Entlebuchinpaimenkoira

Korkeus: noin 44-50 cm
Korkeus: 41-48 cm
Paino: 25-30 kg (uros)
Paino: 20-30 kg (naaras)
Elinikä: 10-15 vuotta

Entlebuchin karjanpaimenkoira

Mikä on Entlebuchinpaimenkoira

Entlebuchinpaimenkoira on sveitsiläinen koirarotu, joka kuuluu paimenkoirien ryhmään. Se on pienin neljästä sveitsiläisestä paimenkoirarodusta ja se on nimetty Entlebuchin laakson mukaan, josta se on peräisin. Rotu on tunnettu älykkyydestään, rohkeudestaan ja sitkeydestään työskennellessään karjan parissa.

Entlebuchinpaimenkoira on keskikokoinen ja vahvarakenteinen koira, jolla on lyhyt ja tiheä karvapeite. Sen luonne on ystävällinen, mutta samalla se on myös erittäin valpas ja aktiivinen. Rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Entlebuchinpaimenkoira on myös erinomainen perhekoira, joka on omistautunut ja suojeleva perheenjäseniään kohtaan. Se on myös hyvä vahtikoira, joka pitää huolen perheensä turvallisuudesta. Rotu on harvinaisempi Suomessa, mutta se on saavuttanut suosiotaan aktiivisten ja urheilullisten omistajien keskuudessa.

Entlebuchinpaimenkoiran historia

Entlebuchinpaimenkoira on yksi neljästä sveitsiläisestä paimenkoirarodusta, jotka ovat peräisin Sveitsin Alpeilta. Rotu on nimetty Entlebuchin laakson mukaan, josta se on peräisin. Entlebuchinpaimenkoiraa käytettiin alun perin karjan paimentamiseen ja vartioimiseen, ja se on tunnettu älykkyydestään ja sitkeydestään työtehtävissä.

Rotu on vanha, ja sen alkuperä juontaa juurensa vuosisatojen taakse. Entlebuchinpaimenkoiria on käytetty monipuolisesti maatiloilla ja karjatiloilla, ja ne ovat olleet tärkeä osa sveitsiläistä maatalouselämää. Rotu on myös suosittu harrastuskoira, ja sitä käytetään edelleen karjan paimennuksessa eri puolilla maailmaa.

Entlebuchinpaimenkoira on pienin sveitsiläisistä paimenkoiraroduista, ja se erottuu muista roduista muun muassa lyhyestä karvapeitteestään ja kolmivärisestä värityksestään. Rotu on ystävällinen, aktiivinen ja älykäs, ja se sopii hyvin perhekoiraksi aktiiviselle ja ulkoilmaa rakastavalle omistajalle.

Entlebuchinpaimenkoiran luonne

Entlebuchinpaimenkoira on älykäs, rohkea ja aktiivinen rotu. Se on erittäin uskollinen omistajalleen ja perheelleen, mutta saattaa olla vieraille aluksi hieman varautunut. Entlebuchinpaimenkoira on myös erittäin energinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Se on myös erittäin oppivainen ja motivoitunut tekemään töitä omistajansa kanssa. Rotu on yleisesti ottaen ystävällinen ja leikkisä, mutta saattaa olla hieman dominoiva muiden koirien kanssa.

Entlebuchinpaimenkoiran haasteet

  • Entlebuchinpaimenkoirat tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina. Niiden energiamäärä voi olla haastavaa hallita, jos niille ei tarjota riittävästi liikuntaa.
  • Entlebuchinpaimenkoirat ovat älykkäitä ja itsenäisiä, mikä voi tehdä niiden kouluttamisesta haastavaa. Omistajan tulee olla johdonmukainen ja kärsivällinen koulutuksen suhteen.
  • Entlebuchinpaimenkoirat voivat olla varautuneita vieraita kohtaan ja tarvitsevat sosiaalistamista ja totuttelua erilaisiin tilanteisiin jo pentuina.
  • Entlebuchinpaimenkoirat voivat olla taipuvaisia vartiointikäyttäytymiseen, mikä voi aiheuttaa ongelmia yliaggressiivisuuden tai epäluuloisuuden muodossa.

Entlebuchinpaimenkoiran koko

Entlebuchinpaimenkoira on keskikokoinen rotu, urosten ollessa noin 44-52 cm korkeita ja narttujen 42-50 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 16-25 kg välillä.

Entlebuchinpaimenkoiran turkinhoito

Entlebuchinpaimenkoiran turkki on lyhyt ja tiheä, ja se vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen hyvässä kunnossa. Turkkia tulee harjata vähintään kerran viikossa poistaakseen irtoavan karvan ja estääkseen takkujen muodostumisen.

Kylvetä Entlebuchinpaimenkoiraa tarvittaessa käyttäen koirille tarkoitettua shampoota. Vältä kuitenkin liian usein pesemistä, sillä se voi kuivattaa koiran ihon ja turkin.

Trimmaa koiran kynnet säännöllisesti ja tarkista korvat sekä silmät viikoittain. Pidä myös huolta hampaiden harjauksesta ja suuhygieniasta.

Entlebuchinpaimenkoiran turkki ei vaadi kovin paljon hoitoa, mutta säännöllinen harjaus ja yleinen hygienian ylläpito ovat tärkeitä osia koiran hyvinvoinnista huolehtimisessa.

Entlebuchinpaimenkoiran hinta

Entlebuchinpaimenkoiran elinikä

Entlebuchinpaimenkoiran elinikä on yleensä noin 10-14 vuotta.

Elinikään vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, yleinen terveydentila ja elinolosuhteet.

Entlebuchinpaimenkoiran terveys

Entlebuchinpaimenkoirat ovat yleisesti terveitä ja kestäviä koiria. Rotu on geneettisesti monipuolinen, mikä auttaa vähentämään perinnöllisiä sairauksia. Kuitenkin, kuten kaikilla roduilla, myös Entlebuchinpaimenkoirilla voi esiintyä joitakin terveysongelmia, kuten lonkka- ja kyynärnivelten dysplasiaa sekä silmäsairauksia.

On tärkeää huolehtia Entlebuchinpaimenkoiran terveydestä säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla, terveellisellä ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla. Lisäksi rotu saattaa tarvita erityistä huomiota hampaiden terveyden ylläpitämiseksi.

Entlebuchinpaimenkoiran sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Entlebuchinpaimenkoira on älykäs ja tarvitsee paljon henkistä stimulaatiota

– asuu maaseudulla tai omakotitalossa, sillä rotu tarvitsee tilaa ja mahdollisuuden juosta vapaana

– on valmis antamaan koiralle paljon huomiota ja rakkautta, sillä Entlebuchinpaimenkoira on erittäin kiintyväinen ja seurallinen rotu

Entlebuchinpaimenkoiran lähteet