Ibizan Hound

Korkeus: noin 56-74 cm
Korkeus: noin 56-74 cm
Paino: 23-27 kg (uros)
Paino: 20-25 kg (naaras)
Elinikä: 12-14 vuotta

Ibizanpodenco

Mikä on Ibizan Hound

Ibizan Hound on espanjalainen koirarotu, joka tunnetaan pitkästä ja sirosta ulkonäöstään. Rotu on peräisin Ibizan saarelta, josta se on saanut nimensä. Ibizan Hound on nopea ja kestävä metsästyskoira, joka on erikoistunut jahtiin hajuaistinsa avulla. Rotu on myös älykäs ja ystävällinen, mikä tekee siitä suositun seurakoiran.

Ibizan Houndin historia

Ibizan Hound on antiikin alkuperää oleva koirarotu, joka on peräisin Espanjan Ibizan saarelta. Rotu tunnetaan myös nimellä Podenco Ibicenco. Ibizan Houndia on käytetty metsästyksessä jo tuhansien vuosien ajan, ja se on erikoistunut jahtiin jänisten ja muiden pienten saaliseläinten perässä.

Ibizan Houndin uskotaan olevan yksi maailman vanhimmista koiraroduista, ja sen alkuperä juontaa juurensa muinaiseen Egyptiin. Rotu on säilyttänyt ulkonäkönsä ja metsästysominaisuutensa vuosisatojen ajan, ja se on edelleen suosittu metsästyskoira sekä seurakoirana ympäri maailmaa.

Ibizan Hound on elegantti ja sopusuhtainen koira, jolla on ketterä ja nopea liike. Sen ominaispiirteisiin kuuluvat pitkät ja hienot jalat, suuret korvat ja mantelimuotoiset silmät. Rotu on älykäs, itsenäinen ja ystävällinen, ja se sopii hyvin aktiiviselle omistajalle, joka pystyy tarjoamaan sille riittävästi liikuntaa ja virikkeitä.

Ibizan Houndin luonne

Ibizan Hound on älykäs, vilkas ja leikkisä rotu. Se on ystävällinen ja lempeä perheenjäsen, joka rakastaa olla ihmisten seurassa. Ibizan Hound on myös erittäin energinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Rotu on usein varautunut vieraita kohtaan, mutta se on yleensä hyvin sosiaalinen muiden koirien kanssa. Ibizan Hound on myös erittäin itsenäinen ja saattaa olla hieman haastava koulutettava, mutta sen älykkyyden ansiosta se oppii nopeasti uusia asioita.

Ibizan Houndin haasteet

  • Itsenäinen luonne, joka voi tehdä koulutuksesta haastavaa
  • Tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä
  • Herkkä iholle ja altis allergioille
  • Sosiaalistaminen on tärkeää, jotta koira ei ole arka tai pelokas vieraita kohtaan
  • Voi olla taipumus karata ja seurata metsästysviettiään

Ibizan Houndin koko

Ibizan Hound on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 56-74 cm korkeita ja narttujen 53-71 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 20-30 kg välillä.

Ibizan Houndin turkinhoito

Ibizan Hound on helppohoitoinen rotu, jonka turkki ei vaadi paljon hoitoa. Rotu ei yleensä karvaa paljon, joten säännöllinen harjaus riittää pitämään turkin hyvässä kunnossa.

Harjaa Ibizan Houndia muutaman kerran viikossa pehmeällä harjalla poistaaksesi irtokarvat ja pitääksesi turkin kiiltävänä. Kylpyjä ei tarvitse usein antaa, sillä rotu puhdistaa itsensä usein itse.

Trimmausta ei yleensä tarvita, mutta kynsien leikkaaminen ja korvien puhdistaminen kannattaa tehdä säännöllisesti. Tarkista myös hampaiden kunto ja harjaa hampaat tarvittaessa.

Muista myös tarkistaa Ibizan Houndin turkki ulkoilun jälkeen esimerkiksi roskista tai takkuista. Tarvittaessa voit leikata takut varovasti auki sormin tai kampaamalla.

Ibizan Houndin hinta

Ibizan Houndin elinikä

Ibizan Houndin elinikä on yleisesti noin 12-14 vuotta, mutta jotkut yksilöt voivat elää jopa 15 vuotta tai enemmän.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ylipaino, liikunnan puute, huono ruokavalio ja yleinen terveydenhoito. On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja hyvinvoinnista, jotta se voi elää mahdollisimman pitkän ja terveen elämän.

Ibizan Houndin terveys

Ibizan Hound on yleisesti terve rotu, jolla ei ole suuria perinnöllisiä terveysongelmia. Rotu on kuitenkin altis joillekin sairauksille, kuten lonkkadysplasialle ja silmäsairauksille. On tärkeää huolehtia koiran terveydestä säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla ja terveellisellä ruokavaliolla.

Ibizan Hound sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä Ibizan Hound tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Ibizan Hound voi olla itsenäinen ja vaativa rotu

– asuu alueella, jossa on mahdollisuus tarjota koiralle tilaa juosta ja liikkua vapaasti

– on valmis tarjoamaan koiralle paljon henkistä ja fyysistä stimulaatiota, sillä Ibizan Hound on älykäs rotu, joka tarvitsee virikkeitä

Ibizan Houndin lähteet