Havanese

Paino: 4-7 kg (uros)
Paino: 3-6 kg (naaras)
Elinikä: 14-16 vuotta

Havannankoira

Mikä on Havanese

Havanese on pieni ja iloinen koirarotu, joka on peräisin Kuubasta. Ne tunnetaan myös nimellä Havannankoira. Havanese on seurakoira, joka on erittäin ystävällinen, leikkisä ja älykäs. Ne ovat myös erittäin sosiaalisia ja tulevat hyvin toimeen ihmisten ja muiden eläinten kanssa.

Havanese on myös erittäin helppo kouluttaa ja ne ovat erinomaisia perhekoiria. Ne rakastavat huomiota ja ovat usein hyvin kiintyneitä omistajiinsa. Havanese on myös erittäin energinen rotu ja tarvitsee päivittäistä liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Havanese on myös tunnettu pitkästä ja silkkisestä turkistaan, joka vaatii säännöllistä hoitoa ja harjaamista. Ne voivat olla eri värejä, kuten valkoinen, musta, ruskea ja harmaa. Havanese on ihanteellinen valinta perheille, jotka etsivät iloista ja leikkisää seuralaista.

Havanese koiran historia

Havannankoira, jota kutsutaan myös Havaneseksi, on peräisin Kuubasta. Rotu on saanut nimensä Kuuban pääkaupungista Havannasta. Havannankoira on vanha rotu, joka on ollut suosittu seurakoira jo vuosisatojen ajan.

Havannankoirat ovat olleet suosittuja erityisesti aristokraattien ja porvariston keskuudessa. Ne ovat olleet seurakoiria ja rakastettuja lemmikkejä, jotka ovat viihtyneet ihmisten seurassa. Rotu on säilynyt suhteellisen samanlaisena vuosisatojen ajan, ja se on edelleen suosittu seurakoira ympäri maailmaa.

Havannankoirat ovat pienikokoisia ja iloisia koiria, jotka ovat tunnettuja pitkästä ja silkkisestä turkistaan. Ne ovat älykkäitä ja leikkisiä koiria, jotka ovat helppoja kouluttaa. Havannankoirat ovat myös sosiaalisia ja nauttivat ihmisten seurasta.

Havanese luonne

Havanesen luonne on iloinen, leikkisä ja ystävällinen. Ne ovat älykkäitä ja oppivat nopeasti uusia asioita. Havaneset ovat myös seurallisia ja rakastavat olla perheensä kanssa. Ne ovat lempeitä ja helppoja kouluttaa, mutta voivat olla hieman itsepäisiä. Havaneset ovat hyviä lapsiperheissä ja sopivat hyvin myös vanhemmille ihmisille seurakoiriksi.

Havanesen haasteet

 • Havaneset voivat olla taipuvaisia eristäytymään ja kehittämään eroahdistusta, joten niiden kanssa tulee harjoitella yksinoloa ja sosiaalistamista.
 • Tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä ja onnellisena.
 • Havaneset voivat olla vaikeita kouluttaa, joten omistajan tulee olla kärsivällinen ja johdonmukainen.
 • Tämä rotu voi olla herkkä ruoansulatusongelmille, joten ruokavalio tulee valita huolellisesti.
 • Havaneset voivat olla alttiita erilaisille terveysongelmille, kuten sydän- ja silmäsairauksille, joten säännöllinen eläinlääkärin tarkastus on tärkeää.

  Havanesen koko

  Havanesen koko vaihtelee rodun yksilöiden välillä, mutta yleisesti ottaen se on pieni koira. Havanesen säkäkorkeus on noin 23-27 cm ja paino noin 3-6 kg. Ne ovat siis kompaktin kokoisia ja sopivat hyvin esimerkiksi asuntoelämään.

  Havanese turkinhoito

  Havanese on pieni ja pitkäkarvainen koirarotu, joka tarvitsee säännöllistä turkinhoitoa pitääkseen turkkinsa terveenä ja kauniina.

  Seuraavassa on muutamia vinkkejä Havanese-rodun turkinhoitoon:

  • Harjaus: Harjaa Havanesea säännöllisesti, mieluiten päivittäin, estääksesi takkujen muodostumisen ja pitääksesi turkin hyvässä kunnossa. Käytä pehmeää harjaa tai kampaa, jotta et vahingoita koiran ihoa.
  • Kylpy: Kylve Havanesea tarpeen mukaan käyttäen koirille tarkoitettua shampoota. Varmista, että peset turkin huolellisesti ja huuhtelet shampoon hyvin pois.
  • Trimmaus: Havanesea voidaan tarvittaessa trimmata, erityisesti tassujen ja korvien ympäriltä. Trimmaus auttaa pitämään turkin siistinä ja estää liiallisen karvan kasvun.
  • Kynsien leikkaus: Leikkaa Havanese-koiran kynnet säännöllisesti, jotta ne eivät kasva liian pitkiksi ja aiheuta kipua koiralle.
  • Hampaiden hoito: Pidä Havanese-koiran hampaat puhtaina harjaamalla niitä säännöllisesti ja tarjoamalla koiralle puruluita tai muita purtavia, jotka auttavat pitämään hampaat terveinä.

  Havanesen hinta

  Havanese elinikä

  Havanese-koirien elinikä on yleensä noin 14-16 vuotta, mutta ne voivat elää jopa 18 vuotiaiksi saakka.

  Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, yleinen terveydentila ja elinolosuhteet.

  Havanese terveys

  Havanese on yleisesti terve rotu, joka elää keskimäärin 14-16 vuotta. Rotu voi kuitenkin kärsiä joistakin perinnöllisistä terveysongelmista, kuten patellaluksaatiosta, sydänongelmista ja silmäsairauksista. On tärkeää huolehtia Havanese-koiran terveydestä säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla ja terveellisellä ruokavaliolla. Lisäksi on suositeltavaa pitää Havanese aktiivisena ja tarjota sille riittävästi liikuntaa ja henkistä stimulaatiota.

  Havanesen sopii ihmisille, joka

  – etsii seurallista ja leikkisää koiraa

  – haluaa koiran, joka on helppo kouluttaa ja sopeutuu hyvin erilaisiin ympäristöihin

  – kaipaa koiraa, joka on ystävällinen ja lempeä lasten ja muiden lemmikkien kanssa

  Havanese lähteet