Karst Shepherd

Korkeus: 60-65 cm
Korkeus: 55-65 cm
Paino: 40-60 kg (uros)
Paino: 25-35 kg (naaras)
Elinikä: 10-14 vuotta

Karkeakarvainen saksanpaimenkoira

Mikä on Karst Shepherd

Karst Shepherd on slovenialainen koirarotu, joka tunnetaan myös nimellä Kraški Ovčar. Se on keskikokoinen ja vahva rotu, joka on alun perin kehitetty paimenkoiraksi. Karst Shepherd on älykäs, rohkea ja uskollinen koira, joka on erinomainen vahti- ja suojelukoira.

Tämä rotu on erittäin itsenäinen ja omistautunut perheelleen. Karst Shepherd tarvitsee johdonmukaista koulutusta ja sosiaalistamista nuoresta iästä lähtien. Se on erittäin energinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Karst Shepherdilla on tiheä ja karkea turkki, joka vaatii säännöllistä harjausta pitääkseen sen hyvässä kunnossa. Rotu on yleensä terve, mutta sillä voi olla alttius lonkka- ja kyynärnivelten dysplasialle, joten kasvattajan valinta on tärkeää terveen koiran varmistamiseksi.

Karst Shepherdin historia

Karst Shepherd on slovenialainen koirarotu, joka on peräisin Karst-vuoristosta Sloveniassa. Rotu kehittyi vuosisatojen aikana paikallisten paimentolaisten tarpeisiin vartioida karjaa ja kotia.

Karst Shepherdin uskotaan polveutuvan antiikin roomalaisista molossikoirista, jotka toivat alueelle roomalaiset valloittajat. Rotu on tunnettu älykkyydestään, rohkeudestaan ja uskollisuudestaan omistajalleen.

Karst Shepherdin suosio on kasvanut Slovenian ulkopuolella vasta viime vuosikymmeninä, mutta rotu on edelleen harvinainen muualla maailmassa. Se on erinomainen vahti- ja paimenkoira, mutta se sopii myös perhekoiraksi aktiiviselle omistajalle, joka pystyy tarjoamaan sille riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja.

Karst Shepherdin luonne

Karst Shepherd on älykäs, uskollinen ja rohkea koirarotu. Se on erittäin omistautunut perheelleen ja seuraa omistajaansa minne tahansa. Karst Shepherd on myös erittäin suojelushaluinen ja se voi olla varautunut vieraita kohtaan. Rotu on erittäin energinen ja tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena. Karst Shepherd on myös erittäin älykäs ja oppii nopeasti erilaisia temppuja ja tehtäviä. Se on erinomainen vahti- ja paimenkoira, mutta se voi myös olla lempeä ja hellä perheenjäsenilleen.

Karst Shepherdin haasteet

  • Aggressiivisuus: Karst Shepherdit voivat olla aggressiivisia ja territoriaalisia, mikä voi aiheuttaa ongelmia muiden koirien ja ihmisten kanssa.
  • Liikunnantarve: Tämä rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja pysyäkseen terveenä ja onnellisena.
  • Sosiaalistaminen: Karst Shepherdit tarvitsevat hyvää sosiaalistamista varmistaakseen, että ne ovat mukavia muiden koirien ja ihmisten seurassa.
  • Omistajan sitoutuminen: Tämä rotu vaatii omistajaltaan paljon aikaa ja huomiota, jotta se voi kehittyä parhaalla mahdollisella tavalla.

Karst Shepherdin koko

Karst Shepherd on keskikokoinen koira, urosten ollessa noin 55-60 cm korkeita ja narttujen noin 50-55 cm korkeita. Paino vaihtelee yleensä 20-30 kg välillä. Rotu on vahvarakenteinen ja lihaksikas.

Karst Shepherdin turkinhoito

Karst Shepherd on keskikokoinen rotu, jolla on paksu ja karkea turkki. Turkinhoito on tärkeä osa tämän rodun terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämistä.

Ensinnäkin, Karst Shepherdin turkkia tulee harjata säännöllisesti, vähintään muutaman kerran viikossa. Tämä auttaa poistamaan irtoavan karvan ja estää takkujen muodostumista.

Kylpyjä ei tarvitse antaa usein, mutta tarvittaessa Karst Shepherd voidaan pestä miedolla koirashampoolla. Turkin kuivuttua se tulee harjata huolellisesti läpi.

Karst Shepherdin korvat tulee myös tarkistaa säännöllisesti ja tarvittaessa puhdistaa. Kynnet tulee leikata tarpeen mukaan ja hampaita harjata säännöllisesti.

On tärkeää opettaa Karst Shepherd tottumaan turkinhoitotoimenpiteisiin jo pennusta asti, jotta hoito sujuu mahdollisimman stressittömästi sekä koiralle että omistajalle.

Karst Shepherdin hinta

Karst Shepherdin elinikä

Karst Shepherdin elinikä on keskimäärin 10-12 vuotta.

Elinikään vaikuttavat tekijät voivat olla esimerkiksi perinnölliset sairaudet, ruokavalio, liikunta ja yleinen terveydenhuolto.

Karst Shepherdin terveys

Karst Shepherd on yleisesti terve rotu, jolla ei ole merkittäviä perinnöllisiä sairauksia. Rotu on kestävä ja aktiivinen, ja sillä on yleensä hyvä terveys. On kuitenkin tärkeää pitää huolta koiran terveydestä säännöllisillä eläinlääkärintarkastuksilla, liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla.

Karst Shepherdin sopii ihmisille, joka

– on aktiivinen ja ulkoilmaihminen, sillä Karst Shepherd tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja

– on valmis sitoutumaan koiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen, sillä Karst Shepherd voi olla haastava rotu

– asuu maaseudulla tai omakotitalossa, sillä Karst Shepherd tarvitsee tilaa ja mahdollisuuden juosta vapaana

– on valmis tarjoamaan Karst Shepherdille paljon henkistä ja fyysistä stimulaatiota, jotta se pysyy onnellisena ja terveenä

Karst Shepherdin lähteet