Foxterrieri

Korkeus: noin 39-41 cm
Korkeus: noin 35-40 cm
Paino: 6-8 kg (uros)
Paino: 6-8 kg (naaras)
Elinikä: 13-15 vuotta

Kettuterrieri

Mikä on Foxterrieri

Foxterrieri on pieni ja energinen koirarotu, joka tunnetaan rohkeudestaan ja vilkkaudestaan. Ne ovat peräisin Englannista ja alun perin käytettiin metsästyksessä pienriistan, kuten kettujen, ajamiseen maan alla. Foxterrierit ovat älykkäitä ja nopeita oppimaan uusia asioita, mutta heillä voi olla myös omaa tahtoa.

Heillä on lyhyt ja tiheä turkki, joka vaatii säännöllistä harjaamista. Foxterrierit ovat myös aktiivisia ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina. Ne ovat yleensä ystävällisiä ja leikkisiä perheenjäseniä, mutta voivat olla myös varovaisia vieraita kohtaan.

Foxterrierin historia

Foxterrieri on peräisin Englannista ja se on alun perin kehitetty metsästyskoiraksi. Rotu on saanut nimensä sen kyvystä metsästää kettuja (englanniksi ”fox”). Foxterrieri on erittäin energinen ja rohkea koira, joka on myös osoittanut taitojaan rotujen välisissä koiranäyttelyissä.

Foxterrierin luonne

Foxterrieri on energinen, rohkea ja älykäs rotu. Se on erittäin leikkisä ja seuraa mielellään omistajansa perässä seikkailuissa. Foxterrieri on myös erittäin utelias ja se rakastaa tutkia ympäristöään. Rotu on yleensä ystävällinen ja sosiaalinen muiden koirien ja ihmisten kanssa, mutta saattaa olla hieman dominoiva muiden koirien kanssa. Foxterrieri tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Foxterrierin haasteet

  • Voimakas saalistusvietti, joka voi aiheuttaa ongelmia muiden eläinten kanssa
  • Tarve liikuntaan ja aktiviteetteihin, jotta koira ei kyllästy ja ala purkaa energiaansa tuhoamalla tavaroita
  • Sosiaalistamisen tarve, jotta koira oppii olemaan muiden koirien ja ihmisten kanssa
  • Omistajan tulee olla johdonmukainen ja päättäväinen, jotta koira oppii tottelevaisuutta ja hyviä tapoja

Foxterrierin koko

Foxterrieri on keskikokoinen koira, uroksilla säkäkorkeus on noin 39-41 cm ja nartuilla noin 36-39 cm. Paino vaihtelee yleensä 6-9 kg välillä.

Foxterrierin turkinhoito

Foxterrierin turkki on lyhyt ja tiheä, joten se ei vaadi kovin paljoa hoitoa. Riittää, että harjaat koiraa säännöllisesti esimerkiksi kumisualla tai harjalla poistaaksesi irtoavan karvan ja pitääksesi turkin siistinä.

Kylpeminen ei ole välttämätöntä usein, mutta tarvittaessa voit pestä koiran miedolla koirashampoolla. Muista kuitenkin kuivata turkki hyvin pesun jälkeen, jotta koiralle ei tule iho-ongelmia.

Trimmaus on suositeltavaa tehdä muutaman kerran vuodessa, jotta turkki pysyy siistinä ja terveenä. Trimmaus voidaan tehdä itse tai ammattilaisen toimesta.

Muista myös tarkistaa koiran korvat ja leikata kynnet säännöllisesti. Pidä myös huolta koiran hampaista harjaamalla niitä säännöllisesti.

Foxterrierin hinta

Foxterrierin hinta vaihtelee yleisesti 800-1500 euron välillä Suomessa. Hintaan vaikuttavat muun muassa pentujen sukutaulu, terveystarkastukset ja kasvattajan maine. On tärkeää ostaa koira luotettavalta kasvattajalta, joka huolehtii pentujen hyvinvoinnista ja terveydestä.

Foxterrierin elinikä

Foxterrierin elinikä on yleisesti noin 12-15 vuotta. Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, yleinen terveydentila ja elinolosuhteet. On tärkeää huolehtia koiran terveydestä ja hyvinvoinnista, jotta se voi elää mahdollisimman pitkän ja terveen elämän.

Foxterrierin terveys

Foxterrierit ovat yleisesti terveitä koiria, mutta heillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia foxterriereillä ovat esimerkiksi iho-ongelmat, allergiat, silmäsairaudet ja polvilumpion sijoiltaanmeno. On tärkeää huolehtia foxterrierin terveydestä säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä ja terveellisellä ruokavaliolla.

Foxterrierin sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja energinen

– haluaa koiran, joka on älykäs ja oppivainen

– on valmis tarjoamaan paljon liikuntaa ja aktiviteetteja koiralleen

– pystyy tarjoamaan selkeät rajat ja johdonmukaisen koulutuksen

– nauttii koiran kanssa puuhailusta ja leikkimisestä

Foxterrierin lähteet