Gordoninsetteri

Korkeus: 66-69 cm
Korkeus: 58-66 cm
Paino: 25-36 kg (uros)
Paino: 20-25 kg (naaras)
Elinikä: 10-12 vuotta

Gordon setteri

Mikä on Gordoninsetteri

Gordoninsetteri on suuri ja voimakasrotuinen koira, joka kuuluu settereiden ryhmään. Se on peräisin Skotlannista ja sitä käytetään pääasiassa metsästyksessä lintukoirana. Gordoninsetteri on tunnettu erinomaisesta hajuaististaan ja hyvästä työskentelyhalusta.

Tämä rotu on ystävällinen, älykäs ja helposti koulutettavissa. Gordoninsetteri on myös erittäin energinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä. Se sopii hyvin aktiiviselle omistajalle, joka pystyy tarjoamaan sille riittävästi liikuntaa ja virikkeitä.

Gordoninsetteri on kaunis ja elegantti koira, jolla on pitkä ja silkkimäinen turkki. Sen väritys on musta ja ruskea, ja se voi olla myös valkoisia merkkejä. Tämä rotu on suosittu metsästyskoira, mutta se sopii myös hyvin seurakoiraksi perheisiin, jotka pystyvät tarjoamaan sille tarvittavan liikunnan ja aktiviteetit.

Gordoninsetterin historia

Gordoninsetteri on peräisin Skotlannista ja se on yksi neljästä setterirodusta. Rotu kehitettiin 1800-luvulla Gordonin herttuan toimesta, joka halusi luoda erinomaisen metsästyskoiran lintujen ja riistan etsintään. Gordoninsetteri on risteytetty englanninsetterin, cockerspanielin ja verikoiran kanssa.

Gordoninsetteri on erittäin suosittu metsästyskoira, mutta se on myös mainio seurakoira. Rotu on tunnettu älykkyydestään, uskollisuudestaan ja ystävällisestä luonteestaan. Gordoninsetteri on myös erittäin hyvä perhekoira, joka tulee hyvin toimeen lasten kanssa.

Gordoninsetterin luonne

Gordoninsetteri on älykäs, rohkea ja itsenäinen koira. Se on ystävällinen ja lempeä perheenjäsen, joka rakastaa olla ihmisten seurassa. Gordoninsetteri on myös erittäin energinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Se on myös erinomainen metsästyskoira, joka nauttii työskentelystä ja tehtävien suorittamisesta. Gordoninsetteri on myös hyvin suojeleva ja saattaa olla vieraita kohtaan varautunut, mutta se on yleensä hyvin kiltti ja lempeä kaikille, jotka se tuntee.

Gordoninsetterin haasteet

 • Gordoninsetteri on energinen rotu, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen tyytyväisenä.
 • Rotu saattaa olla hieman itsepäinen ja vaatia johdonmukaista koulutusta.
 • Gordoninsetteri voi olla herkkä terveysongelmille, kuten lonkkadysplasialle ja silmäsairauksille.
 • Rotu saattaa olla varautunut vieraita kohtaan ja vaatia sosiaalistamista pentu-iässä.
 • Gordoninsetteri voi olla taipuvainen ylipainoon, joten ruokavalion ja liikunnan tulee olla tasapainossa.

  Gordoninsetterin koko

  Gordoninsetteri on keskikokoinen koira, urosten säkäkorkeus on noin 58-66 cm ja narttujen 55-63 cm. Paino vaihtelee yleensä 20-32 kg välillä.

  Gordoninsetterin turkinhoito

  Gordoninsetterin turkki on lyhyt, tiheä ja sileä. Sen hoitaminen ei vaadi kovin paljoa vaivaa, mutta säännöllinen harjaus on tärkeää pitää turkki hyvässä kunnossa.

  Harjaa Gordoninsetteriä vähintään kerran viikossa poistaaksesi irtokarvat ja estääksesi takkujen muodostumisen. Käytä harjaamiseen sopivaa kampaa tai harjaa, joka ei vahingoita koiran ihoa.

  Kylpeminen ei yleensä ole tarpeellista, ellei koira ole erityisen likainen. Käytä koirille tarkoitettua shampoota ja huuhtele turkki huolellisesti, jotta iho ei ärsyynny.

  Leikkaa Gordoninsetterin kynnet säännöllisesti ja tarkkaile korvien puhtautta. Puhdista korvat tarvittaessa koirille tarkoitetuilla puhdistusaineilla.

  Muista myös tarkistaa koiran hampaat ja puhdistaa ne säännöllisesti, jotta hammaskivi ei pääse muodostumaan.

  Gordoninsetterin hinta

  Gordoninsetterin elinikä

  Gordoninsetterin elinikä on yleensä noin 10-12 vuotta, mutta terveillä yksilöillä se voi elää jopa 14 vuotiaaksi.

  Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja tarjota sille laadukasta ravintoa sekä riittävästi liikuntaa ja virikkeitä.

  Gordoninsetterin terveys

  Gordoninsetteri on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia ovat lonkka- ja kyynärnivelten dysplasia, silmäsairaudet ja kilpirauhasen ongelmat. On tärkeää huolehtia Gordoninsetterin terveydestä säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä ja terveellisellä ruokavaliolla.

  Gordoninsetterin sopii ihmisille, joka

  – on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä Gordoninsetteri tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

  – on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Gordoninsetteri on älykäs ja tarvitsee paljon henkistä stimulaatiota

  – asuu omakotitalossa tai maaseudulla, sillä Gordoninsetteri tarvitsee tilaa ja mahdollisuuden juosta vapaana

  – on valmis harjaamaan koiraa säännöllisesti, sillä Gordoninsetterin turkki vaatii hoitoa ja karvanlähtöä voi olla runsaasti

  Gordoninsetterin lähteet