Haldeninajokoira

Korkeus: 52-56 cm
Korkeus: 52-56 cm
Paino: 20-25 kg (uros)
Paino: 18-20 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Haldeninajokoira tunnetaan myös nimillä Halden Hound, Haldenstøveri ja Halden Bracke.

Mikä on Haldeninajokoira

Haldeninajokoira on norjalainen koirarotu, joka on peräisin Haldenin kaupungista. Se on keskikokoinen ja vahvarakenteinen ajokoira, joka on erinomainen metsästyskoira. Haldeninajokoira on erittäin energinen ja aktiivinen rotu, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Tämä rotu on tunnettu erinomaisesta hajuaististaan ja kyvystään jäljittää saalista. Haldeninajokoirat ovat myös älykkäitä ja oppivat nopeasti uusia asioita. Ne ovat yleensä ystävällisiä ja sosiaalisia koiria, jotka tulevat hyvin toimeen ihmisten ja muiden eläinten kanssa.

Haldeninajokoirat tarvitsevat paljon stimulaatiota ja aktiviteetteja, jotta ne eivät kyllästy. Ne sopivat parhaiten aktiivisille omistajille, jotka ovat valmiita tarjoamaan niille riittävästi liikuntaa ja henkistä stimulaatiota. Haldeninajokoira on harvinainen rotu Suomessa, mutta se on suosittu metsästyskoira Norjassa.

Haldeninajokoira

Haldeninajokoira on norjalainen koirarotu, joka on peräisin Haldenin kaupungista Itä-Norjassa. Rotu on perinteisesti käytetty metsästykseen, erityisesti ajamaan hirviä ja muita suurriistaeläimiä.

Haldeninajokoiran historia juontaa juurensa 1800-luvulle, jolloin rotua alettiin kehittää paikallisten metsästäjien tarpeisiin. Koirat jalostettiin kestäviksi ja nopeaksi ajokoiriksi, jotka pystyivät seuraamaan hirviä pitkiä matkoja läpi vaikeakulkuisen maaston.

Nykyään Haldeninajokoira on edelleen suosittu metsästyskoira Norjassa, mutta sitä käytetään myös seurakoirana ja harrastuskoirana. Rotu on tunnettu älykkyydestään, rohkeudestaan ja hyvästä hajuaististaan.

Haldeninajokoira

Haldeninajokoirat ovat älykkäitä, rohkeita ja itsenäisiä koiria. Ne ovat erittäin energisiä ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina. Haldeninajokoirat ovat myös erittäin sosiaalisia ja rakastavat olla osa perhettä. Ne ovat yleensä ystävällisiä ja leikkisiä muiden koirien ja ihmisten kanssa. Haldeninajokoirat ovat myös erinomaisia metsästyskoiria ja niillä on vahva saalisvietti. Ne ovat myös erittäin äänekkäitä ja voivat haukkua paljon, joten niiden omistajan tulee olla valmis käsittelemään tätä piirrettä.

Haldeninajokoira

Haldeninajokoiran haasteita ovat sen voimakas metsästysvietti ja tarve liikkua paljon. Tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen tyytyväisenä. Lisäksi Haldeninajokoiralla voi olla taipumusta olla itsenäinen ja omatoiminen, mikä voi aiheuttaa haasteita sen kouluttamisessa ja hallinnassa. Rotu saattaa myös olla varautunut vieraita kohtaan, joten sosiaalistaminen on tärkeää sen kanssa. Haldeninajokoiran turkin hoito voi myös olla aikaa vievää, sillä se vaatii säännöllistä harjaamista ja trimmaamista.

Haldeninajokoira koko

Haldeninajokoira on keskikokoinen koira, urosten säkäkorkeus on noin 52-56 cm ja narttujen 50-54 cm. Paino vaihtelee yleensä 18-20 kg välillä.

Haldeninajokoiran turkinhoito

Haldeninajokoiran turkki on lyhyt ja tiheä, joten se ei vaadi kovin paljoa hoitoa. Koiran turkki on helppo pitää siistinä ja hyväkuntoisena säännöllisellä harjauksella ja pesemisellä tarpeen mukaan.

Harjaa Haldeninajokoira säännöllisesti pehmeällä harjalla poistaaksesi irtoavan karvan ja estääksesi takkujen muodostumisen. Koiran turkki kannattaa tarkistaa myös säännöllisesti mahdollisten loisten varalta.

Koiran peseminen on hyvä hoitaa tarpeen mukaan esimerkiksi silloin, kun koira on likaantunut ulkoillessaan. Käytä koiran turkin pesuun sopivaa koirashampoota ja varmista, että peset sen huolellisesti ja kuivaat hyvin pesun jälkeen.

Muista myös leikata koiran kynnet säännöllisesti ja tarkistaa korvat sekä hampaat terveyden varmistamiseksi. Jos et ole varma, miten koiran turkkia tulisi hoitaa, voit kysyä neuvoa eläinlääkäriltä tai koiranhoitajalta.

Haldeninajokoira

Haldeninajokoiran hinta vaihtelee yleisesti 1000-2000 euron välillä Suomessa.

Haldeninajokoira elinikä

Haldeninajokoiran elinikä on keskimäärin 12-15 vuotta.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito.

Haldeninajokoira terveys

Haldeninajokoirat ovat yleisesti terveitä ja kestäviä koiria. Rotu on perusterve eikä sillä ole merkittäviä perinnöllisiä sairauksia. Terveellisen elämäntavan ylläpitäminen, kuten riittävä liikunta ja tasapainoinen ruokavalio, on kuitenkin tärkeää myös Haldeninajokoirille.

On kuitenkin hyvä muistaa, että jokainen koira on yksilö ja voi sairastua erilaisiin sairauksiin tai vaivoihin. Siksi säännölliset eläinlääkärintarkastukset ja rokotukset ovat tärkeitä Haldeninajokoiran terveyden ylläpitämisessä.

Haldeninajokoira sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä Haldeninajokoira tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Haldeninajokoira on älykäs ja itsenäinen rotu, joka tarvitsee johdonmukaista ja positiivista koulutusta

– asuu maaseudulla tai omakotitalossa, sillä Haldeninajokoira tarvitsee tilaa ja mahdollisuuden juosta vapaana

– on valmis antamaan koiralle paljon huomiota ja aikaa, sillä Haldeninajokoira on hyvin seurallinen ja kiintyy vahvasti omistajaansa

Haldeninajokoiran lähteet