä ja helppo kouluttaa.

Dunkerin luonne

Dunker on ystävällinen, leikkisä ja energinen koirarotu. Se on älykäs ja oppivainen, mutta saattaa olla hieman itsepäinen. Dunker on sosiaalinen ja tulee hyvin toimeen muiden koirien ja ihmisten kanssa. Se rakastaa liikuntaa ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Dunker on myös erinomainen metsästyskoira ja sillä on vahva metsästysvietti.

Dunkerin haasteet

 • Liikunnantarve: Dunker on aktiivinen rotu, jolla on suuri tarve liikuntaan ja aktiviteetteihin. Omistajan tulee varmistaa, että koira saa riittävästi liikuntaa ja virikkeitä päivittäin.
 • Itsenäisyys: Dunker on itsenäinen rotu, joka saattaa olla hieman haastava koulutettava. Omistajan tulee olla johdonmukainen ja kärsivällinen koulutuksen suhteen.
 • Metsästysvietti: Dunker on alun perin metsästyskoira, jolla on vahva metsästysvietti. Omistajan tulee tarjota riittävästi mahdollisuuksia toteuttaa tämä vaisto esimerkiksi harrastusten avulla.
 • Sosiaalistaminen: Dunker saattaa olla hieman varautunut vieraita kohtaan, joten sosiaalistaminen on tärkeää jo pennusta asti. Rotu voi olla myös hieman dominoiva muiden koirien kanssa, joten sosiaalistaminen on tärkeää myös tässä suhteessa.

  Dunkerin koko

  Dunker on keskikokoinen koira, urosten säkäkorkeus on noin 55-60 cm ja narttujen hieman pienempi. Paino vaihtelee yleensä 15-20 kg välillä.

  Dunkerin turkinhoito

  Dunker on keskikokoinen metsästyskoira, jolla on lyhyt ja tiheä turkki. Turkinhoito on suhteellisen helppoa, mutta se vaatii säännöllistä harjaamista ja pesemistä.

  Harjaa Dunkerin turkki vähintään kerran viikossa poistaaksesi irtokarvat ja estääksesi takkujen muodostumisen. Käytä koiran harjaukseen tarkoitettua harjaa tai kampaa, ja varmista että harjaat myös koiran aluskarvaa.

  Pese Dunker tarvittaessa koiran shampoolla ja huuhtele hyvin. Vältä kuitenkin liian usein pesemistä, sillä se voi kuivattaa koiran ihon ja turkin.

  Trimmaa Dunkerin korvat säännöllisesti, jotta estät korvatulehduksia. Tarkista myös koiran kynnet ja leikkaa ne tarvittaessa.

  Muista myös tarkistaa Dunkerin turkki ulkoilun jälkeen esimerkiksi punkkien varalta, ja poista tarvittaessa punkit turkista.

  Dunkerin hinta

  Dunkerin elinikä

  Dunker-koiran elinikä on keskimäärin 10-12 vuotta. Koiran elinikään vaikuttavat monet tekijät, kuten perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydentila. On tärkeää huolehtia koiran terveydestä ja hyvinvoinnista, jotta se voi elää mahdollisimman pitkään ja terveenä.

  Dunkerin terveys

  Dunker on yleisesti terve rotu, joka ei kärsi suurista perinnöllisistä terveysongelmista. Rotu on kestävä ja aktiivinen, ja se tarvitsee säännöllistä liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä. Dunkerit voivat kuitenkin olla alttiita lonkka- ja kyynärnivelten dysplasialle, joten on tärkeää pitää ne hyvässä fyysisessä kunnossa ja välttää liiallista rasitusta nivelille.

  Dunker sopii ihmisille, joka

  – on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä Dunker on energinen rotu ja tarvitsee paljon liikuntaa

  – on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Dunker voi olla hieman itsepäinen ja vaatii johdonmukaista ja positiivista koulutusta

  – asuu maaseudulla tai omakotitalossa, sillä Dunkerilla on voimakas metsästysvietti ja se saattaa olla levoton kerrostaloasunnossa

  – haluaa harrastaa esimerkiksi metsästystä tai agilityä, sillä Dunker on älykäs ja oppivainen rotu, joka nauttii erilaisista aktiviteeteista

  Dunkerin lähteet