Icelandic Sheepdog

Korkeus: 46-48 cm
Korkeus: noin 42-46 cm
Paino: 14-20 kg (uros)
Paino: 20-30 kg (naaras)
Elinikä: 12-14 vuotta

Islanninlammaskoira

Mikä on islanninlammaskoira?

Islanninlammaskoira on keskikokoinen ja vilkas pystykorvainen rotu, joka on peräisin Islannista. Ne ovat perinteisesti olleet paimenkoiria, jotka auttavat karjan laiduntamisessa ja suojelevat sitä petoeläimiltä. Islanninlammaskoirat ovat älykkäitä, ystävällisiä ja energisiä koiria, jotka sopivat hyvin aktiiviseen elämäntapaan.

Islanninlammaskoiran historia

Islanninlammaskoira on vanha pohjoismainen koirarotu, joka on peräisin Islannista. Rotu on ollut osa islantilaista maatilan elämää jo vuosisatojen ajan, ja sitä on käytetty paimenkoirana karjan laiduntamisen avustamiseen.

Islanninlammaskoira on peräisin viikingeiltä peräisin olevista pohjoismaisista paimenkoirista, ja se on kehittynyt sopeutumaan karuihin ja vaihteleviin sääolosuhteisiin Islannissa. Rotu on pienikokoinen ja kestävä, ja se on erinomainen paimenkoira, joka on myös suosittu seurakoira Islannissa ja ympäri maailmaa.

Islanninlammaskoira on ollut uhanalainen rotu, mutta sen suosio on kasvanut viime vuosina. Rotu on saanut tunnustusta FCI:ltä ja se on virallinen rotu monissa maissa ympäri maailmaa.

Islanninlammaskoiran luonne

Islanninlammaskoira on iloinen, ystävällinen ja leikkisä rotu. Se on älykäs ja oppivainen, mutta saattaa olla hieman itsepäinen. Islanninlammaskoira on myös erittäin seurallinen ja rakastaa olla perheensä kanssa. Se on myös hyvin aktiivinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Rotu on yleensä hyvin ystävällinen muiden koirien ja ihmisten kanssa, mutta saattaa olla varautunut vieraita kohtaan. Islanninlammaskoira on myös erinomainen paimenkoira ja sillä on vahva vaisto suojella laumaansa.

Islanninlammaskoiran haasteet

Islanninlammaskoiralla on joitain haasteita, kuten:

  • Altistuminen perinnöllisille sairauksille
  • Tarve säännölliselle liikunnalle ja aktiviteeteille
  • Sosiaalistaminen ja koulutus ovat tärkeitä rodun luonteen vuoksi
  • Turkin hoito ja karvanlähtö voivat olla haasteellisia

Islanninlammaskoiran koko

Islanninlammaskoira on keskikokoinen rotu, urosten ollessa noin 42-48 cm korkeita ja narttujen 40-46 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 9-14 kg välillä. Rotu on siis kompaktin kokoinen ja sopii hyvin perhekoiraksi.

Islanninlammaskoiran turkinhoito

Islanninlammaskoiran turkki on keskipitkä ja kaksinkertainen, ja se vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen hyvässä kunnossa. Alla on joitakin ohjeita islanninlammaskoiran turkinhoitoon:

  • Päivittäinen harjaus auttaa pitämään turkin takuttomana ja poistaa irtoavan karvan. Käytä harjaa tai kampaa, joka sopii koiran turkin pituudelle ja paksuudelle.
  • Kylpyjä ei tarvitse usein, mutta tarvittaessa voit pestä koiran miedolla koirashampoolla. Huuhtele huolellisesti ja varmista, että turkki on täysin kuiva ennen harjaamista.
  • Trimmaus on suositeltavaa noin 2-4 kertaa vuodessa, riippuen koiran turkin kasvuvauhdista. Trimmaus auttaa pitämään turkin siistinä ja estää takkujen muodostumista.
  • Leikkaa koiran kynnet säännöllisesti ja tarkista korvat sekä silmät mahdollisten tulehdusten varalta.
  • Ravitseva ruokavalio ja riittävä vedenjuonti auttavat ylläpitämään koiran turkin hyvinvointia.

Islanninlammaskoiran hinta

Islanninlammaskoiran elinikä

Islanninlammaskoiran elinikä on keskimäärin 12-15 vuotta.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, yleinen terveydentila ja elinolosuhteet.

Islanninlammaskoiran terveys

Islanninlammaskoirat ovat yleisesti terveitä ja kestäviä koiria. Rotu on geneettisesti monipuolinen, mikä auttaa vähentämään perinnöllisiä sairauksia. Kuitenkin kuten kaikilla roduilla, Islanninlammaskoirilla voi olla alttius joillekin terveysongelmille.

Yleisimpiä terveysongelmia Islanninlammaskoirilla voivat olla lonkka- ja kyynärnivelten dysplasia, silmäsairaudet ja allergiat. On tärkeää huolehtia koiran terveydestä säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla ja terveellisellä ruokavaliolla.

Islanninlammaskoiran odotettavissa oleva elinikä on noin 12-14 vuotta, mutta terveellä elämäntavalla ja asianmukaisella hoidolla ne voivat elää jopa 15 vuotta tai enemmän.

Islanninlammaskoira sopii ihmisille, joka

on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja.

rakastaa seurallista ja leikkisää koiraa, joka on myös älykäs ja oppivainen.

on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Islanninlammaskoira voi olla hieman itsenäinen ja jääräpäinen.

Icelandic Sheepdogn lähteet