Espanjanajokoira

Korkeus: 52-57 cm
Korkeus: 52-57 cm
Paino: 23-27 kg (uros)
Paino: 25-34 kg (naaras)
Elinikä: 12-14 vuotta

Espanjan ajokoira, Sabueso Español

Mikä on Espanjanajokoira

Espanjanajokoira on keskikokoinen ja voimakasrotuinen koira, joka on peräisin Espanjasta. Se on alun perin kehitetty metsästyskoiraksi, erityisesti ajamaan riistaa maastosta. Espanjanajokoiralla on vahva metsästysvietti ja se on erittäin energinen ja kestävä rotu.

Espanjanajokoira on älykäs ja oppivainen koira, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Se on myös erittäin uskollinen ja omistautunut perheelleen, mutta saattaa olla varautunut vieraita kohtaan.

Tämä rotu on yleensä terve ja kestävä, mutta sillä voi olla taipumusta lonkka- ja silmäsairauksiin. Espanjanajokoira on ihanteellinen valinta aktiiviselle omistajalle, joka pystyy tarjoamaan sille riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja.

Espanjanajokoiran historia

Espanjanajokoira, myös tunnettu nimellä Podenco Español, on antiikin alkuperää oleva koirarotu, joka on peräisin Espanjasta. Rotu on ollut osa Espanjan kulttuuria ja historiaa jo vuosisatojen ajan.

Espanjanajokoira on perinteisesti käytetty metsästyksessä, erityisesti kanien ja jänisten metsästyksessä. Niiden uskotaan olevan peräisin muinaisista egyptiläisistä ja foinikialaisista koirista, jotka toivat rotunsa Espanjaan.

Espanjanajokoira on erittäin nopea ja kestävä koira, joka on erinomainen metsästyskumppani. Rotu on myös suosittu seurakoira Espanjassa ja ympäri maailmaa.

Espanjanajokoira on tunnettu elegantista ulkonäöstään ja ystävällisestä luonteestaan. Rotu on edelleen suosittu Espanjassa ja sitä kasvatetaan ympäri maailmaa sekä metsästys- että seurakoirana.

Espanjanajokoira

Espanjanajokoira on älykäs, energinen ja rohkea rotu. Ne ovat erittäin omistautuneita perheelleen ja yleensä hyvin ystävällisiä ihmisiä kohtaan. Espanjanajokoirat ovat myös erittäin aktiivisia ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina. Ne ovat myös erinomaisia metsästyskoiria ja nauttivat työskentelystä ihmisen kanssa. Rotu on yleensä hyvin sosiaalinen muiden koirien kanssa, mutta saattaa olla varautunut vieraita kohtaan. Espanjanajokoira on myös erittäin älykäs ja oppivainen, mikä tekee niistä hyviä koulutettavia.

Espanjanajokoira

Espanjanajokoiran haasteita ovat sen voimakas metsästysvietti ja tarve liikuntaan. Tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen tyytyväisenä ja terveenä. Lisäksi espanjanajokoira saattaa olla haastava koulutettava, sillä se on älykäs ja omatoiminen rotu, joka saattaa testata omistajansa kärsivällisyyttä. Rotu saattaa myös olla varautunut vieraita kohtaan, joten sosiaalistaminen on tärkeää jo pennusta asti.

Espanjanajokoira koko

Espanjanajokoira on keskikokoinen koira, urosten säkäkorkeus on noin 52-57 cm ja narttujen 48-53 cm. Paino vaihtelee yleensä 20-25 kg välillä.

Espanjanajokoiran turkinhoito

Espanjanajokoiran turkki on lyhyt ja tiheä, eikä se vaadi kovin paljon hoitoa. Riittää, että harjaat koiraa säännöllisesti pitääksesi turkin hyvässä kunnossa.

Käytä harjaamiseen kumisualla tai harjalla, joka sopii lyhyelle turkille. Harjaa koira läpi vähintään kerran viikossa poistaaksesi irtoavan karvan ja estääksesi takkujen muodostumisen.

Kylpeminen ei yleensä ole tarpeellista, mutta tarvittaessa voit pestä koiran miedolla koirashampoolla. Muista kuivata turkki hyvin pesun jälkeen, jotta iho ei ärsyynny.

Trimmausta ei yleensä tarvita, mutta tarkista koiran korvat ja leikkaa tarvittaessa kynnet säännöllisesti.

Espanjanajokoira

Espanjanajokoiran hinta vaihtelee yleisesti 1000-2000 euron välillä Suomessa.

Espanjanajokoira elinikä

Espanjanajokoiran elinikä on yleensä noin 12-14 vuotta.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi rodun geneettiset taipumukset sairauksiin, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. Säännölliset eläinlääkärikäynnit ja terveellinen elämäntapa voivat auttaa pidentämään espanjanajokoiran elinikää.

Espanjanajokoira terveys

Espanjanajokoirat ovat yleisesti terveitä ja kestäviä koiria. Rotu on geneettisesti monipuolinen, mikä auttaa vähentämään perinnöllisiä sairauksia. Kuitenkin kuten kaikilla roduilla, myös espanjanajokoirilla voi esiintyä joitakin terveysongelmia, kuten lonkka- ja kyynärnivelten dysplasiaa sekä silmäsairauksia.

On tärkeää huolehtia espanjanajokoiran terveydestä oikeanlaisella ruokavaliolla, riittävällä liikunnalla ja säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla. Lisäksi rotu saattaa tarvita erityistä huomiota korviensa ja silmiensä puhdistamiseen, sillä ne voivat olla alttiita tulehduksille.

Espanjanajokoira sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja energinen, ja haluaa harrastaa koiran kanssa esimerkiksi metsästystä tai agilityä

– pystyy tarjoamaan koiralle paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen

– asuu maaseudulla tai omistaa suuren aidatun pihan, jossa koira voi juosta vapaasti

Espanjanajokoiran lähteet