Flat coated noutaja

Korkeus: 58-61 cm
Korkeus: 56-61 cm
Paino: 27-36 kg (uros)
Paino: 25-32 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Flat coated retriever

Mikä on Flat coated noutaja

Flat coated noutaja on keskikokoinen ja energinen koirarotu, joka tunnetaan erinomaisesta metsästys- ja vesipelastustaidoistaan. Ne ovat ystävällisiä, iloisia ja aktiivisia koiria, jotka sopivat hyvin perhekoiriksi.

Flat coated noutajat ovat mustia tai maksanruskeita, ja niillä on kaunis, kiiltävä turkki. Ne ovat älykkäitä ja oppivat nopeasti erilaisia temppuja ja tehtäviä. Flat coated noutajat tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä.

Tämä rotu on ystävällinen kaikkia kohtaan, myös vieraita ja muita eläimiä kohtaan. Ne ovat erinomaisia seurakoiria ja rakastavat olla mukana perheen aktiviteeteissa. Flat coated noutajat ovat myös erinomaisia vesipetoja ja nauttivat uimisesta ja vesileikeistä.

Flat coated noutajan historia

Flat coated noutaja on vanha metsästyskoirarotu, joka kehittyi 1800-luvun lopulla Britanniassa. Rotu on peräisin newfoundlandin- ja labradorinnoutajista sekä mahdollisesti myös settereistä ja spanieleista. Flat coated noutajaa käytettiin alun perin lintujen metsästykseen ja vesilintujen noutamiseen.

Rotu tunnetaan erityisesti sen ystävällisestä ja iloisesta luonteesta. Flat coated noutaja on myös erittäin älykäs ja oppivainen koira, joka sopii hyvin perhekoiraksi. Rotu on suosittu niin metsästys- kuin seurakoiranakin ympäri maailmaa.

Flat coated noutaja on myös menestynyt hyvin näyttelyissä ja agilityssa. Rotu on edelleen suosittu metsästyskoira, mutta sitä pidetään myös erinomaisena seurakoirana sen ystävällisen ja leikkisän luonteen vuoksi.

Flat coated noutajan luonne

Flat coated noutaja on iloinen, ystävällinen ja leikkisä rotu. Ne ovat erittäin sosiaalisia ja nauttivat ihmisten seurasta. Flat coated noutajat ovat myös älykkäitä ja oppivat nopeasti erilaisia temppuja ja tehtäviä. Ne ovat energisiä ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina. Flat coated noutajat ovat myös erinomaisia perhekoiria, jotka ovat lempeitä lasten kanssa ja hyvin suojelevia perhettään kohtaan.

Flat coated noutajan haasteet

  • Liikunnantarve: Flat coated noutajat tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina. Niiden energiataso voi olla haastavaa hallita, jos niille ei tarjota riittävästi liikuntaa.
  • Koulutettavuus: Vaikka flat coated noutajat ovat älykkäitä ja oppivat nopeasti, ne voivat olla myös itsepäisiä ja omatoimisia. Tämä voi tehdä niiden kouluttamisesta haastavaa, ja ne saattavat tarvita johdonmukaista ja positiivista koulutusta.
  • Sosiaalisuus: Flat coated noutajat ovat erittäin sosiaalisia koiria ja tarvitsevat paljon ihmiskontakteja ja seuraa pysyäkseen onnellisina. Yksinolo voi olla näille koirille vaikeaa ja johtaa eroahdistukseen tai muihin käytösongelmiin.
  • Terveysongelmat: Flat coated noutajilla voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia, kuten lonkka- ja kyynärnivelten dysplasiaa sekä silmäsairauksia. Tämä voi aiheuttaa huolta omistajille ja vaatia säännöllistä eläinlääkärin seurantaa.

Flat coated noutajan koko

Flat coated noutaja on keskikokoinen koira, uroksilla säkäkorkeus on noin 58-61 cm ja nartuilla noin 56-59 cm. Paino vaihtelee yleensä 25-35 kg välillä.

Flat coated noutajan turkinhoito

Flat coated noutajan turkki on keskipitkä, tiheä ja sileä. Sen hoitaminen vaatii säännöllistä harjaamista ja trimmaamista pitääkseen sen hyvässä kunnossa.

Flat coated noutajaa tulisi harjata vähintään kerran viikossa poistaakseen irtoavan karvan ja estääkseen takkujen muodostumisen. Koiran turkki kannattaa myös trimmata säännöllisesti, esimerkiksi kynsien leikkaamisen yhteydessä.

Koiran turkkia ei suositella pestävän liian usein, sillä se voi kuivattaa ja vahingoittaa sen luonnollista rasvakerrosta. Sen sijaan turkki kannattaa harjata ja tarvittaessa pyyhkiä kostealla liinalla pitääkseen sen puhtaana.

Flat coated noutajan korvat tulisi tarkistaa ja tarvittaessa puhdistaa säännöllisesti, ja myös kynsien leikkaaminen on tärkeää koiran hyvinvoinnin kannalta.

Flat coated noutajan hinta

Flat coated noutajan elinikä

Flat coated noutajan elinikä on yleensä noin 10-12 vuotta.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja hyvinvoinnista, jotta se voi elää mahdollisimman pitkän ja terveen elämän.

Flat coated noutajan terveys

Flat coated noutajat ovat yleisesti terveitä koiria, mutta kuten kaikilla roduilla, heilläkin voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia flat coated noutajilla ovat lonkka- ja kyynärnivelten dysplasia, silmäsairaudet kuten kaihi ja progressiivinen verkkokalvon surkastuma, sekä sydänongelmat kuten dilatoiva kardiomyopatia.

On tärkeää huolehtia flat coated noutajan terveydestä säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä, terveellisellä ruokavaliolla, riittävällä liikunnalla ja asianmukaisella hoidolla. Lisäksi kasvattajan huolellinen valinta ja pentujen vanhempien terveystarkastukset voivat auttaa vähentämään perinnöllisten sairauksien riskiä.

Flat coated noutaja sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– on valmis sitoutumaan koiran koulutukseen ja sosiaalistamiseen, sillä flat coated noutajat ovat älykkäitä ja oppivat nopeasti

– haluaa seurallisen ja ystävällisen koiran, joka sopii hyvin perheeseen ja lapsille

– on valmis harjaamaan koiraa säännöllisesti, sillä flat coated noutajalla on pitkä ja tiheä turkki

Flat coated noutajan lähteet