Irish Red and White Setter

Korkeus: noin 58-67 cm
Korkeus: noin 56-61 cm
Paino: 27-32 kg (uros)
Paino: 25-27 kg (naaras)
Elinikä: 12-15 vuotta

Irlannin punavalkoinen setteri

Mikä on Irish Red and White Setter

Irish Red and White Setter on Irlannista kotoisin oleva koirarotu, joka on tunnettu erityisesti kauniista punaisesta ja valkoisesta turkistaan. Rotu on keskikokoinen ja sillä on pitkä ja virtaviivainen ruumiinrakenne. Irish Red and White Setter on älykäs, ystävällinen ja energinen koira, joka sopii hyvin aktiiviseen perheeseen.

Tämä rotu on perinteisesti käytetty metsästyksessä lintukoirana, mutta se on myös erinomainen seurakoira. Irish Red and White Setter tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä. Rotu on leikkisä ja sosiaalinen, ja se tulee yleensä hyvin toimeen muiden koirien ja ihmisten kanssa.

Irish Red and White Setterin historia

Irish Red and White Setter on perinteinen irlantilainen metsästyskoira, joka on peräisin Irlannista. Rotu on ollut tunnettu jo vuosisatojen ajan ja sitä on käytetty lintujen metsästykseen erityisesti vesilintujen ja fasaanien metsästyksessä.

Irish Red and White Setterin uskotaan olevan yksi vanhimmista setteriroduista, ja sen alkuperä juontaa juurensa 1700-luvulle. Rotu oli suosittu metsästyskoira Irlannissa, mutta se oli lähellä sukupuuttoon kuolemista 1800-luvun lopulla. Onneksi rotua alettiin pelastaa ja jalostaa uudelleen, ja nykyään se on suosittu metsästys- ja seurakoira ympäri maailmaa.

Irish Red and White Setter on tunnettu kauniista punaisesta ja valkoisesta turkistaan sekä energisestä ja ystävällisestä luonteestaan. Se on älykäs ja helposti koulutettava koira, joka sopii hyvin aktiiviseen elämäntyyliin ja metsästykseen.

Irish Red and White Setterin luonne

Irish Red and White Setter on ystävällinen, energinen ja leikkisä rotu. Ne ovat älykkäitä ja oppivat nopeasti, mutta voivat olla myös hieman itsepäisiä. Setterit ovat sosiaalisia koiria ja nauttivat ihmisten seurasta. Ne ovat myös erittäin aktiivisia ja tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina. Setterit ovat myös erinomaisia metsästyskoiria ja niillä on vahva metsästysvietti. Ne ovat myös hyviä perhekoiria ja rakastavat leikkiä lasten kanssa.

Irish Red and White Setterin haasteet

  • Liikunnantarve: Irish Red and White Setterit tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina. Niiden energiataso on korkea, joten ne tarvitsevat runsaasti liikuntaa päivittäin.
  • Sosiaalisuus: Setterit ovat erittäin seurallisia ja sosiaalisia koiria, jotka tarvitsevat paljon ihmiskontakteja ja seuraa. Yksin jättäminen pitkiä aikoja voi johtaa eroahdistukseen ja muihin käytösongelmiin.
  • Koulutettavuus: Setterit ovat älykkäitä koiria, mutta ne voivat olla myös itsepäisiä ja omalaatuisia. Niiden kouluttaminen vaatii kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta.
  • Perinnölliset terveysongelmat: Irish Red and White Setterit voivat olla alttiita perinnöllisille terveysongelmille, kuten lonkkadysplasialle ja silmäsairauksille. On tärkeää hankkia pentu luotettavalta kasvattajalta, joka tekee terveystarkastuksia vanhemmilleen.

Irish Red and White Setterin koko

Irish Red and White Setter on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 58-67 cm korkeita ja narttujen 55-62 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 25-32 kg välillä. Rotu on vankka ja lihaksikas, mutta samalla elegantti ja sulavalinjainen.

Irish Red and White Setterin turkinhoito

Irish Red and White Setterin turkki vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen terveenä ja kauniina. Tässä muutamia ohjeita turkinhoitoon:

  • Päivittäinen harjaus auttaa pitämään turkin takuttomana ja poistaa irtoavan karvan.
  • Kylpyjä tulisi antaa tarpeen mukaan, mutta liiallinen peseminen voi kuivattaa koiran ihon ja turkin.
  • Trimmaus on suositeltavaa noin 4-6 viikon välein, jotta turkki pysyy siistinä ja terveenä.
  • Korvien ja silmien säännöllinen tarkastelu ja puhdistus auttavat ehkäisemään tulehduksia.
  • Kynsien leikkaaminen on tärkeää, jotta ne eivät kasva liian pitkiksi ja aiheuta kipua koiralle.

Muista myös tarkistaa koiran hampaat ja puhdistaa ne säännöllisesti, jotta hammaskivi ei pääse muodostumaan.

Irish Red and White Setterin hinta

Irish Red and White Setterin elinikä

Irish Red and White Setterin elinikä on keskimäärin 11-15 vuotta. Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi rodun geneettiset taipumukset sairauksiin, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhoito. On tärkeää pitää huolta koiran terveydestä ja hyvinvoinnista, jotta se voi elää mahdollisimman pitkän ja onnellisen elämän.

Irish Red and White Setterin terveys

Irish Red and White Setter on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia ovat lonkka- ja kyynärnivelten dysplasia, silmäsairaudet kuten kaihi ja progressiivinen verkkokalvon surkastuminen, sekä kilpirauhasen ongelmat.

On tärkeää huolehtia Irish Red and White Setterin terveydestä säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä, terveellisellä ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla. Rodun kasvattajien tulisi myös tehdä terveystarkastuksia vanhemmille koirille ennen pentueiden kasvattamista, jotta perinnöllisten sairauksien riski voidaan minimoida.

Irish Red and White Setterin sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, joka harrastaa mielellään liikuntaa

– pystyy tarjoamaan paljon liikuntaa ja aktiviteetteja koiralleen

– on valmis sitoutumaan koiran koulutukseen ja sosiaalistamiseen

– arvostaa koiran seurallista ja ystävällistä luonnetta

Irish Red and White Setterin lähteet