Hollanninpaimenkoira

Korkeus: 57-62 cm
Korkeus: 55-62 cm
Paino: 30-40 kg (uros)
Paino: 23-25 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Hollandinpaimenkoira, hollanninpaimenkoira, hollanninpaimen, hollanninlammaskoira

Mikä on Hollanninpaimenkoira

Hollanninpaimenkoira on keskikokoinen ja voimakas rotu, joka on peräisin Alankomaista. Se on alun perin kehitetty karjan paimentamiseen, mutta nykyään sitä käytetään myös palvelus- ja seurakoirana. Hollanninpaimenkoiralla on lyhyt ja tiheä karvapeite, joka voi olla eri värejä kuten musta, ruskea tai sininen. Rotu on älykäs, rohkea ja aktiivinen, ja se tarvitsee paljon liikuntaa ja henkistä stimulaatiota pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Hollanninpaimenkoiran historia

Hollanninpaimenkoira, myös tunnettu nimellä hollanninpaimenkoira, on peräisin Alankomaista. Rotu kehittyi 1800-luvulla, kun paikalliset paimenet risteyttivät paikallisia paimenkoiria saksalaisten paimenkoirien kanssa. Tavoitteena oli luoda älykäs, kestävä ja tottelevainen koira, joka sopisi erinomaisesti karjan paimentamiseen.

Hollanninpaimenkoirasta tuli nopeasti suosittu työkoira Alankomaissa, ja se tunnetaan erityisesti kyvystään paimentaa karjaa tehokkaasti ja tarkasti. Rotu on myös osoittanut olevansa erinomainen haku- ja pelastuskoira sekä poliisikoira.

Nykyään hollanninpaimenkoira on suosittu rotu ympäri maailmaa, ja sitä käytetään edelleen monenlaisissa työtehtävissä. Rotu on myös suosittu harrastuskoira, ja se menestyy erinomaisesti esimerkiksi agilityssa ja tottelevaisuuskoulutuksessa.

Hollanninpaimenkoiran luonne

Hollanninpaimenkoira on älykäs, energinen ja uskollinen rotu. Se on erittäin aktiivinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Hollanninpaimenkoira on myös erittäin tottelevainen ja oppivainen, mikä tekee siitä hyvän koulutettavan erilaisiin tehtäviin. Se on myös erittäin suojelushaluinen ja omistautunut perheelleen. Hollanninpaimenkoira on yleensä varautunut vieraita kohtaan, mutta se on hyvin uskollinen ja rakastava perheenjäsenilleen.

Hollanninpaimenkoiran haasteet

  • Voimakas vahtivietti, joka voi johtaa yliaktiiviseen haukkumiseen
  • Tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen tyytyväisenä
  • Sosiaalistaminen ja koulutus ovat tärkeitä, jotta koira ei ole liian dominoiva
  • Saattaa olla herkkä stressille ja yksinololle
  • Terveysongelmat kuten lonkkadysplasia ja silmäsairaudet voivat olla yleisiä

Hollanninpaimenkoiran koko

Hollanninpaimenkoira on keskikokoinen koira, urosten säkäkorkeus on noin 57-62 cm ja narttujen 55-60 cm. Paino vaihtelee yleensä 25-32 kg välillä.

Hollanninpaimenkoiran turkinhoito

Hollanninpaimenkoira on keskikokoinen ja aktiivinen rotu, jolla on lyhyt ja tiheä turkki. Turkinhoito on suhteellisen helppoa, mutta se vaatii säännöllistä harjaamista ja huolenpitoa.

Paras tapa pitää Hollanninpaimenkoiran turkki hyvässä kunnossa on harjata sitä vähintään kerran viikossa. Tämä auttaa poistamaan irtoavan karvan ja estää takkujen muodostumista. Käytä harjaukseen sopivaa harjaa tai kampaa, joka sopii lyhyelle turkille.

Kylpeminen ei yleensä ole tarpeellista usein, sillä Hollanninpaimenkoira puhdistaa itsensä luonnollisesti. Kuitenkin tarvittaessa voit pestä koiran miedolla koirashampoolla ja huolehtia, että turkki kuivataan kunnolla pesun jälkeen.

Trimmausta ei yleensä tarvita, mutta kynsien leikkaaminen ja korvien puhdistaminen tulisi tehdä säännöllisesti. Tarkista myös hampaiden kunto ja harjaa niitä tarvittaessa.

Muista myös tarkistaa Hollanninpaimenkoiran turkki ulkoilun jälkeen esimerkiksi roskien tai takkujen varalta. Pidä turkki hyvässä kunnossa ja huolehdi koiran hygieniasta säännöllisesti.

Hollanninpaimenkoiran hinta

Hollanninpaimenkoiran elinikä

Hollanninpaimenkoiran elinikä on yleensä noin 12-15 vuotta.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. Säännölliset eläinlääkärikäynnit ja terveellinen elämäntapa voivat auttaa pidentämään hollanninpaimenkoiran elinikää.

Hollanninpaimenkoiran terveys

Hollanninpaimenkoirat ovat yleisesti terveitä ja kestäviä koiria, mutta rodulla voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia hollanninpaimenkoirilla ovat lonkka- ja kyynärnivelten dysplasia sekä silmäsairaudet kuten kaihi ja progressiivinen verkkokalvon surkastuma.

On tärkeää huolehtia hollanninpaimenkoiran terveydestä oikeanlaisella ruokavaliolla, riittävällä liikunnalla ja säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla. Rodun kasvattajien tulisi myös tehdä terveystutkimuksia vanhemmista koirista ennen pentueiden kasvatusta, jotta perinnöllisten sairauksien riski saadaan minimoitua.

Hollanninpaimenkoira sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja energinen, ja haluaa harrastaa koiran kanssa esimerkiksi agilitya tai tottelevaisuuskoulutusta

– pystyy tarjoamaan koiralle paljon liikuntaa ja aktiviteetteja päivittäin

– on valmis sitoutumaan koiran koulutukseen ja sosiaalistamiseen

– haluaa koiran, joka on älykäs, tottelevainen ja omistautunut perheelleen

Hollanninpaimenkoiran lähteet