Ibizanpodenco

Korkeus: 56-74 cm
Korkeus: 56-74 cm
Paino: 25-30 kg (uros)
Paino: 20-29 kg (naaras)
Elinikä: 12-14 vuotta

Ibizanpodenco tunnetaan myös nimillä Ibizanpodenco, Ibizanpodenco Espanjalainen, Ibizanpodenco Ibizan, Ibizanpodenco Podenco ja Ibizanpodenco Podenco Espanjalainen.

Mikä on Ibizanpodenco

Ibizanpodenco on alkuperäinen koirarotu, joka on peräisin Espanjan Ibizan saarelta. Tämä rotu tunnetaan erityisesti pitkistä ja siroista raajoistaan sekä suurista korvistaan. Ibizanpodenco on keskikokoinen koira, joka on erittäin nopea ja ketterä.

Tämä rotu on perinteisesti käytetty metsästyksessä, erityisesti jänisten ja lintujen metsästyksessä. Ibizanpodenco on älykäs ja itsenäinen koira, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena.

Ibizanpodenco on yleensä ystävällinen ja leikkisä perheenjäsen, mutta se saattaa olla varautunut vieraita kohtaan. Tämä rotu sopii parhaiten aktiiviselle omistajalle, joka pystyy tarjoamaan sille tarpeeksi liikuntaa ja virikkeitä.

Ibizanpodencon historia

Ibizanpodenco on antiikin alkuperäinen rotu, joka on peräisin Espanjan Ibizan saarelta. Rotu on ollut olemassa jo tuhansia vuosia ja sitä on käytetty metsästyksessä saaren karuissa olosuhteissa. Ibizanpodenco on tunnettu nopeudestaan ja kestävyydestään, ja sitä käytetään edelleen metsästyskoirana monissa maissa ympäri maailmaa.

Ibizanpodenco on myös suosittu seurakoira sen ystävällisen ja leikkisän luonteen ansiosta. Rotu on erittäin aktiivinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Ibizanpodenco on myös tunnettu sirosta ulkonäöstään ja pitkistä jaloistaan. Rotu on erittäin kaunis ja elegantti, ja sitä arvostetaan myös näyttelykoirana ympäri maailmaa.

Ibizanpodencon luonne

Ibizanpodenco on älykäs, vilkas ja leikkisä koirarotu. Se on ystävällinen ja seurallinen, mutta samalla myös itsenäinen ja hieman omaehtoinen. Ibizanpodenco on erittäin energinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen tyytyväisenä. Se on myös utelias ja seikkailunhaluinen, joten sen omistajan tulee olla valmis tarjoamaan sille paljon virikkeitä ja mahdollisuuksia tutkia ympäristöään. Ibizanpodenco on usein hyvin herkkä ja hermostuu helposti kovasta käsittelystä tai liiallisesta melusta. Se on myös erittäin hyvä metsästyskoira ja sillä on vahva saalistusvietti. Ibizanpodenco on uskollinen ja omistautunut perheelleen, mutta se saattaa olla varautunut vieraita kohtaan. Rotu sopii parhaiten aktiiviselle omistajalle, joka pystyy tarjoamaan sille paljon liikuntaa ja henkistä stimulaatiota.

Ibizanpodencon haasteet

  • Herkkä iholle: Ibizanpodencoilla on herkkä iho, joka voi reagoida helposti esimerkiksi allergioihin ja puremiin.
  • Itsenäinen luonne: Rotu on tunnettu itsenäisestä ja omatoimisesta luonteestaan, mikä voi tehdä koulutuksesta haastavaa.
  • Liikunnan tarve: Ibizanpodencot tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina.
  • Sosiaalistaminen: Rotu saattaa olla varautunut vieraita ihmisiä ja muita eläimiä kohtaan, joten sosiaalistaminen on tärkeää jo pennusta asti.

Ibizanpodencon koko

Ibizanpodenco on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 56-74 cm korkeita ja narttujen 54-72 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 20-30 kg välillä.

Ibizanpodencon turkinhoito

Ibizanpodencon turkki on lyhyt ja helppohoitoinen. Sen turkkia ei tarvitse trimmata, mutta sitä tulee harjata säännöllisesti pitääkseen se hyvässä kunnossa. Harjaus auttaa poistamaan irtoavan karvan ja pitää turkin kiiltävänä.

Kylmällä säällä Ibizanpodencon turkkia kannattaa suojata esimerkiksi villapaidalla tai takilla. Koiran korvat tulee myös tarkistaa ja puhdistaa säännöllisesti, erityisesti jos se viettää paljon aikaa ulkona.

Kylpyjä ei tarvitse antaa liian usein, sillä se voi kuivattaa koiran ihon. Sen sijaan riittää, että koira pestään tarvittaessa miedolla koirashampoolla ja huuhdellaan hyvin.

Ibizanpodencon kynnet tulee leikata säännöllisesti, ja hampaita kannattaa harjata päivittäin. Säännöllinen turkinhoito auttaa pitämään koiran terveenä ja hyvinvoivana.

Ibizanpodencon hinta

Ibizanpodencon elinikä

Ibizanpodencon elinikä on yleensä noin 12-14 vuotta.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi rodun geneettiset taipumukset sairauksiin, ruokavalio, liikunta, yleinen terveydentila ja elinolosuhteet.

Ibizanpodencon terveys

Ibizanpodenco on yleisesti terve rotu, jolla ei ole suuria perinnöllisiä terveysongelmia. Rotu on kuitenkin altis joillekin sairauksille, kuten lonkkadysplasialle ja silmäsairauksille. On tärkeää huolehtia koiran terveydestä säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla ja terveellisellä ruokavaliolla.

Ibizanpodenco sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä Ibizanpodenco tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Ibizanpodenco voi olla hieman itsenäinen ja haastava koulutettava

– asuu alueella, jossa on mahdollisuus tarjota koiralle tilaa juosta ja liikkua vapaasti

– arvostaa koiran kaunista ulkonäköä ja eleganttia käytöstä

Ibizanpodencon lähteet