Irish Red Setter

Korkeus: noin 58-67 cm
Korkeus: noin 55-65 cm
Paino: 27-32 kg (uros)
Paino: 24-27 kg (naaras)
Elinikä: 11-15 vuotta

Irlannin punainen setteri

Mikä on Irish Red Setter

Irish Red Setter on keskikokoinen ja energinen metsästyskoirarotu, joka on peräisin Irlannista. Ne tunnetaan kauniista punaisesta turkistaan ja eloisan luonteensa. Irish Red Setterit ovat ystävällisiä, leikkisiä ja älykkäitä koiria, jotka sopivat hyvin perhekoiriksi.

Tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä. Ne ovat myös erinomaisia metsästyskoiria ja nauttivat ulkona liikkumisesta ja haasteellisista tehtävistä. Irish Red Setterit ovat myös sosiaalisia koiria, jotka rakastavat ihmisten seuraa ja ovat usein hyvin kiintyneitä perheeseensä.

Kokonaisuudessaan Irish Red Setter on ihanteellinen valinta aktiiviselle omistajalle, joka pystyy tarjoamaan sille tarvittavan liikunnan ja stimulaation. Tämä rotu on kaunis, älykäs ja uskollinen kumppani, joka tuo iloa ja energiaa jokaiseen päivään.

Irish Red Setterin historia

Irish Red Setter on peräisin Irlannista ja se on perinteisesti ollut metsästyskoira, erityisesti lintukoirana. Rotu kehitettiin 1700-luvulla ja se on peräisin englantilaisista ja espanjalaisista metsästyskoirista. Irish Red Setterin tunnusomaisin piirre on sen kaunis punainen turkki, joka erottaa sen muista settereistä.

Irish Red Setter oli suosittu metsästyskoira 1800-luvulla, mutta sen suosio on sittemmin laskenut. Nykyään rotu on enemmän seurakoira kuin metsästyskoira, mutta se on edelleen aktiivinen ja energinen rotu, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja.

Irish Red Setterin luonne

Irish Red Setter on ystävällinen, energinen ja leikkisä rotu. Se on erittäin seurallinen ja rakastaa olla ihmisten ja muiden koirien seurassa. Setterit ovat älykkäitä ja oppivat nopeasti, mutta ne voivat olla myös hieman itsepäisiä. Ne tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja terveinä. Setterit ovat myös erittäin herkkiä ja tarvitsevat paljon positiivista vahvistamista koulutuksessaan. Yleisesti ottaen Irish Red Setterit ovat iloisia ja rakastavia koiria, jotka sopivat hyvin aktiiviseen perheeseen.

Irish Red Setterin haasteet

  • Liikunnantarve: Irish Red Setterit tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveinä ja onnellisina. Niiden energiataso on korkea, joten ne tarvitsevat säännöllistä liikuntaa ja aktivointia.
  • Sosiaalisuus: Irish Red Setterit ovat erittäin sosiaalisia koiria ja tarvitsevat paljon ihmiskontakteja ja seuraa. Ne voivat kärsiä eroahdistuksesta, jos joutuvat olemaan yksin pitkiä aikoja.
  • Koulutettavuus: Setterit voivat olla itsepäisiä ja haastavia kouluttaa, joten niiden omistajan tulee olla johdonmukainen ja kärsivällinen koulutuksen suhteen.
  • Kuonokäyttö: Setterit ovat metsästyskoiria ja niiden luontainen vaisto käyttää nenäänsä voi aiheuttaa haasteita esimerkiksi hajujen perässä juoksemisen ja tottelevaisuuden suhteen.

Irish Red Setterin koko

Irish Red Setter on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 58-67 cm korkeita ja narttujen noin 55-62 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 25-32 kilon välillä.

Irish Red Setterin turkinhoito

Irish Red Setterin turkki vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen terveenä ja kauniina. Tässä muutamia ohjeita turkinhoitoon:

  • Harjaus: Harjaa Irish Red Setterin turkkia vähintään muutaman kerran viikossa. Tämä auttaa poistamaan irtoavan karvan ja estää takkujen muodostumista.
  • Kylpy: Kylve Irish Red Setteri tarpeen mukaan, mutta vältä liiallista pesemistä, jotta turkin luonnollinen öljy tasapaino säilyy.
  • Korvien puhdistus: Tarkista säännöllisesti Irish Red Setterin korvat ja puhdista ne tarvittaessa. Tämä auttaa ehkäisemään korvatulehduksia.
  • Kynsien leikkaus: Leikkaa Irish Red Setterin kynnet säännöllisesti, jotta ne eivät kasva liian pitkiksi ja aiheuta epämukavuutta koiralle.
  • Turkin trimmaus: Tarvittaessa voit viedä Irish Red Setterin trimmattavaksi ammattilaiselle, joka osaa leikata ja muotoilla turkkia oikealla tavalla.

Seuraa näitä ohjeita säännöllisesti pitääksesi Irish Red Setterin turkin terveenä ja kauniina.

Irish Red Setterin hinta

Irish Red Setterin elinikä

Irish Red Setterin elinikä on yleisesti noin 10-12 vuotta, mutta terveellä ja hyvin hoidetulla koiralla se voi elää jopa 14 vuotiaaksi.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta, ympäristö ja yleinen terveydenhoito. On tärkeää huolehtia koiran terveydestä ja hyvinvoinnista sen koko elämän ajan, jotta se voi elää mahdollisimman pitkään ja terveenä.

Irish Red Setterin terveys

Irish Red Setter on yleisesti terve rotu, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä terveysongelmia. Yleisimpiä terveysongelmia ovat lonkkaniveldysplasia, silmäsairaudet ja kilpirauhasen ongelmat. On tärkeää huolehtia rodun terveydestä ja käydä säännöllisesti eläinlääkärissä tarkistuttamassa koiran terveydentilaa.

Irish Red Setterin sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Irish Red Setter voi olla itsepäinen ja energinen

– asuu omakotitalossa tai maaseudulla, missä koiralla on tilaa juosta ja leikkiä

– haluaa seurakoiran, joka on ystävällinen ja leikkisä perheenjäsen

Irish Red Setterin lähteet